ΙΒΗΡΙΚΗ -ΙΣΠΑΝΙΑ: "Βρέθηκε αρχαίος Ελληνικός αμφορέας 2.500 ετών"



Στο Εμπόριο (Empúries στα καταλανικά), μία αρχαία ελληνική αποικία στις ακτές της σημερινής Καταλονίας, φοιτητές αρχαιολογίας ανακάλυψαν έναν μικρό αμφορέα της Αττικής περιόδου.  Ο κεραμικός αμφορέας του 6ου αιώνα π.Χ. αναπαριστά σκηνές ενός αρχαίου Ελληνικού γυμνασίου, δηλαδή γυμναστηρίου.

 Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια προσφορά προς τους θεούς και ο αμφορέας θάφτηκε όταν χτιζόταν ένα από τα πρώτα σπίτια στο Εμπόριο, σύμφωνα με τον Pere Castanyer, αρχαιολόγο που συμμετέχει στην ανασκαφή, ο οποίος επισημαίνει:
«Ο αμφορίσκος, εξηγεί ένα προγονικό έθιμο που υιοθετήθηκε από τους πρώτους Έλληνες πριν από 2.500 και πλέον χρόνια και το οποίο επιβιώνει μέχρι σήμερα. Το αγγείο, αναπαριστά ένα γυμνάσιο – το μέρος όπου εκπαιδεύονταν οι νέοι άνδρες της αρχαίας Αθήνας, για να ενδυναμώσουν το σώμα και το πνεύμα τους. Δείχνει τη μαύρη σιλουέτα ενός δρομέα σε δυναμική στάση, πλαισιωμένο από δύο μορφές που τον παρακολουθούν. Έχει στενό θώρακα και, ανάμεσα στα αντικείμενα που κρέμονται από πάνω του, διακρίνεται ένας δίσκος.



Στην αρχαιότητα, τα αγγεία ή οι αμφορείς περιείχαν αρωματικά έλαια. Το πρόσφατα ανακαλυφθέν εύρημα στο Εμπόριο της Καταλονίας, βρέθηκε χωρίς το επιστόμιο του, ενώ ένα τμήμα του δοχείου έχει καταστραφεί. Ωστόσο είναι δυνατή η ανακατασκευή του, καθώς έχουμε βρει το θραύσμα που έλειπε. 
Πλέον το εύρημα θα μεταφερθεί στο εργαστήριο, όπου θα μελετηθεί το χώμα που έχει εναποτεθεί στο εσωτερικό του, για να βρεθεί τι περιείχε. Οι ειδικοί θα αποξέσουν τα κεραμικά τοιχώματα του εσωτερικού του, διότι, αν περιείχε λάδι ή κάποιο άλλο υγρό, ο πηλός θα έχει εμποτιστεί και έτσι θα μπορέσουμε να  ταυτοποιήσουμε το περιεχόμενο. 


Το αγγείο ανήκει στην περίοδο της μελανόμορφης αγγειογραφίας (ή μελανόμορφος ρυθμός), από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. Αργότερα, οι μαύρες σιλουέτες έδωσαν τη θέση τους σε κόκκινες μορφές, με τα μοτίβα ζωγραφισμένα σε μαύρο φόντο από βερνίκι (ερυθρόμορφος ρυθμός). 
Το ακριβές σημείο της ανακάλυψης, είναι στη βάση του τοίχου ενός από τα σπίτια.  Το σπίτι ίσως χρονολογείται από τα τέλη του 6ου αιώνα ή τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Πιστεύω ότι ήταν ένα από τα πρώτα που χτίστηκαν στην περιοχή της Νεάπολης. 
Οι αμφορείς που θάβονται ως προσφορά εξηγούν μία από τις πρακτικές που ακολουθούσαν οι πρώτοι Έλληνες του Εμπορίου κατά την οικοδόμηση των σπιτιών τους, ένα προγονικό έθιμο που έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα.


Μια ομάδα Καταλανών αρχαιολόγων στην Ισπανία βρήκαν στα αρχαία ερείπια μια μικρή κανάτα ζωγραφισμένη με σκηνές γυμναστηρίου που χρησίμευσε ως προσφορά σε ένα σπίτι. Το έργο χρονολογείται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και αντιπροσωπεύει μια παλαίστρα, τον τόπο όπου εκπαιδεύονται οι νέοι.  Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, βρέθηκαν άλλες κανάτες που χρησίμευσαν ως προσφορές, αρχαιολόγος στις ανασκαφές, τόνισε... Ο Καστανιέ υπεύθυνος ανασκαφής επεσήμανε ότι αυτά τα έθιμα έχουν διαρκέσει μέχρι σήμερα.  Παράδειγμα ...Ο σύγχρονος άνθρωπος παραλλήλος θάβει μια εφημερίδα της ημέρας ή νομίσματα της σύγχρονης εποχής όταν τοποθετείται το πρώτο τούβλο στην κατασκευή κτίσματος .  "Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από αυτό που έκαναν αυτοί οι Έλληνες πριν από 2.500 χρόνια όταν ίδρυσαν την πόλη", δήλωσε. 

Μια σύγχρονη παραλλαγή του εθίμου επιβιώνει και στην Ισπανία όπου, κατά το χτίσιμο μιας οικίας, οι άνθρωποι θάβουν στα θεμέλια μια εφημερίδα της ίδιας ημέρας ή νομίσματα της τρέχουσας εποχής. Στην πραγματικότητα, πέρα από ελληνική πόλη, το Εμπόριο αποτελεί επίσης απόδειξη της συνέχισης των τελετουργιών αυτών κατά τη ρωμαϊκή περίοδο. Διότι στην προκειμένη περίπτωση, στη ρωμαϊκή πόλη βρέθηκαν και θεμέλια που χτίστηκαν με αμφορείς, υπολείμματα πανίδας ή αυγά κότας -ένα από τα οποία διατηρείται ακόμη στο μουσείο.



Ακόμη, ανακαλύφθηκαν ένα σιδερένιο εργαλείο, νομίσματα και  βραχιόλια. Επιπλέον, έχουν βρεθεί υπολείμματα σιδερένιων εργαλείων και αντικειμένων, ακόμη και καμινέτα που χρησιμοποιούνταν στην παραγωγή του σιδήρου. 
Η ανασκαφή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου  του Εμπορίου, του Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC), το οποίο συνδέει την εξέλιξη του τόπου με τις παραθαλάσσιες περιοχές του.
Το υπέδαφος του Εμπορίου εξακολουθεί να προσφέρει μαρτυρίες της αρχαιότητας που προσελκύουν ακόμη το ενδιαφέρον μας, δύο χιλιάδες χρόνια μετά την παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή».
 ΠΗΓΗ: enikos.gr

Ανασκαφές 2019 : Στην Αρχαία Ελληνική Πόλη Empuries Στην Καταλονία
Η ΠΟΛΗ ΕΜΠΟΡΙΟ ΙΒΗΡΙΚΗΣ


https://ellinondiktyo.blogspot.com/2014/03/blog-post_1.html

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ