Αμφίπολη: Τι έπεται των 3 προθαλάμων που μέχρι τώρα είναι πρωτόγνωρο στοιχείο ;

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΥΜΒΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΕΙ.

Στην Αμφίπολη ο τύμβος κατασκευάστηκε το τελευταίο τρίτο  του 4ου αι π. Χ. , σε μια εποχή έντονων αρχιτεκτονικών μεταρρυθμίσεων. Μια εποχή που γινόντουσαν έντονες αλλαγές εκτός από την Αρχιτεκτονική αλλά και σε άλλα στοιχεία της ζωής των Ελλήνων. Το τεράστιο Ελληνικό Βασίλειο είχε εξαπλωθεί στα πέρατα του γνωστού ,καθ' ημάς τότε ,Κόσμου. Νέες σκέψεις θεωρήσεις και συμβάντα υπήρχαν στον κόσμο αυτόν.

Ας εξετάσουμε τώρα, μία περίπτωση ταφικής αρχιτεκτονικής των Ελλήνων του μακεδονικού βασιλείου που ίσως θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το μέγεθος και  την σπουδαιότητα του τύμβου «Καστά »  .Ας δούμε συγκριτικά δύο ταφικά σύνολα (το ένα προς  το παρόν θεωρείται τύμβος) της ίδιας χρονικής περιόδου αυτά είναι Ο Τάφος της Πύδνας και ο Τύμβος «Καστά».


Συγκριτικό Σχέδιο  -  1 . Ο τάφος στην Πύδνα  - 2. Τα μέχρι τώρα στοιχεία του τύμβου «Καστά».  - Ο τάφος 1 έχει έναν έντεκα μέτρων καμαροσκέπαστο δρόμο  και τρεις  αίθουσες με θόλους , σε αντίθεση με τους  παραδοσιακούς μέχρι τότε  ένα ή δύο θολωτούς θαλάμους ...!Πρωτόγνωρος  και ο δόμος του τύμβου «Καστά»  Εδώ  διαφαίνεται ότι η περίοδος που κατασκευάστηκε και ο Τύμβος στην Αμφίπολη πρέπει είναι εποχή νεωτερισμών…! ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ


Ο Τάφος στην Πύδνα.

 Ένας τάφος που χρονολογείται στο
τελευταίο τρίτο του τέταρτου αιώνα, έχει ανακαλυφθεί στην Πύδνα, ανατολικά της Βεργίνας ,στην ίδια ακριβώς περίοδο που κατασκευάστηκε σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο τύμβος «Καστά» .Η πρόσοψη περιλαμβάνει μια σχηματική πόρτα κατασκευασμένη από μάρμαρο, διακοσμημένη και  μιμούμενη  το ξύλο, με μαρμάρινα σκαλοπάτια  και υπέρθυρο. Επιπλέον, δύο ψευδή μαρμάρινα παράθυρα στο ίδιο μορφολογικό περίγραμμα  με την πόρτα και με διακόσμηση τα μετακιόνια της πρόσοψης..Εδώ αναφέρεται ότι ,τα  χαρακτηριστικά του τάφου είναι απολύτως μοναδικά  σε σύγκριση με άλλες Μακεδονικούς τάφους .

Αυτό διαπιστώθηκε φυσικά πριν την ανασκαφή στο τύμβο «Καστά» ,ο οποίος έχει και αυτός μοναδικά χαρακτηριστικά …!

Αρχιτεκτονικά, στον τάφο στην Πύδνα η πρόσοψη του δρόμου είναι απλή, και το υπέρθυρο και τα σκαλοπάτια  κλίμακας είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθο. Αυτή η μέθοδος ,με πωρόλιθο, εφαρμόζεται επίσης για να σφραγίσει την είσοδο στο δρόμο εντός του τάφου . Παρά το γεγονός ότι η είσοδος στο  δρόμο είναι  σαράντα εκατοστά φαρδύτερη από την πρόσοψη του τάφου και ήταν ορατή στο κοινό κατά τη διάρκεια ταφικών τελετών, η  πρόσοψη στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου φέρει όλο τον αρχιτεκτονικό διάκοσμο. 

Σχέδιο του τάφου του  «Heuzeys » στο Κόρινο της Πύδνας (από  Bessios & Pappa n.d, 11).


Για τον  τάφου του  «Heuzeys » στο Κόρινο της Πύδνας- Οι Αιγές, ήταν η  πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου το οποίο κυβερνούσε η δυναστεία των Αργεαδών από το 650 π.Χ. Όταν  αρχαιολόγοι είχαν δείξει ενδιαφέρον για τους λόφους γύρω από την Βεργίνα ήδη από το 1850 υποψιαζόμενοι ότι μπορεί να ήταν ταφικά μνημεία, τότε άρχισαν οι ανασκαφές  ,το έτος 1861 υπό την επιτήρηση του Γάλλου αρχαιολόγου Leon Heuzey, ο οποίος υποστηριζόταν από τον Αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ'. Τότε βρέθηκαν τμήματα του βασιλικού ανακτόρου. Παρ' όλα αυτά οι ανασκαφές σταμάτησαν για τον κίνδυνο της ελονοσίας. Τότε βρέθηκε και ο εν λόγο τάφος και για αυτό τον ονομάζουν έτσι .


Αμφίπολη :Ο τύμβος «Καστά»

Συγκρίνοντας δε τα ταφικά σύνολα ο τύμβος «Καστά» μαρτυρά κάτι ,εκτός από πρωτόγνωρο , κάτι Μεγάλο,  κάτι που όμοιο του πάντως μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει στον ελληνικό κόσμο ,ο οποίος μάλιστα ήταν τεράστιος σε πλούτο και γνώση ,γνώση βέβαια, που δεικνύει τον πολιτισμό του ανθρώπου και η οποία ακόμα μετά από  χιλιάδες χρόνια δεν έχει ξεπεραστεί ,απλά οι επόμενες γενιές προσπαθούν να μιμηθούν.


Οι Σφίγγες στην Αμφίπολη .Μόνο βασιλείς είχαν τέτοιο διάκοσμο 

Αιγές. Διάκοσμος του ταφικού θρόνου  της βασίλισσας Ευρυδίκης 344/343 π.Χ. Οι σφίγγες στον διάκοσμο συμπίπτουν με τις Σφίγγες τον τύμβο στην Αμφίπολη.



Ιωνικά στοιχεία στον διάκοσμο του ταφικού θρόνου  της βασίλισσας Ευρυδίκης 344/343 π.Χ. στοιχεία που συμπίπτουν και χρονολογικά τον τύμβο στην Αμφίπολη.

Ήδη γνωρίζουμε αυτά που μας έχει ανακοινώσει το ΥΠΠΟ ,καθώς και διάφορες απόψεις από ιθύνοντες και μη .Όλα συμφωνούν ότι είναι κάτι πρωτόγνωρο ,Αυτό ενισχύει την άποψη της κατασκευής  του σε εποχή μεγάλων ή μικρών  μεταρρυθμίσεων  στην ελληνική επικράτεια της εποχής.




Ο  όγκος χώματος είναι τεράστιος, που χωρίς ιδιαίτερα τεχνικά μέσα, τοποθετήθηκε επάνω από τον τάφο και θα πρέπει να υπήρχε πολύ σοβαρός λόγος  βέβαια για να γίνει κάτι τέτοιο.Δείτε ένα μεγάλο φορτηγό αυτοκίνητο μπροστά από ένα μέρος μοναχά στον συνολικό  όγκο του τύμβου για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος...!     περί τα 151.000 μ³ εάν ήταν κανονικός κώνος με βάση τοις διαστάσεις  του .


 Εάν δε αντιπαραβάλλουμε τους δύο δόμους, βλέπουμε τον εντυπωσιακό «δρόμο » προς τον ταφικό θάλαμο  ,με τόσες  ανακοπές τοίχων ,με τέτοιο περίτεχνο διάκοσμο και είναι κάτι που ίσως ξεφεύγει από το ιδιωτικό και μάλλον ανάγει σε δημόσιο χαρακτήρα κατασκευής  και αυτό με την σειρά του ,οδηγεί αβίαστα την σκέψη ότι κάτι πολύ Μεγάλο ακολουθεί ,ιδίως εάν συγκρίνουμε το μέγεθος του Τύμβου  του μεγάλου και για την εποχή του, Έλληνα βασιλέα Φιλίππου. 


Για προσπάθεια κατανόησης της κλίμακας του μεγέθους 

 Μην ξεχνάμε επίσης,  ότι ο τύμβος και ο τάφος του κατασκευάστηκε από τον γιό του Αλέξανδρο και ο οποίος  είναι μικρότερος σε μέγεθος. Έχοντας αυτά υπόψην , ίσως  θα κατανοήσει κάποιος πολλά.-ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ