Οι Ισραηλινές Αρχές βρήκαν χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες κυρίως ελληνικής τέχνης




Η Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων  ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εύρεση αρχαίων αντικειμένων ενός δικτύου λαθρεμπορίου για το οποίο υπάρχει υπόνοια παράνομης διακίνησης τεράστιων ποσοτήτων αρχαίων και σπάνιων αντικειμένων από διάφορες ηπείρους. Η IAA δήλωσε ότι ανακάλυψε χιλιάδες «θεαματικά και σπάνια» αντικείμενα σε τρεις αποθήκες στη μητροπολιτική περιοχή του Τελ Αβίβ, σε κοινή επιχείρηση με την αστυνομία και τη φορολογική αρχή. Ένας απροσδιόριστος αριθμός υπόπτων κρατήθηκε για ανάκριση.

Τα αντικείμενα ήταν ύποπτα για κλοπή από τάφους στη λεκάνη της Μεσογείου, την Αφρική και τη Νότια Αμερική.
Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν στις επιδρομές ήταν αρχαία νομίσματα, πολύτιμοι λίθοι με επικάλυψη κοσμημάτων, μέρη αγαλμάτων, ελληνικά κεραμικά ζωγραφισμένα και μορφές θεών από τη Ρωμαϊκή εποχή, τα οποία η IAA είπε ότι ήταν περίπου 2.000 ετών. Ανακάλυψε επίσης ελληνικά αγγεία που χρησιμοποιήθηκαν για λατρεία, μέρη γλυπτών και άλλα αντικείμενα από τον 5ο αιώνα π.Χ.







Ο επικεφαλής της μονάδας πρόληψης λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων της IAA χαιρέτισε την επιχείρηση ως «μία από τις πιο σημαντικές» στην ιστορία της.






«Κάθε αρχαιολογικό εύρημα που είναι αποσπασμένο από το αρχαιολογικό του πλαίσιο [δηλαδή] στα χέρια των ληστών της αρχαιότητας και πωλείται με μετρητά, στην πραγματικότητα παράγει μια μαύρη τρύπα στην ιστορία και είναι αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε», δήλωσε ο Amir Ganor. αναφέρεται σε δήλωση.

Η IAA δήλωσε ότι θα επιδιώξει να προσδιορίσει την προέλευση των αντικειμένων και, εάν υπάρχουν, κλαπεί από αρχαιολογικούς χώρους στο Ισραήλ ή τη λεκάνη της Μεσογείου, τονίζοντας ότι θα συνεργαστεί με την Ιντερπόλ και άλλους διεθνείς φορείς επιβολής του νόμου.

©ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ