Το εμπορικό δαιμόνιο των Αρχαίων Ελλήνων: Άθικτοι αμφορείς στον βυθό του Τάραντα ... ΦΩΤΟ -ΒΙΝΤΕΟ


Mία πρωτοφανής υποβρύχια αρχαιολογική ανακάλυψη επαναπροσδιορίζει την ιστορία της εμπορικής διασύνδεσης μεταξύ Αρχαίας και Μεγάλης Ελλάδος («Magna Grecia»).
Η ανακάλυψη έγινε στο κανάλι του Τάραντα  (Otranto), 22 μίλια από τις ιταλικές ακτές και θεωρείται ικανή να ξαναγράψει πολλές σελίδες ως προς τις εμπορικές σχέσεις του αρχαίου κόσμου.


Όλα ξεκίνησαν το 2018 στα πλαίσια των επιχειρήσεων κατασκευής του αγωγού TAP που πρόκειται να μεταφέρει μεθάνιο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.





Κατά τη διάρκεια των έργων για τον αγωγό έγινε η ανακάλυψη του ναυαγίου ενός κορινθιακού πλοίου με κυρίως πήλινο φορτίο, όπως αμφορείς και αγγεία, κεραμικές κούπες κρασιού για τις συγκεντρώσεις της υψηλής κοινωνικής τάξης, αλλά και υπολείμματα τροφών.



Πολλά από τα σκεύη ήταν μάλιστα «συσκευασμένα» σε μεγαλύτερα βάζα ώστε να αντεπεξέλθουν στο μακρινό θαλάσσιο ταξίδι και να υποστούν, ει δυνατόν, την ελάχιστη ζημιά. Και πράγματι το περιτύλιγμα αποδεδειγμένα τα προστάτευσε

Αυτή η  υποβρύχια επιχείρηση μάλλον ξαναγράφει τις σελίδες της ιστορίας της Magna Graecia. Τα βαθιά νερά του καναλιού του Τάραντα  επιστρέφουν στο σήμερα την ιστορία και το φορτίο ενός αρχαίου κορινθιακού πλοίου. Τα ελληνικά δοχεία κεραμικής και μεταφοράς του 7ου αιώνα π.Χ. σε Βάθος 780μ.

Η εν λόγω ανακάλυψη, την οποία χρηματοδότησε η ίδια η TAP για την ανάκτηση 22 σκευών, πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ενός είδους υποβρυχίου με καλωδιακή καθοδήγηση και μια ειδική αντλία αναρρόφησης. Ένα πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της υποβρύχιας αρχαιολογίας, εφόσον το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος των 780 μέτρων.


Ένα από τα ευρήματα στο βυθό της θάλασσας στα στενά του Τάραντα


Η μεγάλη έκπληξη ήρθε αργότερα με τις εργαστηριακές εξετάσεις, όπου επιβεβαιώθηκε πως το ναυάγιο και τα αντικείμενά του χρονολογούνται στον 7ο αιώνα π.Χ.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη, δεδομένου ότι ορίζει την αρχή των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Magna Grecia σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα.



Όπως αναφέρει η εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού κ. Dario Franceschini τονίζει πως πρόκειται για «μια μεγάλη ανακάλυψη που καταδεικνύει την ανάγκη επιστροφής στην επένδυση της υποβρύχιας αρχαιολογίας». Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης πως πρόθεση του υπουργείου είναι να επενδύσει σε ένα έργο για να φέρει στην επιφάνεια και τα υπόλοιπα 200 ευρήματα που προσωρινά παραμένουν στο βυθό της θάλασσας, όπως και την δημιουργία ενός σχετικού μουσείου.

Η ίδια η ιταλική εφημερίδα αναφέρει και τα σχόλια του Γενικού Διευθυντή των Κρατικών Μουσείων της Ιταλίας, κ. Massimo Osanna, πως οι σημερινές ερευνητικές τεχνολογίες μας επιτρέπουν να εντοπίσουμε πολύτιμες λεπτομέρειες «από το περιεχόμενο αμφορέων και αγγείων, μέχρι την ποικιλία ελιών».....ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΡΤ  ΚΑΙ ://hellasjournal.com/

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ