ΠΑΡΘΕΝΩΝ :Αυτό που εντυπωσιάζει στο έργο, πέρα βέβαια από την αξεπέραστη ποιότητά του, είναι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος διάρκειας των εργασιών.


Το 448π.Χ., ένα έτος πριν αρχίσει να κτίζεται ο Παρθενώνας, ορίζονται δύο επιτροπές. Μία καλλιτεχνική με θητεία όση και του έργου και μία οικονομική (διοικητικοί, ταμίες κλπ.) με θητεία 12μηνη, για ευνόητους λόγους. Αυτό που εντυπωσιάζει στο έργο, πέρα βέβαια από την αξεπέραστη ποιότητά του, είναι ο εξαιρετικά σύντομος χρόνος διάρκειας των εργασιών.




 Εκείνο όμως που μας αφήνει κυριολεκτικά άφωνους, είναι η εξωπραγματική πρόοδος κατά την πρώτη τριετία 447-444π.Χ. Σε αυτά τα τρία χρόνια κόπηκαν στο λατομείο της Πεντέλης 46 μπλοκ για τα μεγάλα κιονόκρανα της περίστασης, 506 μπλοκ για τους σπονδύλους των εξωτερικών κιόνων, όλα με το απαραίτητο άπεργο και με όγκο μεγαλύτερο από ένα ΣΜΑΡΤ το κάθε ένα. 





Μέσα σε εννιά μόλις χρόνια (από το 447 ως το 438 π.Χ.) ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανέγερσης του πιο φημισμένου ναού της αρχαιότητας. Ο Παρθενώνας αποτελεί το μεγαλύτερο δωρικό ναό που η οικοδόμησή του ολοκληρώθηκε. Οι διαστάσεις του στυλοβάτη είναι 30,88 Χ 69,50. Ακόμη είναι ο μόνος ναός που χτίστηκε εξ ολοκλήρου από μάρμαρο (μέχρι και τα κεραμίδα ήταν μαρμάρινα), εκτός, φυσικά από τα ξύλα που στήριζαν τη σκεπή. Παράλληλα είναι και ο μόνος δωρικός ναός του οποίου και οι 92 μετόπες έχουν ανάγλυφες παραστάσεις.


Επί πλέον περίπου 200 δοκοί και επιστύλια μήκους 4,5-6 περίπου μέτρων, οκτώ θηριώδη ανώφλια μήκους, μαζί με το άπεργο, 9 μέτρων και φυσικά χιλιάδες μικρότεροι όγκοι. Όλα αυτά κόπηκαν, μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν στη θέση τους, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί η ανεπανάληπτη επεξεργασία στις επιφάνειες επαφής ώστε οι αρμοί να είναι απολύτως αεροστεγείς και τα μάρμαρα να συμπεριφέρονται ως ενιαίοι όγκοι. Ο ναός είχε φτάσει στο ύψος των μετοπών και τότε τα μεγάλα ικριώματα και οι μεγάλοι γερανοί απομακρύνονται και εκποιούνται. Αυτά ΟΛΑ, τα πρώτα τρία χρόνια. 



Για να γίνει κατανοητή η τεράστια δυσκολία αυτού του άθλου, θα σημειώσω πως στις δεκαετίες της σύγχρονης αναστήλωσης, μόνο ένα από τα οκτώ 9μετρα υπέρθυρα μπόρεσε να βρεθεί και να κοπεί στο λατομείο (κάτω φωτογραφία), για να αντικαταστήσει το τσιμεντένιο που υπάρχει σήμερα (άνω φωτογραφία)
Στη φωτογραφία από αριστερά οι εξαιρετικοί μαρμαροτεχνίτες :
Γ. Αρμπιλιάς, Δ. Αλεξόπουλος, Φ. Σκαρής, Φ. Αλεξόπουλος, Ν. Βαμβουκάκης

ΠΗΓΗ :   FB  Socratis Mavrommatis
ΕΠΙΚΟΥΡΙΑ ΦΩΤ. : ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 










Η κατασκευή του Παρθενώνα σε τριδιάστατη απεικόνιση -ΒΙΝΤΕΟ

 full-width

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ