Εξαιρετικά μυκηναϊκά και μινωικά αγγεία βρέθηκαν στην Κύπρο


Άρτιος κρατήρας από τον τάφο RR, Δρομολοαξία-Βυζάκια [Φωτ: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου]
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων στην Κύπρο ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια πέντε εβδομάδων τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 2018, μια σουηδική ομάδα, με επικεφαλής τον Καθηγητή Peter M. Fischer από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, πραγματοποίησε ανασκαφές στην Υστεροκυπριακή λιμνοθάλασσα Δρομολαξία-Βυζάκια (Sultan Tekke). Η ομάδα αποτελείται από 27 σπουδαστές και ειδικούς. Μεταξύ των τελευταίων ήταν εκείνοι που εκπαιδεύτηκαν στην οστεολογία, τη βοτανική, τη συντήρηση,   την ανατολική κεραμική, και τη γεωφυσική έρευνα.για το Αιγαίο.






Τον Ιούνιο του 2017, η περιοχή ερευνήθηκε με ένα μαγνητόμετρο με δέκα αισθητήρες τοποθετημένους σε ένα τροχήλατο κάρο πλάτους 5 μέτρων. Αυτή η ρύθμιση επέτρεψε τη χαρτογράφηση 23 εκταρίων μέσα σε μια εβδομάδα, επιδεικνύοντας πέτρινες κατασκευές και "λάκκους" σε βάθος περίπου 1,5 μ.

Μυκηναϊκά αγγεία  μεταξύ ευρημάτων στη Δρομολαξία της Κύπρου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου είναι ένας ακέραιος, μεγάλος κρατήρας, με παράσταση δύο αρμάτων, στα οποία είναι δεμένα δύο ζεύγη αλόγων και δέκα άλλες μορφές.

Τα αρχιτεκτονικά υπολείμματα δείχνουν σε πολυάριθμες ανθρωπογενείς κατασκευές σε ολόκληρη την περιοχή της έρευνας, αποδεικνύοντας τη μεγάλη έκταση της πόλης. Το 2018, 0,6 εκτάρια της εμβαδού που ερευνήθηκε με μαγνητόμετρο επανερευνήθηκαν με γεωραντάρ για να δουν λεπτομέρειες των θαμμένων χαρακτηριστικών που διευκολύνει τις επακόλουθες ανασκαφές.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της γεωγραφικής έρευνας ήταν περιορισμένης αξίας: η ισχυρή εξασθένηση του ραντάρ στην περιοχή, λόγω πλούσιου σε πηλό εδάφους, δεν επέτρεψε να διεισδύσουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα βαθύτερα από μερικά δεκαδικά ψηφία από την επιφάνεια.


Πρόσφατα Μυκηναϊκά και Μινωικά ευρήματα Δρομολαξιάς -  Κύπρος Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, κατά την ανασκαφή του 2018 στην περιοχή Α ανασκάφηκε πλούσιος τάφος (Τάφος RR), που, μεταξύ άλλων, περιείχε ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της τελευταίας ανασκαφικής περιόδου. Ένας ακέραιος, μεγάλος κρατήρας, με παράσταση δύο αρμάτων, στα οποία είναι δεμένα δύο ζεύγη αλόγων και δέκα άλλες μορφές.Αναφορικά με τον τάφο, το Τμήμα εξηγεί ότι στην κάτοψη είχε σχήμα 8 και περιείχε 13 σκελετούς. Στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται πολλά αγγεία τοπικής παραγωγής, καθώς και εισαγωγές από το Αιγαίο, τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο.Τα τοπικής παραγωγής αγγεία είναι κυρίως των ρυθμών Λευκόχριστη ΙΙ (ώριμη), με Δακτυλιόσχημη Βάση Ι και ΙΙ και τροχήλατα Απλού Ρυθμού. Στις Υστεροελλαδικές (ΥΕ) και Μινωικές εισαγωγές συγκαταλέγονται απιόσχημοι αμφορείς, αλάβαστρα, ένα θήλαστρο και πρόχοι.
Πόλη (Συνοικία) 1 και 4 και Περιοχή Α

Η ομάδα του έτους χωρίστηκε σε τρεις ομάδες: δύο μεγαλύτερες ομάδες που ανασκάφηκαν στην περιφραγμένη συνοικία 1 (CQ1) και η πρόσφατα ανακαλυφθείσα CQ4 (CQ2 και 3 είναι επίσης περιφραγμένες και προστατευμένες για μελλοντική έρευνα, αλλά δεν ερευνήθηκε φέτος). Η τρίτη ομάδα άνοιξε δύο τάφρ κοντά στην Περιοχή Α, στα δυτικά του τζαμιού του Χαλά Σουλτάν Τεκκέ, για να επαληθεύσει τα αποτελέσματα της μαγνητικής αναζήτησης. Ο χάρτης μαγνητόμετρου έδειξε πολυάριθμα λάκκους και λίγες πέτρινες κατασκευές σε μια περιοχή όπου οι τάφοι, που πρόσφεραν κοιλώματα και πηγάδια, εκτέθηκαν στις εποχές 2014-2017.

Πόλη (Συνοικία) Quarter 1

Τα αποτελέσματα από τις ανασκαφές στο CQ1, που ξεκίνησαν το 2010, επιβεβαίωσαν τις προηγούμενες παρατηρήσεις ότι η φύση αυτού του τριμήνου ήταν κυρίως βιομηχανική αλλά και εγχώρια. Το CQ1 χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τεσσάρων φάσεων κατοχής από την Υστεροκυπριακή (LC) IIC έως την LC ΙΙΙΑ, δηλαδή το 13ο και το πρώτο μισό του 12ου αιώνα π.Χ.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις αστικής παραγωγής χαλκού (βλέπε εποχές 2013-2017): στο νότιο τμήμα του CQ1 βρέθηκαν τρεις φούρνοι, κάψουλες, χωνευτήρια και σχεδόν μισός τόνος σκωρίας ανάμεικτα με χαλκό.

Δρομολαξιά -Ευρήματα ανασκαφής 2013 


Επιπρόσθετα, παράγονται υφαντά υφάσματα που κρίνεται από πολυάριθμα ευρήματα οστών, βαρακοειδούς βάρους και σπειροειδούς. Αν και αυτό το τμήμα της πόλης είναι κυρίως βιομηχανικό, μεγάλο μέρος της αγγειοπλαστικής και άλλα ευρήματα είναι εκπληκτικά υψηλής ποιότητας, υποδεικνύοντας την ποιοτική  κατάσταση των εργαζομένων τεχνιτών  σε μεταλλικά και υφαντουργικά προϊόντα. Ανάμεσα στα ευρήματα από το CQ1 είναι το ελεφαντόδοντο σε στιλέτο.



Δρομολαξιά -Ευρήματα ανασκαφής 2013 


Πόλη (Συνοικία)  4

Αυτή η συνοικία της πόλης βρίσκεται μεταξύ του CQ1 και της περιοχής A και παρουσιάζει το μεγαλύτερο τετράγωνο της πόλης που έχει ανακαλυφθεί μέχρι τώρα στο Hala Sultan Tekke. Ο χάρτης του μαγνητόμετρου δείχνει τακτικά τοποθετημένες πέτρινες ενώσεις επιβλητικών διαστάσεων που διασταυρώνονται από τους δρόμους. Ολόκληρη η διάταξη μοιάζει με αυτή του Enkomi. Το κεντρικό τμήμα αυτής της συνοικίας της πόλης, με διάμετρο 65 mx 60 m, περιφράχθηκε για να το προστατεύσει από τη συνεχιζόμενη καλλιέργεια, αφού οι πιο πρόσφατες κατασκευές είναι μόλις 20 cm κάτω από την επιφάνεια (υπάρχουν όμως εξίσου ενδιαφέρουσες κατασκευές εκτός του φράχτη.

Οι εξαιρετικά καλοφτιαγμένοι τοίχοι των τετραγώνων διακρίνονται σε αυτό το τρίμηνο από τα CQ1, CQ2 και CQ3, τα οποία είναι βιομηχανικού και οικιακού χαρακτήρα. Εδώ βρήκαμε ένα μπάνιο που ήταν επικαλυμμένο με πέτρες (τόσο στους τοίχους όσο και στο πάτωμα) που έδειχνε μια προηγμένη υδροτεχνική κατασκευή: υπάρχει μια είσοδος νερού στη βάση του νότιου τοίχου που είναι χτισμένη από τεφροδόχους.


Η ανασκαφή του 2018 και οι αρχαιολογικές έρευνες στη θέση Δρομολαξιά-Βυζακιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ) σε σχέση με τα ευρήματα προηγούμενων ανασκαφών επιβεβαιώνουν ότι η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε και δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά μετά από βίαιη καταστροφή.

Απέναντι είναι μια αποχέτευση που είναι επίσης χτισμένη από μπλοκ. Το πάτωμα, το οποίο έχει κλίση προς την αποστράγγιση, είναι μερικώς στρωμένο από μπλοκ από ασβεστοκονίαμα μαζί με ένα παχύ στρώμα γύψου. Έξω από το δωμάτιο (στα νότια της εισόδου) υπάρχει ένα κανάλι ύδατος που πιθανότατα οδηγεί προς τα πάνω σε μια καλά περιβάλλεται από τοίχους. Η παρουσία ενός πηγαδιού δεν μπορούσε ακόμη να επαληθευτεί, αλλά ο χάρτης μαγνητόμετρου προτείνει ένα μεγάλο «λάκκο» (που θα ανασκάπτεται το 2019).

Στα βόρεια του μπάνιου υπάρχει ένας διάδρομος μήκους τουλάχιστον 20 μ. Και πλάτους τριών μέτρων, ο οποίος περιείχε πολυάριθμους πίθους και μικρότερα σκάφη. Αυτός ο διάδρομος αντιπροσωπεύει χώρο αποθήκευσης κυρίως υγρών όπως το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ο διάδρομος αποθήκευσης θα μπορούσε να προσεγγιστεί από το βορρά μέσω σκαλιών που κατασκευάστηκαν από πέτρες. Μπροστά από τα βήματα υπήρχε μια διπλή πύλη, η οποία υποδεικνύεται από δύο υποδοχές πόρτας. Ακριβώς στα ανατολικά της πύλης είναι μια πέτρινη εγκατάσταση με ένα παχύ στρώμα θρυμματισμένων κελυφών Murex (Hexaplex trunculus).

Μέχρι στιγμής, η αποστολή θα μπορούσε να εκθέσει μόνο το Stratum 1 σε περιορισμένη περιοχή. Παρ 'όλα αυτά, η καμένη μούχλα και η τέφρα επιβεβαίωσαν προηγούμενες παρατηρήσεις από το CQ1-3 ότι η φάση αυτή τελείωσε σε βίαιη καταστροφή, μετά την οποία εγκαταλείφθηκε η πόλη και δεν ξανακτιάστηκε ποτέ ξανά. Εν ολίγοις, η επέκταση των ενώσεων και η φύση των δομών της πέτρας δίνουν την εντύπωση ενός διοικητικού κτιρίου, ίσως ενός παλατιού ή ναού, όπου αποθηκεύονταν οι ανάγκες. Η ημερομηνία του πιο πρόσφατου μέρους της ένωσης είναι LC IIIA / 12ος αιώνας π.Χ.


Πρόσφατα Μυκηναϊκά Μινωικά και ντόπια (Κυπρομυκηναικα και κυπρομινωικά) ευρήματα Δρομολαξιάς -  Κύπρος 


Περιοχή A

Μία από τις πολυάριθμες μαγνητικές ανωμαλίες, οι οποίες έδειξαν «κοιλότητες», εκτέθηκε. Αποδείχθηκε ότι αντιπροσωπεύει έναν πλούσιο τάφο (Tomb RR). Ο τάφος έχει το σχήμα κάμπιας "8" και περιείχε 13 σκελετούς. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν πολλά τοπικά είδη και πολλές εισαγωγές από το Αιγαίο, το Λεβάντα και την Αίγυπτο. Τα τοπικά είδη αντιπροσωπεύονται από διάφορα σκάφη από λευκές ολίσθησης II (ώριμα), βάσης δακτυλίου I και II και από πεδιάδες από λευκό.

Οι μεταγενέστερες ελλαδικές και μινωικές εισαγωγές περιλαμβάνουν βάζα pirifrom, αλάβαστρο, μπιμπερό και σφαίρες. Μεταξύ των πιο θεαματικών ευρημάτων αυτής της εποχής είναι ένα πλήρες, πολύ μεγάλο, κρατήρας κρατήρα που απεικονίζει δύο άμαξα που έχουν τραβηχτεί από δύο ζεύγη αλόγων και 10 άτομα. Οι αιγυπτιακές εισαγωγές περιλαμβάνουν ένα μπολ φαραρίσματος και ένα στυλό αλάβαστρο. Ένας από τους θηλυκούς σκελετούς θάφτηκε με δύο διάτρητους ελεφαντοστούς δίσκους εκ των οποίων το ένα είναι εγχάρακτο με ένα σχέδιο πετάλων. Οι δίσκοι ελεφαντόδοντου ήταν μέρος του φόρεμά της και βρέθηκαν κοντά στα ισχία της. Ο τάφος χρονολογείται στην LC IIA-C / LH IIIA-B. 



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ