Ιταλική : βρήκαν αξιοσημείωτο θησαυρό από αρχαία χάλκινα αγάλματα - ΦΩΤΟ

Οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία βρίσκουν αξιοσημείωτο θησαυρό από αρχαία χάλκινα αγάλματα


Οι αρχαιολόγοι στην Ιταλία ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη κρύπτη με 24 χάλκινα ετρουσκικά (τυρρηνικά) και ρωμαϊκά αγάλματα στα ερείπια ενός αρχαίου θρησκευτικού ιερού, χαιρετίζοντας το εύρημα ως το σημαντικότερο του είδους του εδώ και πενήντα χρόνια.

Ο θησαυρός περιλαμβάνει μικροσκοπικά χάλκινα αντίγραφα από μέλη  του ανθρώπινου σώματος, τα οποία ρίχνονται  στα ιαματικά νερά του ιερού από ανθρώπους που πάσχουν από ασθένειες και ελπίζουν να θεραπευτούν.


Ένας θησαυρός θάφτηκε στη λάσπη των ιαματικών νερών όπου γενιές νέων έχουν πάει τα βράδια να κάνουν μπάνιο. Η αρχαιολογική ανακάλυψη του αιώνα έχει οριστεί ως αυτή που έγινε στο San Casciano dei Bagni , στην επαρχία της Σιένα, περίπου δέκα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ούμπρια. Εκεί όπου, μεταξύ άλλων θαυμάτων, βρέθηκαν 24 χάλκινα αγάλματα της ετρουσκορωμαϊκής εποχής, που διατηρήθηκαν άψογα χάρη στις θερμοκρασίες του ιαματικού νερού στο οποίο είχαν βυθιστεί ανά τους αιώνες. Επανεμφανίστηκε μαζί με πέντε χιλιάδες χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα.

Τυρρηνοί : Οι Τυρρηνοί (Τυρσήννοι) άποικοι μετέφεραν τον ελληνικό πολιτισμό στην Ετρουρία ή Τυρρηνία (Κεντρική Ιταλία) δημιουργώντας από το 900 π.Χ. τον εξαίσιο πολιτισμό των Ετρούσκων


Ένας αρχαιολόγος κρατά ένα από τα αρχαία χάλκινα αγάλματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή στην Τοσκάνη 

Τα αντικείμενα, που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας εκσκαφής μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου, χρονολογούνται μεταξύ του δεύτερου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ.
Η σημασία της ανακάλυψης παρομοιάζεται με αυτή των «πολεμιστών του Ρηγίου» ( Riace Bronzes), δύο φυσικού μεγέθους, γυμνών Ελλήνων πολεμιστών που βρέθηκαν στον βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών της Καλαβρίας στη νότια Ιταλία το 1972.

Το San Casciano dei Bagni, το ρωμαϊκό ιερό αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο, με ιερά κτίρια, βωμούς και πισίνες

Το ιερό, κοντά στο χωριό San Casciano dei Bagni στην Τοσκάνη, ήταν τόπος λατρείας από τον δεύτερο αιώνα π.Χ., πρώτα για τους Ετρούσκους (Τυρρηνούς) και στη συνέχεια τους Ρωμαίους, οι οποίοι κατέκτησαν εδάφη των Ετρούσκων και τα ενσωμάτωσαν στην αναδυόμενη αυτοκρατορία τους.


Χτίστηκε γύρω από μια ιαματική πηγή σε ένα μέρος της Τοσκάνης που μέχρι σήμερα διαθέτει φυσικά ιαματικά λουτρά, όπου οι Ιταλοί συρρέουν για να βυθιστούν στα ιαματικά νερά.

Μερικά από τα χάλκινα αγάλματα έχουν ύψος ένα μέτρο 

Τα αγάλματα και τα αντικείμενα θα είχαν πεταχτεί εσκεμμένα στο νερό και θα είχαν διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων από την πυκνή λάσπη στον πυθμένα των πισινών με πέτρινους τοίχους.

Η εξαιρετική κατάσταση συντήρησης των αγαλμάτων μέσα στο ζεστό νερό της πηγής επέτρεψε επίσης να διατηρηθούν υπέροχες επιγραφές στα ετρουσκικά και στα λατινικά που ήταν χαραγμένα πριν από τη δημιουργία τους. Οι επιγραφές φέρουν ονόματα ισχυρών ετρουσκικών (Τυρρηνών) οικογενειών από την επικράτεια της εσωτερικής Ετρουρίας, (Τυρρηνικής ) από τη Βελίμνα της Περούτζια έως τους Μάρκνι που είναι γνωστοί στην ύπαιθρο της Σιέννης. Παράλληλα με την ονομαστική και τις αφιερωματικές μορφές στα ετρουσκικά βρίσκουμε επιγραφές στα λατινικά, που αναφέρουν επίσης τα aquae calidae, τις θερμές πηγές του Bagno Grande, όπου τοποθετούνταν τα αγάλματα.


Τα μικροσκοπικά χάλκινα μέρη του σώματος περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις ποδιών, χεριών, αυτιών, πνευμόνων, καρδιών, εντέρων και συκωτιών, που προσφέρονται στους θεούς από ανθρώπους που προσεύχονταν για ανάρρωση και θεραπεία. «Είναι ένα μοναδικό εύρημα, η πιο σημαντική ανακάλυψη χαλκού εδώ και 50 χρόνια», δήλωσε  ο Emanuele Mariotti, διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου.


«Προσφέρθηκαν στους θεούς ως δώρο. Χάλκινα αγάλματα όπως αυτό θα ήταν πολύ ακριβό να κατασκευαστεί, επομένως μιλάμε για τους VIP του αρχαίου κόσμου – ισχυρές οικογένειες Ετρούσκων και στη συνέχεια πλούσιους Ρωμαίους, ίσως ακόμη και αυτοκράτορες. Το ιερό ήταν ένα ιερό μέρος - δεν ήταν ένα δημόσιο ιαματικό λουτρό».

Τα χάλκινα αγάλματα βρέθηκαν στα ερείπια ενός αρχαίου ετρουσκικού και ρωμαϊκού ιερού στην Τοσκάνη 

Τα χάλκινα αγάλματα, μερικά από αυτά ύψους ένα μέτρο , αντιπροσωπεύουν θεούς και θεές όπως ο Απόλλωνας, η Ίσις, η Τύχη και  η Υγεία.

Τα περισσότερα από αυτά τα αρχαία αριστουργήματα χρονολογούνται μεταξύ του 2ου αιώνα π.Χ. και του 1ου αιώνα μ.Χ., μια ιστορική περίοδο σημαντικών μετασχηματισμών στην αρχαία Τοσκάνη, στη μετάβαση μεταξύ των Ετρούσκων και των Ρωμαίων. Σε αυτήν την εποχή των μεγάλων συγκρούσεων μεταξύ της Ρώμης και των ετρουσκικών πόλεων, αλλά και των αγώνων εντός του κοινωνικού ιστού της πόλης, οι ευγενείς οικογένειες των Ετρούσκων στο ιερό του Bagno Grande, σε μια φάση που η επέκταση της Ρώμης σημαίνει και πολιτιστική όσμωση, αφιέρωσαν τα αγάλματα στο ιερό νερό.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης περίπου 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα νομίσματα, τα οποία οι Ρωμαίοι πιστοί έριχναν στο νερό.




Ο καθηγητής Jacopo Tabolli, ο επικεφαλής αρχαιολόγος στην ανασκαφή, είπε ότι η ανακάλυψη θα «ξαναγράψει την ιστορία». (!) Τα ευρήματα σημαίνουν ότι το ιερό είναι «ένα ερευνητικό εργαστήριο για την πολιτιστική ποικιλομορφία της αρχαιότητας», είπε.


Πολλά από τα χάλκινα αντικείμενα φέρουν επιγραφές στα λατινικά και τα ετρουσκικά και υποδεικνύουν ότι τα ετρουσκικά επέζησαν για πολύ περισσότερο ως ζωντανή γλώσσα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.
Ο Massimo Osanna, γενικός διευθυντής μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, δήλωσε: «Είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη μετά από τους χάλκινους πολεμιστές του Riace και είναι σίγουρα μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις χάλκινων που έγιναν ποτέ στην ιστορία της αρχαίας Μεσογείου».( Σ.Σ. Ο καθένας  ότι θέλει λέει.... )
Υπάρχουν σχέδια να μετατραπεί ο χώρος της ανασκαφής σε αρχαιολογικό πάρκο και να χτιστεί ένα μουσείο για την έκθεση των μπρούτζινων

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ