Μ. Ανατολή :Ανακαλύφθηκαν ερείπια Ελληνιστικού φρουρίου της εποχής των Σελευκιδών





Αεροφωτογραφία της ανασκαφής στο δάσος Lachish

Όπλα, απανθρακωμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα που ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή στο φρούριο παρέχουν απτές αποδείξεις μιας μάχης μεταξύ των Ασμοναίων και των Σελευκιδών πριν από 2.100 χρόνια. 

Οι ανασκαφές της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ στο δάσος Lachish  αποκάλυψαν ένα ελληνιστικό φρούριο που καταστράφηκε και κάηκε από τους Ασμοναίους Η Ασμοναϊκή δυναστεία κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Παλαιστίνης λίγο μετά τα μέσα του 2ου π.Χ. αιώνα και διατήρησε αυτή την θέση για την επόμενη εκατονταετία. Οι Ασμοναίοι κυβέρνησαν αρχικά ως αρχιερείς και κατόπιν ως βασιλείς την χώρα τους προσπαθώντας να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους ανάμεσα σε μεγάλα βασίλεια και ισχυρά κράτη


Η άφιξη του Μεγάλου Αλέξανδρου στις ακτές της Παλαιστίνης σήμανε το τέλος της περσικής κυριαρχίας στη χώρα αυτή. Ύστερα από τον θάνατο του το κράτος του διαμοιράστηκε μεταξύ των Διαδόχων του. Η Παλαιστίνη πέρασε στην κυριαρχία του βασιλείου των Πτολεμαίων. Η εξασθένιση του βασιλείου των Πτολεμαίων οδήγησε στην απώλεια των συροπαλαιστινιακών εδαφών του. Η Παλαιστίνη όπως και όλα τα υπόλοιπα εδάφη βρέθηκαν υπό την επικυριαρχία των ανταγωνιστών τους Σελευκιδών,των οποίων το βασίλειο άκμαζε εκείνη την εποχή (τέλη 3ου π.Χ. αιώνα με αρχές 2ου π.Χ. αιώνα).


Σύμφωνα με τους Saar Ganor, Vladik Lifshits και Ahinoam Montagu, διευθυντές ανασκαφών για λογαριασμό της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, "Η ανασκαφή παρέχει απτές αποδείξεις της ιστορίας Φαίνεται ότι ανακαλύψαμε ένα φρούριο, μέρος μιας οχυρωμένης γραμμής που ανεγέρθηκε από τους Διοικητές του ελληνιστικού στρατού, που χτίστηκαν για να προστατεύσουν τη μεγάλη ελληνιστική πόλη Μαρίσα από την επίθεση των Ασμοναίων.

Τάφος από την πόλη Μαρίσα την εποχή των Σελευκιδών 


 Ωστόσο, τα ευρήματα από την τοποθεσία δείχνουν ότι η άμυνα των Σελευκιδών ήταν ανεπιτυχής και το κτίριο κάηκε σοβαρά από τις δυνάμεις των Ασμοναίων». 



Οι πρώτοι Ασμοναίοι βασιλείς
Ύστερα από τον θάνατο του Ιωάννη Υρκανού την εξουσία ανέλαβε ο μεγαλύτερος γιος του Αριστόβουλος ο οποίος ανακηρύχτηκε βασιλιάς.Ο Αριστόβουλος έδωσε την δεύτερη θέση στο κράτος του στον αδελφό του Αντίγονο. Τους υπολοίπους στενούς συγγενείς του τους φυλάκισε.
Ο Αριστόβουλος είχε επιτυχίες στην εξωτερική του πολιτική καθώς κατέλαβε την Γαλιλαία στην προσωπική του ζωή όμως έπεσε θύμα μιας σκευωρίας που οργάνωσε η σύζυγος του Σαλώμη Αλεξάνδρα και δολοφόνησε τον αδελφό του.Λίγο μετά το γεγονός αυτό πέθανε (103 π.Χ.).
Τον Αριστόβουλο διαδέχτηκε στο βασιλικό αξίωμα ο αδελφός του Αλέξανδρος Ιανναίος. Τον Αλέξανδρο Ιανναίο αποφυλάκισε η Σαλώμη Αλεξάνδρα αφού εκείνος συμφώνησε να την παντρευτεί.
Ο Αλέξανδρος Ιανναίος ακολούθησε επιθετική πολιτική απέναντι στους γείτονες του. Η πολιτική αυτή τον έφερε σε σύγκρουση κυρίως με τους Πτολεμαίους οι οποίοι εκείνη την εποχή λόγω μιας δυναστικής έριδας που είχε ξεσπάσει βρίσκονταν σε ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ τους (Πτολεμαίος Λάθυρος εναντίον της μητέρας του Κλεοπάτρας).Ο Αλέξανδρος Ιανναίος γνώρισε αρκετές ήττες ενώ η σπουδαιότερη επιτυχία του ήταν η κατάληψη της Γάζας(101 π.Χ.)


Μερικά από τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο 


Το φρούριο, διαστάσεων 15 × 15 μ., χτίστηκε από ογκόλιθους πάχους 3 μέτρων με κεκλιμένο εξωτερικό παγετώνα για να αποτρέψει την κλιμάκωση του τείχους. Το εσωτερικό του φρουρίου ήταν χωρισμένο σε επτά δωμάτια και διατηρήθηκε σε εξαιρετικό ύψος περίπου 2 μ. Επιπλέον, η ανασκαφή αποκάλυψε ένα κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε δεύτερο όροφο, το οποίο δεν διατηρήθηκε. 


Ένα όπλο που αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή του δάσους Lachish, που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε στη μάχη της ελληνιστικής περιόδου 


Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αφαιρέθηκαν χιλιάδες πέτρες που κατέρρευσαν, αποκαλύπτοντας ένα τεράστιο στρώμα καταστροφής πάχους μισού μέτρου. Μέσα στο στρώμα καταστροφής, βρέθηκαν εκατοντάδες ευρήματα που χρονολογούνται στα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., μεταξύ των οποίων κεραμική, σφεντόνες, σιδερένια όπλα, καμένα ξύλινα δοκάρια και δεκάδες νομίσματα. «Με βάση τα ευρήματα και τα νομίσματα, η καταστροφή του κτιρίου μπορεί να αποδοθεί στην Ιδουμαία με επικεφαλής τον ηγέτη των Ασμονέων Ιωάννη Υρκανό γύρω στο 112 π.Χ.», λένε οι αρχαιολόγοι.


Υπολείμματα απανθρακωμένης ξύλινης δοκού [Πιστωτική: Saar Ganor, Αρχή Αρχαιοτήτων Ισραήλ]


Η εξέγερση των Ασμοναίων εναντίον της ελληνιστικής κυριαρχίας και της δυναστείας των Σελευκιδών ξεκίνησε μετά από αντιεβραϊκά διατάγματα του Αντίοχου Δ' και οδήγησε στην επέκταση του κράτους των Ασμονέων προς τα νότια, όπως περιγράφεται στα Βιβλία των Μακκαβαίων και στα γραπτά του Ιώσηπου. 
Μετά τις ανασκαφές, το φρούριο θα υποβληθεί σε συντήρηση και θα ανοίξει στο κοινό 

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ