Ανακαλύφθηκε τεράστιο Βυζαντινό συγκρότημα οινοποίησης στο σημερινό Ισραήλ


Η εναέρια φωτογραφία που τραβήχτηκε από drone δείχνει το τεράστιο Βυζαντινό συγκρότημα οινοποίησης που χρονολογείται περίπου πριν1.500 χρόνια 

Ο χώρος αυτός ήταν παγκόσμιος οίνος παραγωγής κρασιού πριν από περίπου 1.500 χρόνια: μια τεράστια και καλά σχεδιασμένη βιομηχανική περιουσία από τη Βυζαντινή περίοδο, με ένα εντυπωσιακό συγκρότημα παραγωγής κρασιού - το μεγαλύτερο γνωστό στον κόσμο από αυτήν την περίοδο, έχει ανασκαφεί στην πόλη κατά το παρελθόν πριν δύο χρόνια. 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία του Ισραήλ πραγματοποίησε αυτή τη σημαντική ανασκαφή ως μέρος της πρωτοβουλίας για επέκταση της πόλης. Το εργοστάσιο περιλαμβάνει πέντε υπέροχα πιεστήρια, αποθήκες παλαίωσης και εμπορίας του κρασιού, κλιβάνους για ψήσιμο των πήλινων αμφορέων στους οποίους αποθηκεύτηκε το κρασί, δεκάδες χιλιάδες θραύσματα και άθικτους χωμάτινους αμφορείς καλά σχεδιασμένη πρόσβαση μεταξύ των εγκαταστάσεων , κι αλλα...

Η κατανάλωση κρασιού ήταν πολύ συνηθισμένη στην αρχαιότητα τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Δεδομένου ότι το νερό δεν ήταν πάντα καθαρό ή ακόμη και νόστιμο, το κρασί χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ένα είδος "συμπυκνώματος" για τη βελτίωση της γεύσης ή υποκατάστατο του πόσιμου νερού. Κάθε ένα από τα εκτεθειμένα πιεστήρια κάλυπτε μια έκταση περίπου 225 τετραγωνικών μέτρων. Γύρω από το πάτωμα, όπου τα σταφύλια θρυμματίζονταν με τα πόδια για την εξαγωγή του υγρού, χτίστηκαν διαμερίσματα για τη ζύμωση του κρασιού, και δίπλα τους υπήρχαν ουσιαστικά  δύο δοχεία οκταγωνικού σχήματος για τη συλλογή του κρασιού.



Παρήγαγαν περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα κρασιού κάθε χρόνο. χρόνο,



Ο Δρ Elie Haddad, ο Liat Nadav-Ziv και ο Δρ Jon Seligman, διευθυντές ανασκαφών Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, σημείωσαν ότι «εκπλαγήκαμε που ανακαλύψαμε εδώ ένα εξελιγμένο εργοστάσιο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή κρασιού σε εμπορικές ποσότητες. Επιπλέον, διακοσμητικές  ταινίες  σε σχήμα κόγχης, που κοσμούσαν τα πατητήρια, υποδηλώνουν τον μεγάλο πλούτο των ιδιοκτητών των εργοστασίων. Ο υπολογισμός της παραγωγικής ικανότητας αυτών των πατητηριών δείχνει ότι κυκλοφορούσαν περίπου δύο εκατομμύρια λίτρα κρασιού κάθε χρόνο. χρόνο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε τότε χειροκίνητα ».




Οι αρχαιολόγοι ανέφεραν ότι το συγκρότημα περιλαμβάνει πέντε πιεστήρια, αποθήκες, κλιβάνους για την
παραγωγή αγγείων αποθήκευσης εκ πηλού και δεκάδες χιλιάδες θραύσματα και αμφορείς

Ανάμεσα στα πατητήρια, ανακαλύφθηκαν τέσσερις μεγάλες αποθήκες, που αποτέλεσαν το οινοποιείο του εργοστασίου. Το κρασί ωριμάζει σε επιμήκεις αμφορείς, γνωστούς ως «αμφορείς της Γάζας». Τα ίδια τα αγγεία, μερικά από τα οποία ανακαλύφθηκαν πλήρη, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα, κατασκευάστηκαν στο χώρο σε μεγάλους κλιβάνους.


Χώροι για αποθήκευση κρασιού στο βυζαντινό πατητήρι 


Το κρασί που παραγόταν εδώ  θεωρήθηκε μια ποιοτική μάρκα κρασιού του αρχαίου κόσμου, η φήμη του οποίου έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό, για να δηλώνουν την προέλευση και την ποιότητά τους ", εξήγησαν οι αρχαιολόγοι. Όλοι γνώριζαν ότι αυτό ήταν ένα προϊόν από τους Αγίους Τόπους, και όλοι ήθελαν όλο και περισσότερο από αυτό το κρασί. Το κρασί πήρε το όνομά του καθώς κυκλοφορούσε στο εμπόριο στα λιμάνια της Γάζας και του Ασκέλον. Μέχρι στιγμής, άλλες περιοχές όπου παράγεται κρασί είναι γνωστές από τη νότια παράκτια πεδιάδα , αλλά τώρα, φαίνεται ότι βρήκαμε το κύριο κέντρο παραγωγής αυτού του κρασιού με κύρος  Από εδώ, εμπορικές ποσότητες μεταφέρθηκαν στα λιμάνια και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου ».

Γενική άποψη από το  βυζαντινό πατητήρι

Αποθετήριο του βυζαντινού πιεστηρίου όπου πετάχτηκαν σπασμένα κομμάτια αμφορέων

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανασκαφή εδώ αποκάλυψε σπάνια και ακόμη παλαιότερα πατητήρια από την περσική περίοδο, πριν από περίπου 2300 χρόνια.  Η ανασκαφή δείχνει μια συνέχεια της ύπαρξης της βιομηχανίας κρασιού στον χώρο για πολλούς αιώνες », λένε οι αρχαιολόγοι.



Σύμφωνα με τον  Διευθυντή  Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, "είναι μια μεγάλη ανασκαφή   με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, δεκάδων μόνιμων υπαλλήλων και εμπειρογνωμόνων. 


Βυζαντινό φλασκί από πηλό  που ανακαλύφθηκε στην ανασκαφή 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Αρχής αρχαιολογίας , Yaakov Quint, "οι θησαυροί που αποτελούν μέρος της γης έχουν εκτεθεί χάρη στην εκτεταμένη επένδυση  στη χρηματοδότηση των αρχαιολογικών ανασκαφών του Yavne".  Επενδύει περίπου 200 εκατομμύρια NIS στα έργα εδώ τα οποία θα επιτρέψουν την έκθεση, διερεύνηση και διατήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων για τις επόμενες γενιές ».      



Δήμαρχος του Yavne, αναφέρει : "Τα εντυπωσιακά ευρήματα ενισχύουν την αναγνώριση της σημασίας της περιοχής και του ένδοξου παρελθόντος της ". Αποφασίσαμε ότι ο αρχαιολογικός χώρος θα διατηρηθεί και θα αναβαθμιστεί για να γίνει το επίκεντρο του τουρισμού και της εκπαίδευσης στο μέλλον. Το αναπτυξιακό σχέδιο περιλαμβάνει μια γέφυρα πάνω από την τοποθεσία που θα επιτρέψει στα ευρήματα να συνεχίσουν να υπάρχουν.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 



 


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ