Η Ιταλία θα επιστρέψει τμήμα της Ζωφόρου του Παρθενώνα στην Ελλάδα



Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης τμήματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, μέσω της διαδικασίας μακροπρόθεσμου δανεισμού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.


Πρόκειται για το αριστερό μέρος του Block VI, το οποίο συμπληρώνεται με το γύψινο αντίγραφο του δεξιού τμήματος, το οποίο βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Ένα καστ του θραύσματος του Παλέρμο μπορεί να δει κανείς στο κάτω αριστερό μέρος της δεξιάς ενότητας.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τον μακροπρόθεσμο δανεισμό, για 4 συν 4 χρόνια, του τεμαχίου του Τεμαχίου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (NI 1546) στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Museo Archaeologico Antonino Salinas. στο Παλέρμο της Ιταλίας. Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του θραύσματος του Παρθενώνα θα διαρκέσει από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2025, με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια, από τον Δεκέμβριο του 2025 έως τον Δεκέμβριο του 2029, όπως προβλέπει η ιταλική νομοθεσία.


Το θραύσμα του τετραγώνου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα με ύψος 0,355μ., Πλάτος 0,31μ. και πάχους 0,105 μ. εικονίζει το δεξί πόδι και τα κρόσσια του φορέματος της θεάς Άρτεμης. Ανήκε στη συλλογή του Robert Fagan, Βρετανού Προξένου στη Σικελία και τη Μάλτα, η οποία αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο μεταξύ 1818-1820. Περιήλθε στην κυριότητα του Μουσείου Antonino Salinas το 1836. Από το 2008 έως το 2009, μέσω δανεισμού, το θραύσμα επέστρεψε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστος» στο Μουσείο της Ακρόπολης.




Το τεμάχιο της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Παλέρμο
που επιστρέφεται στην Ελλάδα 


Μετά τη θετική στάση του ΚΑΣ, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Το κομμάτι αυτό εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο του Παλέρμο και είναι η πρώτη φορά που συμφωνείται ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής πλευράς. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την οριστική επιστροφή του θραύσματος στον τόπο γέννησής του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Museo Archaeologico Antonino Salinas, η Περιφερειακή Κυβέρνηση της Σικελίας υποστηρίζει σθεναρά την οριστική επιστροφή του λίθου του Παρθενώνα στην Ελλάδα και θα παραδώσει τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας».


Ως αντιδάνειο για αντίστοιχο χρονικό διάστημα, το ΚΑΣ έδωσε και την έγκρισή του για την εξαγωγή και μακροπρόθεσμο δανεισμό στο Μουσείο του Παλέρμο δύο αρχαίων αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, που φυλάσσονται στις αποθήκες του. Τα δύο αρχαία αντικείμενα από το Μουσείο της Ακρόπολης θα εκτίθενται διαδοχικά στη μικρή μητροπολιτική αίθουσα των ναών της Σελινούντας, ένα κάθε τέσσερα χρόνια, για να καλύπτουν όλη την οκταετή περίοδο δανεισμού. Πρόκειται για ένα ακέφαλο άγαλμα της Αθηνάς με ύψος 0,60 μ., που χρονολογείται μεταξύ 425-400 π.Χ., το οποίο στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από ένα πρωτογεωμετρικό αγγείο που χρονολογείται μεταξύ 1050-900 π.Χ. Η διάρκεια του αντιδανείου είναι επίσης τέσσερα συν τέσσερα χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2026, με δυνατότητα παράτασης από τον Ιανουάριο του 2026 έως τον Ιανουάριο του 2030. ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΕΣ ΥΠΠΟΑ




ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ