Αρχαιολογική ανακάλυψη κοντά στην Αμφίκλεια: Βρέθηκε μυκηναϊκός θολωτός τάφος..

H ανακάλυψη δείχνει ότι υπήρχε μυκηναϊκή εξουσία στην περιοχή ισχυρών οικογενειών 

Μυκηναϊκό θολωτό τάφο έφερε στο φως ανασκαφή που έλαβε χώρα κοντά στην Αμφίκλεια. Η σπουδαία ανακάλυψη που έγινε μετά από έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην Κοινότητα Τιθρωνίου του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας έρχεται να λύσει σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με την ιστορία της περιοχής.

Σύμφωνα με το lamianow, στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Τεθρωνίου αποκαλύφθηκε ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος σε αρκετά καλή κατάσταση και σύμφωνα με την προϊστάμενη της εφορείας αρχαιοτήτων Έφη Καράντζαλη, Η ανακάλυψη δείχνει ότι υπήρχε μυκηναϊκή εξουσία στην περιοχή ισχυρών οικογενειών. Ο χώρος αναμένεται να γίνει προσβάσιμος για όλους σε συνεργασία με τον δήμο.

Μία σπουδαία ανακάλυψη έφερε στο φως η σωστική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας στην Κοινότητα Τιθρωνίου του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας. Στον αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Τεθρωνίου αποκαλύφθηκε ένας μυκηναϊκός θολωτός τάφος σε αρκετά καλή κατάσταση.


 


Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος του Τιθρωνίου
«Το μεγαλειώδες αυτό εύρημα έρχεται να συμπληρώσει τα πολλά και σημαντικά ευρήματα και μνημεία της ευρύτερης περιοχής, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Ενός τόπου με αποδεδειγμένη ιστορία, η οποία ξεκινά βαθιά μέσα στους αιώνες, με ευδιάκριτα τα ίχνη της», περιγράφει η Δήμαρχος Αμφίκλειας - Ελάτειας Αθανασία Στιβακτή 

Το Τιθρώνιο ή Τεθρώνιο ήταν αρχαία Φωκική πόλη, χτισμένη στην κοιλάδα του Κηφισού, στη βόρεια όχθη του. Ο Παυσανίας αναφέρει πως απείχε 15 στάδια από την Αμφίκλεια και είκοσι από τη Δρυμαία[1]. Σε μικρή απόσταση από το Τιθρώνιο υπήρχε βωμός του Τιθρωνίου Απόλλωνα, αλλά και το μοναδικό στην Ελλάδα Μαντείο του Διόνυσου. Το Τιθρώνιο ήταν μία από τις Φωκικές πόλεις που κατέστρεψε ο στρατός του Ξέρξη κατεβαίνοντας προς την Αττική[2]. Καταστράφηκε για δεύτερη φορά το 335 π. Χ. από το Φίλιππο Β΄ της Μακεδονίας κατά τον 2ο Φωκικό πόλεμο. Διατηρήθηκε ως μικρός οικισμός μέχρι τα μέσα της Τουρκοκρατίας, όταν οι λιγοστοί κάτοικοι του μετοίκησαν στην Αμφίκλεια και στο Βέρτζανο. Στο κάστρο οχυρώθηκε στα 1821 ο Οδυσσέας Ανδρούτσος μετά τη μάχη στο χάνι της Γραβιάς, αλλά ουσιαστική μάχη δεν έγινε εκεί....Παυσανία Ελλάδος περιήγησις/Φωκικά, Λοκρών Οζόλων Ἀμφικλείας δὲ ἀπωτέρω σταδίοις πεντεκαίδεκά ἐστι Τιθρώνιον ἐν πεδίῳ κειμένη: παρέχεται δὲ οὐδὲν ἐς μνήμην. ἐκ Τιθρωνίου δὲ εἴκοσιν ἐς Δρυμαίαν στάδιοι: καθ' ὅ τι δὲ αὕτη ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἐς Δρυμαίαν ἐξ Ἀμφικλείας ἡ εὐθεῖα περὶ τὸν Κηφισὸν συμμίσγουσιν, ἔστιν Ἀπόλλωνος Τιθρωνεῦσιν ἐνταῦθα ἄλσος τε καὶ βωμοί. πεποίηται δὲ καὶ ναός: ἄγαλμα δὲ οὐκ ἔστιν.


://www.ethnos.gr/


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ