Στο φως ένας εξαιρετικά διατηρημένος αρχαιοελληνικός τάφος στα Φλεγραία Πεδία της Μ .Ελλάδος


Μοναδική ανακάλυψη - Κύμη, στο φως ένας εξαιρετικά διατηρημένος αρχαιοελληνικός τάφος στην Νεάπολη της Μ. Ελλάδος ( Νάπολη )

Έναν από τους καλύτερα διατηρημένους αρχαίους ελληνικούς τάφους στην Ιταλία, ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στα Φλεγραία Πεδία κοντά στη Νάπολη, στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας Κύμης.   Ο τάφος χρονολογείται τον 2ο αιώνα πΧ.   Τοιχογραφίες μέσα σε αυτόν απεικονίζουν τη σκηνή ενός συμποσίου, όπου, μεταξύ άλλων, διακρίνεται ένας γυμνός υπηρέτης να κρατάει μια ασημένια κανάτα και ένα κύπελλο.




Ο τάφος ανακαλύφθηκε από την Priscilla Munzi, ερευνήτρια στο Κέντρο Jean Bérard στη Γαλλική Σχολή της Ρώμης, και τον Jean-Pierre Brun, καθηγητή στο Collège de France, οι οποίοι πραγματοποιούν ανασκαφές στη Ρώμη από το 2001, σύμφωνα με τη La Stampa.


  Η Κύμη, η οποία ήταν διπλάσια σε μέγεθος από την πόλη της Πομπηίας, βρίσκεται 12 μίλια δυτικά της Νάπολης και θεωρείται πως ήταν η παλαιότερη αρχαιοελληνική, ηπειρωτική αποικία στον δυτικό κόσμο. (εκτός από τις μινωικές και μυκηναϊκές στην Δύση ). Ιδρύθηκε κατά τον 8ο αιώνα π.Χ. από αποίκους που προέρχονταν από την Εύβοια και τελικά το 338 π.Χ. πέρασε κάτω από την εξουσία των Ρωμαίων.

Βρέθηκε στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής αποικίας Κύμης

Υπήρξε η πατρίδα της Κυμαίας Σίβυλλας, ιέρεια του μαντείου του Απόλλωνα στην Κύμη και μία από τις πιο γνωστές μάντισσες. Μια σπηλιά, που πιστεύεται ότι ήταν η κατοικία της, είναι σήμερα επισκέψιμη στο κοινό.


Ο Paolo Giulierini, διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου των Φλεγραίων Πεδίων* όπου έγινε η ανακάλυψη, δήλωσε πως «η ανακάλυψη αυτή, η οποία θα εμπλουτίσει το μουσείο και το πάρκο, είναι σύμβολο μεγάλης επιστημονικής και ιστορικής προόδου». -Με πληροφορίες από το  www.lifo.gr

*Τα Φλεγραία Πεδία σύμφωνα με την ρωμαϊκή μυθολογία ήταν η κατοικία του θεού της φωτιάς Βούλκαν και εκεί βρισκόταν η είσοδος για τον κάτω κόσμο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία εκεί σκότωσε ο Ηρακλής τους Γίγαντες


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ