Χρυσό δαχτυλίδι ανακαλύφθηκε στο χώρο του Βυζαντινού Οινοποιείου στο Ισραήλ


Το εντυπωσιακό χρυσό δαχτυλίδι με την ένθετη ημιπολύτιμη πέτρα αμέθυστου

Στην τεράστια ανασκαφή που διεξήχθη στην Yavne  του Ισραήλ​, ως μέρος της πρωτοβουλίας της Ισραηλινής Αρχής  για την επέκταση της πόλης, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα εντυπωσιακό χρυσό δαχτυλίδι, με ένθετη μωβ πέτρα.

Μια εξέταση του δαχτυλιδιού από τον Δρ Yotam Asher στο αναλυτικό εργαστήριο , έδειξε ότι η πέτρα είναι κυρίως κατασκευασμένη από πυρίτιο - ένα υλικό από το οποίο αποτελούνται πολλοί πολύτιμοι λίθοι. Αυτή η εξέταση απέκλεισε το ενδεχόμενο το μωβ ένθετο να είναι κατασκευασμένο απλώς από γυαλί. Το δαχτυλίδι ζυγίζει 5,11 γραμμάρια.
Ο Δρ Amir Golani, ειδικός σε αρχαία κοσμήματα , που εξέτασε το εύρημα, είπε ότι «το άτομο που κατείχε το δαχτυλίδι ήταν εύπορο και η χρήση του κοσμήματος έδειχνε την ιδιότητα και τον πλούτο του. Τέτοια δαχτυλίδια θα μπορούσαν να φορεθούν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες». Ο Golani προσθέτει ότι, «στο δαχτυλίδι τοποθετήθηκε ένας ημιπολύτιμος λίθος, που ονομάζεται αμέθυστος. Οι Αμέθυστοι αναφέρονται στη Βίβλο ως ένας από τους 12 πολύτιμους λίθους που φορούσε ο αρχιερέας του Ναού στον τελετουργικό του θώρακα. Πολλές αρετές έχουν προσκολληθεί σε αυτό το στολίδι, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της παρενέργειας του ποτού, του hangover».

Βρέθηκε στο πεδίο και χρονολογείται μεταξύ του τέλους της Βυζαντινής περιόδου στην περιοχή  γύρω στον 7ο αιώνα μ.Χ. 

Αυτό το χαρακτηριστικό που αποδίδεται στην πέτρα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, δεδομένου του πλαισίου μέσα στο οποίο ανακαλύφθηκε το δαχτυλίδι, σε τοποθεσία όπου λειτουργούσε ένα τεράστιο οινοποιείο, το μεγαλύτερο στον κόσμο γνωστό από τη βυζαντινή περίοδο.
"Ήθελε το άτομο που φορούσε το δαχτυλίδι να αποφύγει τη μέθη λόγω της κατανάλωσης πολύ κρασιού; Πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ", λέει ο Δρ Elie Haddad, διευθυντής της ανασκαφής , προσθέτοντας ότι «το δαχτυλίδι βρέθηκε μόλις 150 μέτρα από τα ερείπια μιας μεγάλης αποθήκης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση δοχείων κρασιού (αμφορείς)». Μερικά από τα πιθάρια βρέθηκαν ανάποδα στο στόμιο τους και μπορεί να ήταν μια αποθήκη γεμάτη άδεια πιθάρια πριν τα πάνε στα πατητήρια, για να γεμίσουν με κρασί». Είναι πιθανό το υπέροχο δαχτυλίδι να ανήκε στον ιδιοκτήτη της υπέροχης αποθήκης, σε έναν επιστάτη ή απλά σε έναν άτυχο επισκέπτη, ο οποίος έπεσε και έχασε το πολύτιμο δαχτυλίδι του, μέχρι που τελικά το ανακαλύψαμε».


Οι ερευνητές συζητούν την ημερομηνία του δαχτυλιδιού. Βρέθηκε στο πεδίο που χρονολογείται τον 7ο αιώνα μ.Χ., αλλά είναι πιθανό ότι το δαχτυλίδι, λόγω της ομορφιάς και του κύρους του, μεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. τους αιώνες. Χρυσά δαχτυλίδια με ένθετη πέτρα αμέθυστου είναι γνωστά στον ρωμαϊκό κόσμο και είναι πιθανό το εύρημα του δαχτυλιδιού να ανήκει στους ελίτ που έζησαν στην πόλη ήδη από τον 3ο αιώνα μ.Χ.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, "Τα μικρά, καθημερινά ευρήματα που ανακαλύπτονται στις ανασκαφές μας λένε ανθρώπινες ιστορίες και μας συνδέουν άμεσα με το παρελθόν. Είναι συναρπαστικό να φανταστούμε ότι ο άνδρας ή η γυναίκα στον οποίο το δαχτυλίδι ανήκε, περπατώντας ακριβώς εδώ, σε μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτό που γνωρίζουμε στη σημερινή πόλη ».


Ανακαλύφθηκε τεράστιο Βυζαντινό συγκρότημα οινοποίησης στο σημερινό Ισραήλ










ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ