Τα ασημένια νομίσματα, προέλευσης κυρίως από τον πρώτο αιώνα π.Χ., αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε σημερινά χρήματα μόνο σε ονομαστική αξία, βρέθηκαν το 2021 στην Τοσκάνη και σχετίζονται με ταραγμένη περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας.
Ένας θησαυρός από 175 ασημένια νομίσματα που ανακαλύφθηκε σε ένα δάσος στην Ιταλία μπορεί να θάφτηκε για να μην κλαπεί κατά τη διάρκεια ενός ρωμαϊκού εμφυλίου πολέμου.
Τα ασημένια νομίσματα, προέλευσης κυρίως από τον πρώτο αιώνα π.Χ., αξίας δεκάδων χιλιάδων δολαρίων σε σημερινά χρήματα μόνο σε ονομαστική αξία, βρέθηκαν το 2021 στην Τοσκάνη και σχετίζονται με ταραγμένη περίοδο της ρωμαϊκής ιστορίας
Ειδικότερα, τα νομίσματα φαίνεται να χρονολογούνται από το 82 π.Χ., οπότε ο Ρωμαίος στρατηγός Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας προέλασε με τα στρατεύματά του κατά της ίδιας της Ρώμης δύο φορές, απολαμβάνοντας την απόλυτη εξουσία που του χάρισε το αξίωμα του Δικτάτορα.
LORELLA ALDERIGHI
Οι αρχαιολόγοι που ερεύνησαν τον θησαυρό των 175 αργυρών ρωμαϊκών δηναρίων πιστεύουν ότι μπορεί να είχε θαφτεί από έναν Ρωμαίο λεγεωνάριο που σκοτώθηκε στη μάχη.
Αλλά ο ιστορικός Φεντερίκο Σαντάτζελο, καθηγητής τωνν Κλασικών Σπουδών και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμά ότι ο θησαυρός θα μπορούσε επίσης να είχε ταφεί από έναν επιχειρηματία που ήθελε να κρατήσει τα χρήματά του ασφαλή.
«Δεν νομίζω ότι πρέπει να ανοικαν αυτά τα χρήματα σε έναν στρατιώτη, αν και καταρχήν είναι δυνατό», είπε στο Live Science ο Σαντάτζελο ο οποιος δεν συμμετείχε στην ανακάλυψη.
Οι χρονολογίες τέτοιων θησαυρών δείχνουν ότι πολλοί θάφτηκαν κατά τη διάρκεια πολέμων και αναταραχών. «Πολλοί άνθρωποι σε περιόδους κρίσης έθαψαν τα χρήματα τους και για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω» τόνισε ο Σαντάτζελο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα νομίσματα θαμμένα σε ένα δοχείο από τερακότα το 2021, αλλά το κράτησαν μυστικό, έτσι ώστε η τοποθεσία να διερευνηθεί πλήρως.
Η αρχαιολόγος Λορέτα Αντελίριγκι, ανέφερε στο Live Science ότι τα νομίσματα ανακαλύφθηκαν από ένα μέλος μιας αρχαιολογικής ομάδας σε μια πρόσφατα υλοτομημένη περιοχή του δάσους βορειοανατολικά της πόλης Λιβόρνο στην Τοσκάνη.
Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ότι τα παλαιότερα νομίσματα χρονολογούνται από το 157 ή το 156 π.Χ., ενώ τα πιο πρόσφατα ήταν του 83 ή 82 π.Χ., διευκρίνισε.
Η περιοχή μάλλον ήταν δασώδης τότε όπως και τώρα, σε ένα μικρό λόφο με θέα σε βάλτο. Τα ερείπια μιας ρωμαϊκής φάρμας είχαν βρεθεί στο παρελθόν περίπου μισό μίλι (1 χιλιόμετρο) μακριά, είπε.
.PISA-LIVORNO SUPERINTENDENCY OF ARCHAEOLOGY, FINE ARTS AND LANDSCAPE
«Τα νομίσματα έχουν σίγουρα κρυφτεί - αποτελούσαν έναν «θησαυρό» ή έναν κουμπαρά», είπε. «Ο ευκολότερος τρόπος για να κρύψεις πολύτιμα αντικείμενα ήταν να τα θάψεις μακριά από σπίτια, όπου κανείς δεν μπορούσε να τα βρει».
Αλλά όποιος έθαψε τα νομίσματα δεν επέστρεψε ποτέ για να τα πάρει πίσω.
«Αυτά τα νομίσματα μπορεί να ήταν οι οικονομίες ενός στρατιώτη που επέστρεφε σπίτι [κατά τη διάρκεια] της στρατιωτικής του θητείας», είπε. «Τα είχε κρύψει γιατί αποτελούσαν χρήσιμο ποσό, ίσως για να αγοράσει, ή να ξεκινήσει τη δική του φάρμα».
Η Αλντερίγκι σημείωσε ότι ο θησαυρός θάφτηκε κατά τη διάρκεια μιας ταραγμένης περιόδου στην ιταλική ιστορία. Λίγα χρόνια νωρίτερα, η Ιταλία είχε κυριευτεί από τον επομομαζόμενο «Κοινωνικό Πόλεμο» μεταξύ της Ρώμης και των Ιταλών συμμάχων της, ενώ το 82 π.Χ. Ο Σύλλας είχε μόλις επιστρέψει με τις λεγεώνες του από την Ασία για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του στη Ρώμη, έχοντας ήδη επιτεθεί στην πόλη το 88 π.Χ. και ανακηρύχθηκε «δημόσιος εχθρός» το 87 π.Χ. «Ήταν μια πολύ ταραγμένη ιστορική περίοδος», σχολίασε. «Οι στρατιώτες του Σύλλα κατέκτησαν εδάφη καθώς προχωρούσαν από νότο προς βορρά. Αλλά η κεντρική Ιταλία και η Τοσκάνη δεν είχαν ακόμη κατακτηθεί».
Ο Σαντάτζελο πρόσθεσε ότι η νίκη του Σύλλα στα τέλη του 82 π.Χ. ήταν περίπου ένα «σχέδιο» για να ακολουθήσουν οι μεταγενέστεροι Ρωμαίοι ηγεμόνες. Τη νίκη του ακολούθησε περίπου 30 χρόνια αργότερα ένας πολύ μεγαλύτερος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Ιούλιου Καίσαρα και του Γναίου Πομπηίου Μέγα, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία ως υπαρχηγός του Σύλλα. Και η νίκη του Καίσαρα σε αυτόν τον πόλεμο οδήγησε στην άνοδο στην εξουσία του Αυγούστου, του πρώτου Ρωμαίου αυτοκράτορα, το 27 π.Χ. «Έγινε απολύτως σαφές σε όλους ότι όποιος και να βγει νικητής του εμφυλίου πολέμου θα ήταν —ίσως όχι βάσει νόμου, αλλά σίγουρα στην πραγματικότητα— ο κύριος της Ρώμης», τόνισε ο Σαντάζελο.
Πηγή: livescience.com μέσω ΣΚΑΙ