Βρέθηκε το άγαλμα της Τερψιχόρης στην αρχαία ελληνική Στρατονίκεια



Ανήκει στην Ελληνιστική περίοδο και αποδίδεται στον Φιλίσκο

Η μούσα του χορού βγήκε από τα σκοτάδια. Το άγαλμα της Τερψιχόρης που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία γεννήθηκε από την ένωση του Δία και της Μνημοσύνης βρέθηκε στην αρχαία Στρατονίκεια, την περίφημη πόλη της Καρίας που συνεχίζει να δίνει σπάνια ευρήματα στους ανασκαφείς της. 



Καρία....Σήμερα είναι μέρος της επαρχίας των Μούγλων στη Μικρά Ασία.


Η Στρατονίκεια ήταν αρχαία πόλη της Καρίας στη Μικρά Ασία, στα νοτιοανατολικά της Μύλασας και στα νότια του ποταμού Μαρσύα, παραπόταμο του Μαιάνδρου


Το άγαλμα της Τερψιχόρης θεωρείται το πιο αντιγραμμένο κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου. Ωστόσο, αυτό που βρέθηκε χρονολογείται πιο πριν, στην ελληνιστική περίοδο. Είναι δηλαδή ελληνικό και ίσως θα μπορούσε να είναι από τον Φιλίσκο διότι εκείνη την περίοδο έζησε  ο γλύπτης 

Σύμφωνα με τοις αρχές εκεί της Μ.Ασίας το έργο αποδίδεται στον Φιλίσκο και θεωρείται ότι είναι αυθεντικό της Ελληνιστικής εποχής. Έτσι το άγαλμα αποκτά επιπρόσθετη αρχαιολογική αξία, καθώς πιστοποιεί την καλλιτεχνική παρουσία του Φιλίσκου στην αρχαία πόλη.
Ήταν λοιπόν γλύπτης και ζωγράφος του 1ου π.Χ. αιώνα που αναφέρεται από τον Πλίνιο ως δημιουργός πολλών έργων τέχνης

Η Τερψιχόρη κοσμούσε την κρύα αίθουσα του  λουτρού  την ρωμαική περίοδο στην αρχαιοελληινκή  Στρατονίκεια. Από το άγαλμα λείπουν το κεφάλι και οι βραχίονες, όμως βρέθηκε το βάθρο του. Μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης θα εκτεθεί σε Μουσείο της περιοχής της Καρίας,απέναντι από την Κω στην Αλικαρνασσό. 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ