Κρήτη -Χανιά : Εντυπωσιάζει το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο ...


5.000 χρόνια ιστορίας σε 3.500 εκθέματα, είναι ανεπτυγμένα στους δύο ορόφους του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στην οδό Σκρα που άνοιξε το Σάββατο για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο μέχρι και την Μ. Δευτέρα 18 Απριλίου.
Από ρωμαϊκά ψηφιδώτα και σημαντικά Αγάλματα, όπως αυτό του Ασκληπειού που βρέθηκε στην αρχαία Λισσό, μέχρι οικιακά σκεύη, τηγάνια, παιχνίδια που έχουν ανασυρθεί από παιδικούς τάφους, εκτίθενται με εύληπτο και σύγχρονο τρόπο και με τη βοήθεια ψηφιακών μέσων και οπτικών αναπαραστάσεων, φέρνουν τον σημερινό επισκέπτη πολύ κοντά με το παρελθόν. Μάλιστα πολλά από αυτά -περίπου 1.000- βγήκαν από τις αποθήκες για πρώτη φορά.
Οι πρώτοι επισκέπτες πέρασαν την πύλη του μουσείο ακριβώς με το άνοιγμα στις 8 το πρωί για να απολαύσουν μία από τις πρώτες ξεναγήσεις. Ανάμεσά τους Χανιώτες και επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και πολλοί γείτονες, οικογένειες με παιδιά και παρέες συμμαθητών.


Κατά την έξοδό τους, μιλώντας στo zarpanews.gr δήλωσαν ενθουσιασμένοι, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που τα Χανιά έχουν αποκτήσει μια πολιτισμική μονάδα αυτού του επιπέδου και την βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.






H Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και διευθύντρια του Μουσείου τόνισε:

«Είναι μια πολύ ωραία μέρα για ‘μας γιατί το μουσείο μας, που τόσο πολύ το προσέξαμε, το φροντίσαμε, έφτασε η μέρα να το αποδώσουμε στον κόσμο....


(…) Έχουμε φροντίσει να υπάρχουν εποπτικά κείμενα σύντομα και κατανοητά, ψηφιακά μέσα που υποστηρίζουν σε κάθε ενότητα το υλικό των προθηκών και βέβαια οι αναπαραστάσεις που διασπείρονται μέσα στον χώρο και καλύπτουν όλες τις πλευρές του ανθρώπινου βίου, των κατοίκων του νομού Χανίων.


Εκθέματα

Στους χώρους του ισογείου, εκτίθεται η μόνιμη συλλογή του Μουσείου ενώ θα φιλοξενούνται και οι περιοδικές εκθέσεις.
Ρωμαϊκά ψηφιδωτά σε κατοικία στα Χανιά του 3ου αιώνα μ.Χ. Το ψηφιδωτό βρισκόταν στο κέντρο της αίθουσας πολυτελούς κατοικίας, σε οκτάγωνο έμβλημα


Εικονιστικός ανδριάντας του αυτοκράτορα Αδριανού από το ιερό της Δίκτυννας. Μεταφέρθηκε το 1913 στο τότε Μουσείο Χανίων και εκτέθηκε στο διοικητήριο μέγαρο.


Το άγαλμα του Ασκληπιού από την αρχαία Λισό που χρονολογείται στα τέλη 4ου αρχές – 3ου αιώνα π.Χ.

Στην πρώτη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου των Χανίων. Στη δεύτερη, ψηφιακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την πορεία των ανασκαφών, εισάγουν τον επισκέπτη στο νέο μουσείο.






Αντικείμενα από το ανάκτορο στον λόφο Καστέλι




Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα ευρήματα από την ανασκαφή στον λόφο Καστέλι.



Κρητική Νομισματοκοπία




Κρητική Νομισματοκοπία: Δραχμές, στάτηροι, οβολοί, ημίδραχμα από την Κυδωνία και άλλες αρχαίες πόλεις της Κρήτης. Χρονολογούνται από τον 6ο π.Χ. αιώνα μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους.


Ακολουθούν θεματικές ενότητες αφιερωμένες στην προϊστορική και ιστορική περίοδο όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα όψιμα ρωμαϊκά. Η πρώτη γνωριμία με την ιστορία ξεκινά από τη Γαύδο, στην οποία εντοπίσθηκε κατοίκηση κατά την παλαιολιθική εποχή.





Στον πρώτο όροφο εκτίθεται η συλλογή «Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη»





Και για τους τυφλούς


Για τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν διαμορφωθεί δύο τραπέζια με οπτικά εκθέματα, ένα στον προϊστορική συλλογή και ένα στους ιστορικούς χρόνους, στα οποία ο επισκέπτης μπορεί όχι μόνο να πάρει πληροφορίες από τις επιγραφές που είναι γραμμένες στην γραφή Μπράιγ αλλά και να ψηλαφίσει τα ίδια τα αντικείμενα.






Μέρες και ώρες λειτουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων στη Χαλέπα,

Το μουσείο θα είναι ανοικτό Σάββατο, Κυριακή και Μ. Δευτέρα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα με δωρεάν είσοδο για όλους.
Την Τρίτη όπως και όλες τις Τρίτες θα είναι κλειστό όπως όλα τα μουσεία.


Το εισιτήριο κοστίζει 6 ευρώ και είναι δωρεάν για παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών ενώ θα υπάρχει και μειωμένο εισιτήριο 3 ευρώ.


Κύρια πηγή : zarpanews.gr


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ