«Αδριανού περιπλανήσεις»: Στα ίχνη του Ρωμαίου αυτοκράτορα.



Ο Αδριανός προίκισε τον κόσμο με μια πολιτιστική κληρονομιά η τεράστια αξία της οποίας είναι δύσκολο να αποτιμηθεί.


«Μικρή ψυχή, ψυχή τρυφερή και μετέωρη, σύντροφε του κορμιού μου που σε φιλοξένησε, θα κατέβεις σε αυτούς τους ωχρούς τόπους, τους σκληρούς και γυμνούς, όπου θα χρειαστεί να απαρνηθείς τα παιχνίδια του άλλοτε. Μια ακόμα στιγμή ας κοιτάξουμε μαζί τις γνωστές μας ακτές, τα πράγματα που είναι βέβαιο πώς δεν θα ξαναντικρύσουμε πια… Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο θάνατο με ανοικτά τα μάτια…» 
Παράφραση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στους τελευταίους στίχους του Αδριανού.


Ένα ταξίδι στον βίο, το έργο, την κληρονομιά και τις περιπλανήσεις του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, με οδηγό τον αρχαιολόγο Τάσο Παπαδόπουλο, διοργανώνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, στο Zoom, η Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat. 

Ο Πόπλιος Αίλιος Τραϊανός Αδριανός (24 Ιανουαρίου 76 - 10 Ιουλίου 138) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά τα έτη 117 - 138. Φιλόσοφος, προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών, ήταν ο τρίτος από τους λεγόμενους «Πέντε Καλούς Αυτοκράτορες». 
Ένας Graeculus ήταν ο Αδριανός, δηλαδή ένας μικρός Έλληνας, όπως σημειώνει ο Τάσος Παπαδόπουλος.


Προτομή του αυτοκράτορα Αδριανού

Ένας περιπλανώμενος αυτοκράτορας που περιηγήθηκε σε ολόκληρη την αυτοκρατορία του όχι μόνο για να πολεμήσει, αλλά και για να γνωρίσει τους λαούς που συναποτελούσαν το ψηφιδωτό του αχανούς ρωμαϊκού imperium.

Γερμανία, Γαλατία, Βρετανία, Βελγική, Ναρβωνίτιδα, Ακουιτανία, Νουμιδία, Αίγυπτος, Μοισία, Ελλάδα, Θράκη, Ιουδαία, Συρία, Κιλικία, Καππαδοκία, Φρυγία, Παννονία και Λυκία, αποτελούν μερικούς μόνο από τους σταθμούς των ατέρμονων περιπλανήσεων του.

Ο Αδριανός προίκισε τον κόσμο με μια πολιτιστική κληρονομιά η τεράστια αξία της οποίας είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Περικαλλείς ναοί, θριαμβικές αψίδες, πολυτελείς βίλες, δημόσια έργα, θέατρα και στοές, στάδια και βιβλιοθήκες, που ακόμη και σήμερα προκαλούν το θαυμασμό με την καλαισθησία και την μνημειακότητα τους.


Στο πρόσωπο ενός νεαρού Έλληνα απαράμιλλου κάλλους από τη Βιθυνία της Μικράς Ασίας θα γνωρίσει έναν έρωτα αποκαλυπτικό. Έναν έρωτα που θα πνιγεί στα θολά νερά του Νείλου για να γίνει Θεός και να λατρευτεί από τα εκατομμύρια των υπηκόων του ως ο αρχετυπικός έφηβος, ο «αιώνιος παῖς» που δεν γέρασε ποτέ. Το όνομα αυτού, Αντίνοος. ΕΚ ΤΟΥ ://www.huffingtonpost.gr/











ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ