Η προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην περιοχή αρχαίας πόλης κοντά στην Προύσα...«Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ»
Στην περιοχή πυο σήμερα ονομάζουν οι οι προσωρινοί κάτοικοι Κονουραλπ, κοντά στην Προύσα, κατά τη διάρκεια ανασκαφής, βρέθηκε μια προτομή, η οποία πιστεύεται ότι ανήκει στον Έλληνα βασιλιά της Μακεδονίας έγα Αλέξανδρο τον Μέγα.
Στο πλαίσιο των ανασκαφών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του αρχαίου ελληνικού θεάτρου αποκαλύφθηκε, παρόμοια ιστορικά λείψανα, όπως το κεφάλι του αγάλματος του Απόλλωνα και το κεφάλι της Μέδουσας, βρέθηκαν στις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στο άνω τμήμα.
Η προτομή βρέθηκε κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στην περιοχή αρχαίας πόλης κοντά στην Προῦσα πρὸς τῷ Ὑππίῳ ποταμῷ...
Κατά την εξέταση του τεχνουργήματος που εξήχθη από την περιοχή της ανασκαφής από ειδικούς της ιστορίας και το Τμήμα Ανασκαφών και Ερευνών, διαπιστώθηκε ότι η κεφαλή πορτρέτου ανήκε στον Έλληνα βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο τον Μέγα.
Στο πλαίσιο των ανασκαφών που διεξάγονται αδιάλειπτα επί 12 μήνες στην εν λόγω περιοχή, έχουν επίσης αποκαλυφθεί παρόμοια ιστορικά λείψανα, όπως μια κεφαλή αγάλματος του Απόλλωνα και μια κεφαλή της Μέδουσας.
Το εύρημα μεγέθους 23 εκατοστών προσδιορίστηκε ότι ανήκει στη ρωμαϊκή περίοδο του 2ου αιώνα μ.Χ, ενώ εστάλη στο Μουσείο της πόλεως που σήμερα ονομάζουν Konuralp.
Βρέθηκε άγαλμα νύμφης μετά από ανασκαφές στην Μικρά Ασία
Εξαιρετικής ομορφιάς και σχεδόν ακέραιο.
Ένα εξαιρετικής ομορφιάς άγαλμα νύμφης 1.800 ετών αποκαλύφθηκε μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές στην Μ.Ασία
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην αρχαία πόλη Αμάστρις, τη σημερινή Αμάσρα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στη βόρεια Μικρα Ασία, οδήγησαν στην ανακάλυψη αγάλματος μιας νύμφης του νερού. Μάλιστα το άγαλμα είναι σχεδόν ακέραιο. Λείπει μόνο η αριστερή πλευρά της μύτης της και το δεξί της χέρι στο άκρο. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το άγαλμα χρονολογείται περί τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η Αμάσρα είναι μια μικρή πόλη-λιμάνι της Μαύρης θάλασσας στην επαρχία Μπαρτίν της Μ.Ασίας
Στην σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται περαιτέρω ότι το άγαλμα αυτό έχει ύψος 1,53 μέτρα και θα εκτεθεί στο Μουσείο της Αμάσρα. Το ένα χέρι της νύμφης σφίγγει τον χιτώνα που είναι χαλαρά τυλιγμένος στους γοφούς της. Τα μαλλιά της είναι δεμένα σε κόμπο, που χαρακτηρίζεται ως κόμπος του Ηρακλή ή κατά άλλους κόμπος της Αφροδίτης, ένα χτένισμα που ξεκίνησε από τις απεικονίσεις του Απόλλωνα στην πρώιμη κλασική εποχή (5ος αιώνας π.Χ.) και στη συνέχεια έγινε δημοφιλές στα αγάλματα της Αφροδίτης και άλλων θεοτήτων σε όλη την κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή.
Η Αμάστρις ήταν μια αρχαία ελληνική πόλη αρκετά σημαντική ώστε να αναφέρεται στην Ιλιάδα. Άνθισε εμπορικά χάρη στη θέση της στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Μέρος του βασιλείου του Πόντου από τα μέσα του 3ου αιώνα π.Χ., η Αμάστρις καταλήφθηκε από τη Ρώμη το 70 π.Χ. και κατά την εποχή που κατασκευάστηκε το άγαλμα, ήταν μια ευημερούσα πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορικής επαρχίας Βιθυνίας-Πόντου.