Μ. Ασία: Βυζαντινό μωσαϊκό 1.500 ετών βασιλικής βρέθηκε κοντά στην Σμύρνη .

 

Στη Δυτική Μ. Ασία ανακαλύφθηκε ένα πρώιμο βυζαντινό μοναστήρι με μωσαϊκό 1.500 ετών, καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας έπιασαν δύο υπόπτους που πραγματοποίησαν παράνομη ανασκαφή.

Η  χωροφυλακή,  ξεκίνησe μια επιχείρηση στην ορεινή περιοχή όπου δεν υπάρχει τρόπος μεταφοράς με όχημα στην επαρχία της  Σμύρνης.
Οι ύποπτοι πιέστηκαν προσπαθώντας να αφαιρέσουν τα ιστορικά ερείπια περίπου 2 μέτρα κάτω από το έδαφος.


Το βυζαντινό 1.500 ετών μωσαϊκό που  βρέθηκε κατά την παράνομη ανασκαφή 

Αργότερα, εμπειρογνώμονες από το Μουσείο Αρχαιολογίας της Σμύρνης διερεύνησαν την περιοχή και η περιοχή τέθηκε υπό προστασία.


Το μωσαϊκό θα μεταφερθεί σε μουσείο μετά την πραγματοποίηση των αρχικών μελετών.
Ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας της Σμύρνης, δήλωσε σε πρακτορείο ότι η ομάδα του ήρθε στην περιοχή μετά την ειδοποίηση των αρχών


«Όταν εντοπίσαμε το ψηφιδωτό δαπέδου καταλάβαμε ότι αυτό το μέρος χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι και έχει μια βασιλική », δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας.


Εξηγώντας ότι η ομάδα εκτιμά ότι το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του τέταρτου και του δέκατου τέταρτου αιώνα, ο διευθυντής του Μουσείου Αρχαιολογίας είπε ότι το μωσαϊκό, το οποίο έχει επιγραφή στα ελληνικά, είναι πολύτιμο αρχαιολογικά.«Βρίσκεται σε σημείο όπου μπορεί να φτάσει κάποιος με τρακτέρ από τα μονοπάτια. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο πολιτιστικό αγαθό και ένα σπάνιο χειροποίητο αντικείμενο », είπε.





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ