Αποτελέσματα των πρόσφατων ανασκαφών στη Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα Βοιωτίας





Αεροφωτογραφία της Μυκηναϊκής Ακρόπολης Γλα Βοιωτίας

  Σημαντικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κινητά ευρήματα που χρονολογούνται από την περίοδο του μυκηναϊκού πολιτισμού αποκαλύφθηκαν πρόσφατα κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Ακρόπολη του Γλα στη Βοιωτία, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού .

Η Μυκηναϊκή Ακρόπολη Γλα, τμήμα οικισμού που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα π.Χ., χτίστηκε πάνω σε φυσικό βράχο. Μετά την οχύρωσή του έγινε φρούριο για τον απόμακρο πληθυσμό, που ασχολούνταν με την καλλιέργεια της εύφορης πεδιάδας από κάτω του.Η περιοχή χρησίμευε επίσης ως κέντρο ελέγχου πλημμυρών που σχετίζεται με το σύστημα αποστράγγισης και άρδευσης της Μυκηναϊκής εποχής, το οποίο χρησιμοποιούσε νερό από τη λίμνη Κωπαΐδα.


Κτήριο Μ 


Κτηριακό Συγκρότημα N


Κτίρια Na, Nb και Nc, Κτηριακό Συγκρότημα N


Κτίρια Ο και Π 



Κτίριο Q 
Η έκταση των 50 στρεμμάτων που οχυρώθηκε με ισχυρά τείχη κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους είναι επτά φορές μεγαλύτερη από τις ίδιες τις Μυκήνες. Οι πέτρινοι τοίχοι, που σώζονται ως εκ θαύματος σε συνολικό μήκος 3 χιλιομέτρων (1,86 μίλια) και πάχος 5,40 έως 5,80 μέτρα (έως 19 πόδια), είναι εύκολα ορατοί σήμερα και σχηματίζουν έ
να ασυνήθιστα εντυπωσιακό θέαμα.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, οι πιο πρόσφατες ανασκαφές που διεξήχθησαν στο πλαίσιο της αρχαιολογικής ανασκαφής 2018-19 αποκάλυψαν έξι συμμετρικούς λιθόλιθους που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων.


Διατηρητέοι πίθοι, Κτηριακό Συγκρότημα Ν



Πεδιασμένη μυκηναϊκή ύδρα (LH IIIB), Ν Κτηριακό Συγκρότημα



Ασκός με διακόσμηση βάσης και κορδέλας (LH IIIB) από το Ν Κτηριακό Συγκρότημα



Χάλκινο τσεκούρι, Κτίριο Π 



Διατηρημένα τεμάχια μολύβδου, Κτηριακό Συγκρότημα Ν

Ανακαλύφθηκαν επίσης πολυάριθμα αποθηκευτικά αγγεία, όπως πιθάρια και αμφορείς, καθώς και κύπελλα και σκεύη, διακοσμητικές τοιχογραφίες, γλυπτά από μόλυβδο και ειδώλια - όλα αυτά αντιπροσωπεύουν μια γνώριμη, κοινή πολιτιστική και καλλιτεχνική παράδοση των χρόνων της μυκηναϊκής επέκτασης.Η ίδια η μυκηναϊκή ακρόπολη της Γλα καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφθηκε λίγο πριν το 1200 π.Χ.
Το επιμελώς κατασκευασμένο σύστημα αποχέτευσης στην κάτω πεδιάδα εγκαταλείφθηκε και η λίμνη πλημμύρισε ξανά την περιοχή, όπως πριν από τα χρόνια της βελτίωσης και της ανάπτυξης στη χρυσή εποχή των Μυκηνών.
ΥΠΠΟΑ
[Νοέμβριος 05, 2019]

Γλας: Mια γιγάντια μυκηναϊκή πόλη που "αγνόησε" η Αρχαιολογική Εταιρεία...!
ΟΙ ΘΡΥΛΙΚΟΙ  ΜΙΝΥΕΣ










ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ