Λεηλασία αρχαιοτήτων στη Λιβύη


της Sara Hashash

Από πολλούς γίνεται σύγκριση μεταξύ Ιράκ και Λιβύης που δεν σταματά μόνο στις ξένες πολεμικές επιδρομές , στις σφαγές, η στη μη τήρηση του σεβασμού του θανάτου του Καντάφι και του Σαντάμ, στη λεηλασία των φυσικών πόρων, αλλά επεκτείνεται στον πολιτισμό και στη λεηλασία των αρχαιοτήτων που προσπαθούν να κρύψουν.
Αυτή η λεηλασία περιγράφεται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της αρχαιολογίας.

Μια συλλογή από 7.700 κομμάτια από χρυσό, ασήμι και χαλκό, γνωστή ως Θησαυρός της Βεγγάζης, κλάπηκε μέσω τρυπήματος μιας τσιμεντένιας πλάκας που οδηγεί σε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Βεγγάζης η οποία φύλαγε την συλλογή. Πολλά αντικείμενα που χρονολογούνται από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί η αξία της συλλογής. Γνωρίζομε μόνο ότι ένα ελληνικό νόμισμα της Καρχηδόνας πουλήθηκε πρόσφατα με τη τιμή ρεκόρ των 268.000 δολαρίων.


Η περίπτωση της Εθνικής Εμπορικής Τράπεζας της Βεγγάζης
Η κλοπή έγινε λίγο μετά τον εγκληματικό εμπρησμό της τράπεζας το Μάιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν περιστατικό που πρόκυπτε από την εξέγερση κατά του Καντάφι, ενώ στην πραγματικότητα, η επιχείρηση κλοπής ήταν ιδιαίτερα καλά σχεδιασμένη.
Μετά την καταστροφή των μεταλλικών κιβώτιων και εκτίναξη των κλειδαριών των ξύλινων κιβώτιων, οι κλέφτες μετέφεραν προσεκτικά το σύνολο, αφήνοντας κατά μέρος τα κομμάτια μικρότερης αξίας. Πενήντα μικρά μνημεία και χάλκινα ειδώλια, από
γυαλί και ελεφαντόδοντο και μια μικρή ποσότητα πολύτιμων λίθων εξαφανίστηκαν επίσης.
Κατά τον Hafez Wald, Λίβυο αρχαιολόγο του King College του Λονδίνου, η κλοπή φέρει όλα τα σημάδια επαγγελματικών κλεφτών, και «μπορεί εξίσου να είναι μια δουλειά από τα μέσα, γιατί έγινε από ανθρώπους που γνώριζαν τι ζητούσαν».

Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν είχε διαρρεύσει για αυτή την λεηλασία από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που έδρευε τότε στη Βεγγάζη, για το φόβο της αρνητικής δημοσιότητας, αλλά ο νέος Υπουργός Αρχαιοτήτων, ειδοποίησε τον Ιούλιο κατ 'ιδίαν την UNESCO.
Ο Χαλέντ Μοχάμεντ αλ-Χαντάρ, Καθηγητής στο Τμήμα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βεγγάζης, δήλωσε ότι χρυσά ισλαμικά και ελληνικά νομίσματα εμφανιστήκαν πρόσφατα στην αγορά χρυσού της Βεγγάζης. Μια αιγυπτιακή εφημερίδα ανέφερε ότι ένας αγρότης προσπάθησε να περάσει λαθραία 503 χρυσά νομίσματα και ένα αγαλματίδιο σε χρυσό 7,5 εκατοστών από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας, τροφοδοτώντας τις φήμες ότι θα ήταν μέρος του κλεμμένου θησαυρού.
Θησαυροί του Ναού της Αρτέμιδος
Η Ιντερπόλ κινητοποιήθηκε, αλλά η πίστα είναι νεκρή επειδή, πιστεύουν οι ​​αρχαιολόγοι ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν τα αντικείμενα αν έχουν βγει από τη χώρα. Η Serenalla Ensoli, Ιταλίδα αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, και ειδική στις λιβυκές αρχαιότητες εκτιμά ότι η απώλεια αυτών των αντικειμένων είναι «ανεκτίμητη επειδή είναι αναντικατάστατα. Η συλλογή δεν είχε μελετηθεί εκτενώς, και είναι μια μεγάλη απώλεια για την κληρονομιά της Λιβύης».

Οι περισσότεροι από τους θησαυρούς της Βεγγάζης ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1917 και 1922 στο ναό της Αρτέμιδος, της θεάς του κυνηγιού, στη Κυρήνεια, αρχαία ελληνική και ρωμαϊκή αποικία, που λέγεται σήμερα Shahat. Αυτό το μέρος είχε δωριστεί στην Κλεοπάτρα από τον Μάρκο Αντώνιο.
Μερικά από τα νομίσματα κόπηκαν γύρω στο 570 π.Χ.. Η μία πλευρά φέρει το στέλεχος του σιλφίου, φαρμακευτικού φυτού για το οποίο πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες. Στην άλλη πλευρά απεικονίζεται ο Δίας με κέρατα προβάτων.

http://www.mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=27718

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ