Βρέθηκαν από Γερμανούς ερευνητές ότι είναι ψεύτικα μερικά από τα « Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας »



Το Μουσείο της Βίβλου ανακοίνωσε ότι πέντε κομμάτια της κεντρικής του συλλογής «Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας»  είναι ψεύτικα   Γερμανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα θραύσματα είχαν δείξει "χαρακτηριστικά ασυμβίβαστα με την αρχαία προέλευση"  [Credit: picture alliance-dpa/EPA/J. Hollander]

Το Μουσείο της Βίβλου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι πέντε θραύσματα της κεντρικής συλλογής του Scroll της Νεκράς Θάλασσας είναι ψεύτικα 

Το μουσείο ανέφερε ότι είχε στείλει τα εν λόγω θραύσματα στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας και Δοκιμής Υλικών (BAM), αφού οι ανεξάρτητοι ερευνητές είχαν αμφισβητήσει την αυθεντικότητά τους. 

Οι ερευνητές του BAM διαπίστωσαν ότι τα θραύσματα "παρουσιάζουν χαρακτηριστικά ασυνεπή με την αρχαία προέλευση". Ως εκ τούτου, το μουσείο δήλωσε ότι αποφάσισε να τα αφαιρέσει από την οθόνη.
"Αν και ελπίζαμε ότι οι δοκιμές θα έχουν διαφορετικά αποτελέσματα, αυτή είναι μια ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε το κοινό για τη σημασία της επαλήθευσης της αυθεντικότητας των σπάνιων βιβλικών αντικειμένων, της περίπλοκης διαδικασίας δοκιμών και της δέσμευσής μας για διαφάνεια", δήλωσε ο Jeffrey Kloha επικεφαλής επιμελητής.
"Ως εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει αναλάβει την πολιτιστική κληρονομιά, το μουσείο υποστηρίζει και τηρεί όλες τις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συλλογή, την έρευνα και την προβολή».

Αρχαία κείμενα
Πέρυσι, τα κομμάτια στάλθηκαν σε εμπειρογνώμονες πλαστογράφησης στο Βερολίνο για να προσδιορίσουν την αυθεντικότητά τους. Εκείνη την εποχή, ο διευθυντής συλλογών του μουσείου, David Trobisch, σημείωσε ότι η σφυρηλάτηση των αρχαίων κειμένων είναι μια πολύ περίπλοκη υπόθεση.

Αρχαία θραύσματα γνωστά ως κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας που βρέθηκαν σε σπηλαιολόγους κοντά στο νερό [Credit: picture alliance / United Archives / WHA]

"Εάν πρόκειται για πλαστογραφία, είναι πιθανώς ένας από τους συναδέλφους μου", δήλωσε ο Trobisch στο περιοδικό Live Science της Νέας Υόρκης, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο γνώσεων που απαιτούνται για την εργασία.
Οι κύλινδροι της Νεκράς Θάλασσας, που θεωρούνται τα παλαιότερα γνωστά χειρόγραφα της Εβραϊκής Βίβλου, ανακαλύφθηκαν μεταξύ 1947 και 1956 στις σπηλιές Qumran, οι οποίες αναγνωρίζονται από το Ισραήλ ως περιοχή φυσικής κληρονομιάς.

Το Μουσείο της Βίβλου έχει τώρα 11 θραύσματα που ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικά, αν και μερικά από αυτά υποβάλλονται σε περαιτέρω έρευνα. Οι περισσότεροι από τους κυλίνδρους της Νεκράς Θάλασσας κρατούνται υπό αυστηρό έλεγχο από την Αρχή Ισραηλινών Αρχαιοτήτων.

Ένα μήνα πριν από το μεγάλο άνοιγμά του τον Νοέμβριο του 2017, το Μουσείο αναγκάστηκε να πληρώσει 3 εκατομμύρια δολάρια (2,6 εκατομμύρια ευρώ) σε ένα οικισμό για την απόκτηση περίπου 5,500 λαθραίων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πήλινων δισκίων με σφηνοειδή γραφή  από το Ιράκ.

Πηγή: Deutsche Welle [23 Οκτωβρίου 2018]


Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας 

Με τον όρο Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας περιγράφεται μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα και αφορά μια συλλογή περίπου 900 Ιουδαϊκών χειρογράφων σε περγαμηνή και πάπυρο γραμμένα στην εβραϊκή, αραμαϊκή και ελληνική γλώσσα, τα οποία ανακαλύφθηκαν σε σπήλαια και αρχαία ερείπια της ερήμου της Ιουδαίας.

Κοντά στο Κιρμπέτ Κουμράν, στη ΝΔ ακτή της Νεκράς Θάλασσας, έντεκα σπήλαια έκρυβαν έναν μεγάλο αριθμό από τέτοια χειρόγραφα, τα οποία στο σύνολο τους, αποτελούν τμήμα της βιβλιοθήκης της εβραϊκής θρησκευτικής κοινότητας των Εσσαίων.

Η μεγάλη σημασία των χειρογράφων αυτών, αφορά στην αναζήτηση του αυθεντικού πρωτότυπου της Παλαιάς Διαθήκης. Η Κριτική του Κειμένου από την άνοιξη του 1947 και μέχρι το μέσο της δεκαετίας του 1960, απόκτησε έναν αριθμό νέων βιβλικών χειρογράφων, τα περισσότερα από τα οποία, χρονολογούμενα τον 2ο και 1ο π.Χ. αι., είναι τουλάχιστο κατά μία χιλιετηρίδα αρχαιότερα από εκείνα, που μέχρι πριν από λίγο καιρό θεωρούνταν ως τα πιο αρχαία.

Τα ανευρεθέντα χειρόγραφα ονομάστηκαν Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας ή Χειρόγραφα του Κιρμπέτ Κουμράν (Khirbet Qumran) ή απλώς Χειρόγραφα του Κουμράν. Η πρώτη ονομασία, που είναι και περιεκτικότερη, σχετίζεται με το γεγονός ότι όλες σχεδόν οι περιοχές ανεύρεσης των χειρογράφων εντοπίζονται κοντά στα παράλια της Νεκράς Θάλασσας, ενώ η δεύτερη, με την κύρια και σπουδαιότερη περιοχή ανεύρεσης τους, το Κουμράν. 
Οι ονομασίες αυτές δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα, αφού χειρόγραφα δεν ανακαλύφθηκαν μόνο στο Κουμράν, ούτε αποκλειστικά σε παράκτιες περιοχές της Ν. Θάλασσας, αλλά και σε άλλες περιοχές, που καλύπτουν ολόκληρη σχεδόν την έκταση της ερήμου της Ιουδαίας ή ερήμου του Ιούδα, όπως είναι γνωστή από την Π. Διαθήκη.
 Επομένως ορθότερη ίσως θα ήταν η προσωνυμία Χειρόγραφα της ερήμου της Ιουδαίας, αλλά οι επικρατούσες σήμερα ονομασίες καθιερώθηκαν εξαρχής ως αντιπροσωπευτικές των πρώτων ανακαλύψεων και παρέμειναν έκτοτε σε ισχύ.

          ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ          
ΕΔΩ 



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ