Μια "δραματική και εξαιρετική" ανακάλυψη από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.


Όταν τελικά έπρεπε να πείσει τον εαυτό του να δραπετεύσει, η κατάσταση και το περιβάλλον γύρω  του είχε καταρρεύσει. Η βροχή της τέφρας είχε σπάσει τις στέγες, προκαλώντας την κατάρρευση των σπιτιών . Στο δρομάκι είχαν ήδη πέσει αντικείμενα  σε ύψος δύο μέτρων,ο  φτωχός πρέπει να έχει δοκιμάσει τα πάντα για όλα. Αλλά δεν πήγε μακριά, μερικά βήματα έκανε πίσω του και πρέπει να άκουσε έναν βουβό και τεράστιο θόρυβο. Ποιος ξέρει, ίσως δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πειρασμό να γυρίσει και να κοιτάξει. Για μια στιγμή έγινε αυτό και τότε δεν υπήρξε διαφυγή. Το πυρακτωμένο σύννεφο τον περιβάλλει και ένας τεράστιος ογκόλιθος τον χτύπησε  στο άνω μέρος του σώματος, στην προτομή, πιθανότατα παίρνοντας το κεφάλι του μακριά

Ανασκαφείς του αρχαιολογικού χώρου της Πομπηίας ανακοίνωσαν μια δραματική νέα ανακάλυψη, τον σκελετό ενός ανθρώπου που συνθλίβεται από μια τεράστια πέτρα προσπαθώντας να φύγει από την έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ.


"Τον Βρήκαμε σε μια διεύρυνση του δρόμου όπου ίσως υπήρχε ένα σιντριβάνι - λέει ο ανασκαφέας , μια γωνιά του δρόμου που ακόμα καλύπτεται από ένα καλό επίπεδο πυροπλαστικής στρώσης". 




Κατά τη διάρκεια των αιώνων η γη είχε μερικώς καταρρεύσει σε αυτό το μέρος , οπότε δεν ήταν δυνατή η αναδόμηση των χαρακτηριστικών της χρησιμοποιώντας την τεχνική του γύψου.

Τα πόδια ενός σκελετού αναδύονται από το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο βράχο που πιστεύεται ότι έχει συνθλίψει το άνω μέρος του σώματος του θύματος κατά τη διάρκεια της έκρηξης του όρους του ηφαιστείου Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία πόλη Πομπηία, κοντά στη Νάπολη, Ο σκελετός βρέθηκε κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών και πιστεύεται ότι ήταν 35χρονος άντρας που χτυπήθηκε από ένα πυροκλαστικό σύννεφο κατά τη διάρκεια της έκρηξης

Οι υπεύθυνοι των ανασκαφών της Πομπηίας δημοσίευσαν μια φωτογραφία που δείχνει τον σκελετό που προεξέχει από ένα μεγάλο πέτρινο τεμάχιο, το οποίο μπορεί να ήταν δομικό μέλος κατασκευής ή βράχος εκτοξευμένος από την έκρηξη και που "βυθίστηκε βίαια στο σημείο προερχόμενο από το ηφαιστειακό σύννεφο".


Ο φτωχός αυτός τύπος πρέπει να έχει  παραμείνει εκεί διότι η  κνήμη του, σημείωσε η ανθρωπολόγος Βαλέρια Amoretti, παρουσιάζει ίχνη - ακόμη και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια από  μια σοβαρή λοίμωξη των οστών που ήταν αιτία για πρόκληση  μεγάλου πόνου και δύσκολο για κάποιον περπατώντας να ξεφύγει ...
Το θύμα, που ήταν άνω των 30 ετών, είχε θρυμματίσει τον θώρακα του. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν το κεφάλι του θύματος.

Η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti εργάζεται με ένα πινέλο πάνω σε ένα σκελετό ενός θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.

Οι υπάλληλοι και υπεύθυνοι της ανασκαφής δήλωσαν ότι ο άνθρωπος υπέστη μόλυνση της κνήμης, η οποία μπορεί να έχει προκαλέσει δυσκολίες στο βάδισμα, εμποδίζοντας τη διαφυγή του....!


Η ανθρωπολόγος Valeria Amoretti εξετάζει τον σκελετό ενός θύματος της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.,



Ο γενικός διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, Massimo Osanna, το ονόμασε "ένα εξαιρετικό εύρημα", το οποίο συμβάλλει σε μια καλύτερη εικόνα της ιστορίας και του πολιτισμού της εποχής.












ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ 

2  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018


Αλλά η περαιτέρω έρευνα στο χώρο έχει αποδώσει τα χαμένα άνω άκρα, το θώρακα και το κρανίο, σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή την εβδομάδα, οδηγώντας τους να συμπεράνουν ότι ο άτυχος άνθρωπος δεν πέθανε από ένα βλήμα αλλά από ασφυξία που προκλήθηκε από την πυροκλαστική ροή  που εκτοξεύεται από ένα ηφαίστειο.
Εικόνες από την ανασκαφή έδειξαν ότι το μεγάλο μπλοκ - ενδεχομένως ένα θυρόφυλλο - προεξέχει από το έδαφος ακριβώς πάνω από το κάτω μέρος του σκελετού, σαν να είχε ο άνθρωπος πιαστεί από την πέτρα. 
Οι αρχαιολόγοι λένε τώρα ότι μια σήραγγα που ανακαλύφθηκε κάτω από το σώμα, που χρονολογείται από την εποχή του Bourbon (Βουρβόνων) χρονολογίας  1700 και  1800, εσπασε και προκάλεσε την πτώση του άνω μέρους του σκελετού.



"Τα εντοπισμένα σκελετικά υπολείμματα αποτελούνται από το άνω μέρος του θώρακα, των άνω άκρων, του κρανίου και της γνάθου", αναφέρει  ένα δελτίο τύπου από το Αρχαιολογικό Πάρκο Πομπηίας. "Επί του παρόντος υποβάλλονται σε ανάλυση, εμφανίζουν κάποια κατάγματα, η φύση των οποίων θα προσδιοριστεί, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αναδημιουργήσει τις τελικές στιγμές στη ζωή του ανθρώπου με μεγαλύτερη ακρίβεια." 

Από την ανακάλυψη του σώματος του ανθρώπου, οι αρχαιολόγοι έχουν επίσης ανακαλύψει τα ερείπια ενός μικρού πορτοφολιού που ο άντρας "κολλάει κοντά στο στήθος του" που περιέχει 20 ασημένια και δύο χάλκινα νομίσματα.





Ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να εξετάζουν τα κέρματα, οι αρχαιολόγοι λένε ότι φαίνεται ότι είχαν αρκετή αξία για να διατηρήσουν μια οικογένεια τριών ατόμων για δύο εβδομάδες. 

Οι ερευνητές λένε ότι ο άντρας ήταν τουλάχιστον 30 ετών. Οι βλάβες στην κνήμη του σκελετού είναι σημάδια μίας οστικής λοίμωξης που πιθανώς τον έκαναν να καταρρεύσει και  παρεμπόδισαν κάθε απόπειρα διαφυγής. 



















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ