Το μαρμάρινο Αρχαϊκό Περιρραντήριο από το αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας

 Μαρμάρινο Αρχαϊκό Περιρραντήριο του ιερού της Ισθμίας
Χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ.

 Συγκολλήθηκε από τμήματα που βρέθηκαν στους αποθέτες των του Αρχαικού Ναού του Ποσειδώνα. 
➡ Το μαρμάρινο περιρραντήριο αποτελείται από μια λεκάνη διαμέτρου 1,24μ. που στηρίζεται σε ένα περίτεχνο υποστατό που διαμορφώνεται από ένα δακτύλιο που στηρίζουν 4 κόρες. 

➡ Κάθε κόρη πατά στην πλάτη ενός καθιστού λιονταριού και στο ένα χέρι κρατά το λουρί του ζώου, ενώ στο άλλο την ουρά του. Μεταξύ των κορών στον δακτύλιο υπάρχουν ολόγλυφες κεφαλές κριαριών. Τα μαλλιά, το πρόσωπο και τα ενδύματα των κορών φέρουν ίχνη βαφής. 


➡ Οι φθαρμένες επιφάνειες του χείλους και των λαβών μαρτυρούν τη συχνή χρήση του από τους επισκέπτες του Ναού, που πιθανότατα έπλεναν τελετουργικά τα χέρια τους προτού πλησιάσουν τον σηκό. 
Το περιρραντήριο της Ισθμίας ξεχωρίζει για την πολύπλοκη σύνθεση και την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Μπορεί κανείς με ασφάλεια να συμπεράνει ότι ήταν ανάθημα στον Ποσειδώνα της Ισθμίας από κάποιο σημαντικό και πλούσιο πρόσωπο ή οικογένεια (ίσως των Κυψελιδών τυράννων της Κορίνθου). 


Επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, ενταγμένο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Ισθμίου Ποσειδώνα, το οποίο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Μυλωνά. Παρουσιάζει ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις #ανασκαφές σε μυκηναϊκά νεκροταφεία της περιοχής, στο ιερό του Ποσειδώνα, στο ρωμαϊκό λουτρό, στο Ιουστινιάνειο τείχος, στο λόφο της Ράχης Ισθμίας καθώς και στο λιμάνι των Κεγχρεών. Από το τελευταίο και συγκεκριμένα από τον ναό της Ίσιδας προέρχονται τα υαλοθετήματα που αποτελούν εξέχον έκθεμα του Μουσείου.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ