Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ ΒΡΕΦΟΣ


Παλαιότερα γνωστό στον κόσμο της εικόνας της Παναγίας της βρεφοκρατούσας με  απεικόνιση  του Θείου Βρέφους. 2ο αιώνας, κατακόμβη της Πρισίλλας στο Ελληνικό Παρέκκλιση στην Ρώμη .


Η κατακόμβη της Πρισίλλας στην Via Salaria στην Ρώμη, , βρίσκεται σε αυτό που κάποτε ήταν ένα λατομείο στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό το λατομείο που χρησιμοποιήθηκε για τις χριστιανικές ταφές από τα τέλη του 2ου αιώνα, μέχρι τα μέσα από τον 4ο αιώνα. Μερικοί από τους τοίχους και τις οροφές παρουσιάζονται με ωραία διακόσμηση που απεικονίζουν βιβλικές σκηνές. Οι κατακόμβες της Πρισίλλας πιστεύεται ότι είναι το όνομά της από το Πρισίλλα, μέλος του γένους Ακίλλια και η οποία ήταν πιθανότατα η σύζυγος του Προξένου Ακίλιους (Αχιλέους) –Acilius , που έγινε Χριστιανός και δολοφονήθηκε με διαταγή του Δομιτιανού . Περιέχουν μια σειρά από τοιχογραφίες αγίων και παλαιοχριστιανικά σύμβολα. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι το «Ελληνικό Παρεκκλήσι " (Capella Greca), έναν τετράγωνο θάλαμο με 

καμάρα η οποία περιέχει του 3ου αιώνα τοιχογραφίες που ερμηνεύουν γενικά σκηνές, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη συμπεριλαμβανομένης της αρτοκλασίας μιάς άλλης εξαιρετικής τοιχογραφίας.

Η αρτοκλασία σε τοιχογραφία  του Ελληνικού παρεκκλησίου

 Πάνω από την αψίδα είναι μια τοιχογραφία με την Τελική Κρίση . Νέα, και κάπως αμφιλεγόμενη έρευνα έχει αρχίσει να δείχνουν ότι οι σκηνές παραδοσιακά ερμηνεύεται ως τα «Δεύτερο-κανονικά» μια ιστορία της Susannah (DN 13)και ότι  μπορεί στην πραγματικότητα να είναι σκηνές από τη ζωή του ενός επιβλητικού χριστιανού  του 2ου μ.Χ. αιώνα. Κοντά σε αυτό είναι τα στοιχεία της Παναγίας με το Βρέφος και τον προφήτη Ησαΐα , επίσης, που χρονολογείται από τις αρχές του 3ου αι.
Οι κατακόμβες της Πρισίλλας απεικονίζουν τα παλαιότερα έργα ζωγραφικής με την Μαρία από τις αρχές του τρίτου αιώνα. Η Παναγία εμφανίζεται με τον Ιησού στην αγκαλιά της, ένας  άνδρας με χιτώνα στο  αριστερό χέρι κρατάει ένα βιβλίο ,ένα αστέρι πάνω από το κεφάλι του το σύμβολο από μεσσίες.
Στην κατακόμβη εκεί  έχει επίσης μια απεικόνιση του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου
Η κατακόμβη της Πρισίλλας, αναφέρεται σε όλα τις αρχαίες λειτουργικές  και τοπογραφικές πηγές, έχει μοντέρνα είσοδο της στην Via Salaria μέσω της Σκήτης της Μονής των Βενεδικτίνων της Πρισίλλας  
Οι κατακόμβες της Priscilla χωρίζεται σε τρεις κύριους τομείς: ένα arenarium , ένα cryptoportico από μια μεγάλη ρωμαϊκή βίλα , και υπόγειους χώρους ταφής της αριστοκρατικής Ρωμαϊκής οικογένειας του  Αχίλλειου Γλάβριου  Acilius Glabrio .

Αρχαιογνώμων


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ