Μ.Ασία :Ανακαλύφθικε προπαγανδιστικό ανάγλυφο που απεικονίζει ελληνο-περσικούς πολέμους στο αρχαίο Δασκύλιον



Αρχαιολόγοι στην Μ.Ασία  ανακάλυψαν ανάγλυφο που εκτιμούν ότι απεικονίζει τους ελληνοπερσικούς πολέμους


Οι μορφές στο  προπαγανδιστηκό ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων. Οι Αρχαιολόγοι που το ανακάλυψαν πριν από λίγες μέρες  υποστηρίζουν, απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο , επικεφαλή των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στον Πάνορμο  Κυζίκου οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες βρίκονται κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων.«Είναι μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σκηνή από τους ελληνοπερσικούς πολέμους», δήλωσε ο αρχαιολόγος προσθέτοντας ότι το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για λόγους προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των πολέμων.


Ο αρχαιολόγος ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων από τις 22 Ιουνίου, 2021  είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ.


«Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινο τούβλο, το οποίο εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μ.», ανέφερε»

Όπως και οι Έλληνες χρησημοποιούσαν προπαγανδιστικό υλικό έτσι και οι Πέρσες...Εδώ υποτίθεται ότι περσικά άλογα αποδοπατούν Έλληνες οπλίτες 


Ανάλογους τρόπους χρησημοποιούσαν και οι Έλληνες .Μόνο που τελικά αυτό συνέβη πραγματικά ...


Ο ίδιος  αρχαιολόγος θεωρεί ότι ο τοίχος αυτός, πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Επίσης, σημείωσε, ότι η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές στην τοιχοποιία εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.





Το Δασκύλιο


Μια εντυπωσιακή μάσκα από πυλό  ηλικίας 2.400 ετών, η οποία αναπαριστά τον θεό Διόνυσο, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο αρχαίο Δασκύλιο της Μικράς Ασίας. Πρόκειται πιθανότατα για αναθηματική μάσκα, για δημιούργημα δηλαδή που αποσκοπούσε να εκφράσει ευχαριστήρια στον συγκεκριμένο θεό.

Το Δασκύλιο ( Δασκυλείον )  ήταν πόλη στην  Μ.Ασία ευρισκόμενη σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα από τις ακτές της Προποντίδας. Η τοποθεσία της ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1952 και, έκτοτε, αποτελεί αντικείμενο αρχαιολογικών ανασκαφών.Αρχαιολογικά ευρήματα έχουν καταδείξει το γεγονός πως η συγκεκριμένη τοποθεσία άρχισε να κατοικείται κατά την διάρκεια της Εποχής του Χαλκού. Κατόπιν Φρύγες εγκαταστάθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή προ του 750 π.Χ. Στην συνέχεια, περιήλθε υπό τον έλεγχο της Λυδίας. Εκείνη την περίοδο, πιστεύεται, πως η πόλη έλαβε την ονομασία της από τον Δάσκυλο, πατέρα του Γύγη.


Έπειτα από τις Κατακτήσεις του Κύρου του Μέγα το 547 π.Χ., το Δασκύλιο επελέγη ως έδρα του Πέρση σατράπη της Ελλησποντιακής Φρυγίας, η οποία περιελάμβανε εδάφη της Τρωάδας, της Μυσίας και της Βιθυνίας.
Ο Φαρνάβαζος διατέλεσε σατράπης του Δαρείου Γ΄ στην περιοχή, έως ότου ο Αλέξανδρος ο Μέγας όρισε τον Κάλα, ο οποίος και αντικαταστάθηκε από τον Αρριδαίο, έπειτα από την Συμφωνία του Τριπαραδείσου. 

Η Συμφωνία του Τριπαραδείσου (321 π.Χ.) ήταν η δεύτερη διαίρεση της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ανάμεσα στους στρατηγούς του. Η συμφωνία αυτή ήταν τροποποίηση του διαμοιρασμού των σατραπειών από τους διαδόχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχε γίνει δυο χρόνια νωρίτερα στην Συμφωνία της Βαβυλώνας.Προκλήθηκε μετά τις διαμάχες των Διαδόχων που κατέληξαν στο θάνατο του Περδίκκα. Οι αντίπαλοι του Περδίκκα και του Ευμένη της Καρδίας όρισαν νέο αντιβασιλέα της Μακεδονίας τον Αντίπατρο στη θέση του Περδίκκα. Σημαντικά κερδισμένοι από τη συμφωνία ήταν ο Αντίγονος και ο Σέλευκος (ιδρυτής της σελευκιδικής δυναστείας) που πήρε τη διοίκηση της Βαβυλώνας. Η συμφωνία πήρε το όνομά της από τον τόπο στον οποίο έγινε, τον Τριπαράδεισο της Συρίας.


Σύμφωνα με τον Στράβωνα, η Ελλησποντιακή Φρυγία και η Επίκτητος Φρυγία αποτελούσαν την Μικρά Φρυγία (Μυσία). Άλλοι γεωγράφοι, ωστόσο, διέφεραν ως προς τον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό.

Όταν ο Αλέξανδρος της Μακεδονίας εισέβαλε στην Ασία το 334 π.Χ., η πρώτη από τις σημαντικές μάχες μέσω των οποίων πέτυχε την διάλυση της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας έλαβε χώρα στον Ποταμό Γρανικό, ενώ ο ίδιος ευρισκόταν καθ'οδόν κατευθυνόμενος από το Δασκύλιο προς την Άβυδο κατά μήκος της ακτογραμμής.


Βυζαντνή περίοδος 
Το Δασκύλιο εμφανίζεται ως χριστιανική επισκοπή εντός της, χρονολογούμενης από τα μέσα του 7ου αιώνα, Notitia Episcopatuum του Ψευδο-Επιφάνιου. Αποτελούσε υπαγόμενη επισκοπή της Μητροπόλεως της Νικομήδειας, πρωτεύουσας της ρωμαϊκής επαρχίας της Βιθυνίας.
Ως πρώτος επίσκοπος του Δασκυλίου του οποίου το όνομα εμφανίζεται εντός έγγραφης πηγής είναι ο Ιωάννης, ο οποίος έλαβε μέρος στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο Κωνσταντινουπόλεως το 680, καθώς και στην Πενθέκτη Οικουμενική Σύνοδο το 692. Ο ιερέας Βασίλειος αποτέλεσε εκπρόσωπο αγνώστων λοιπών επισκόπου της συγκεκριμένης έδρας στην Β΄ Σύνοδο της Νίκαιας το 787. Ο Γεώργιος ήταν παρών στην Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης (869), ενώ ο Γερμανός στην Φωτιανή Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ












ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ