Ανακαλύφθηκαν αγάλματα στην ελληνική πόλη Γέρασα της Κοίλης Συρίας (Ιορδανία)



Οι νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην ελληνική πόλη Γέρασα  έχουν χαρακτηριστεί ως "ανεκτίμητες" από ιστορικούς και αρχαιολόγους, μεταξύ των οποίων ήταν ένα σχεδόν ολόκληρο γλυπτό της Ελληνίδας θεάς του έρωτα  και της  ομορφιάς την  Αφροδίτη.
Για τους αρχαιολόγους, το γλυπτό της Αφροδίτης  είναι ένα πρωτοφανές εύρημα στη Μέση Ανατολή.




Το ευρεθέν άγαλμα της θεάς Αφροδίτης συμπληρωμένο με τον άνω κορμό


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Αρχαιοτήτων της αρχαίας ελληνικής πόλεως  Γέρασα  Ziyad Ghuneimat, βρέθηκαν αρκετά πλήρη γλυπτά, συμπεριλαμβανομένης της Αφροδίτης, εκτός από άλλα 14 μεγάλα κομμάτια που θεωρούνται ότι αποτελούν μέρος διάφορων άγνωστων γλυπτών, αυτά ήταν τα ευρήματα της ανακάλυψης τριπλών ανασκαφών

Το ευρεθέν άγαλμα της Αφροδίτης πριν βρεθεί το άνω μέρος του σώματος 


"Η γλυπτική αυτή της Αφροδίτης έχει ανεκτίμητη αξία στον αρχαιολογικό και ιστορικό κόσμο, έτσι ώστε να βρεθεί ένα ολόκληρο γλυπτό της είναι ένα πρωτοφανές επίτευγμα", δήλωσε ο Ghuneimat . "Αξίζει περισσότερο από όλα τα προηγούμενα ευρήματα των σπάνιων κοσμημάτων και θησαυρών ,"πρόσθεσε.


Εύρημα - Χέρι από το άγαλμα του Διός 

Ο καθηγητής της αρχαιολογίας Thomas Weber-Karyotakis, αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας στην Ελληνική πόλη Γέρασα , (σημερινή Ιορδανία, αρχαιότητα  Κοίλη Συρία ) δήλωσε ότι αυτή η ανακάλυψη είναι "πολύ μοναδική και εξαιρετική στη Μέση Ανατολή, επειδή παρόμοια γλυπτά βρέθηκαν μόνο στην Ελλάδα και τη Ρώμη".
Μια άλλη ανακάλυψη που περιγράφεται επίσης ως "ανεκτίμητη" από τον Ghuneimat και την ομάδα αρχαιολόγων του είναι γλυπτό του Δία - ο Ολύμπιος θεός του ουρανού και του κεραυνού και του πατέρα των θεών της ελληνικής μυθολογίας. Το γλυπτό θα προβληθεί στον υπάρχοντα ναό του Δία στην πόλη  Γέρασα.

Γέρασα - Η κεφαλή από το άγαμα του Διός


Άποψη του ναού του Δία,

Επτά από τις Εννέα Μούσες, οι εμπνευσμένες ελληνικές θεές, βρέθηκαν επίσης στην πόλη  Γέρασα, σύμφωνα με τον Weber που εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι τα υπόλοιπα δύο θα μπορούσαν να βρίσκονται κάτω από σύγχρονα κτίρια που βρίσκονται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. "Ελπίζουμε να τα βρούμε πριν τελειώσει η διαδικασία εκσκαφών το Νοέμβριο."

 Αγάλματα επιφανών ανδρών της πόλεως 

 Αγάλματα επιφανών ανδρών της πόλεως 

 Άγαλμα επιφανούς άνδρα της Ελληνικής πόλεως 

Στην ελληνική μυθολογία, οι Εννέα Μούσες - οι κόρες του Δία - προστάτευαν τις τέχνες και τις επιστήμες και πρόσφεραν έμπνευση σε αυτά τα θέματα. Είναι οι... Καλλιόπη, Κλειώ, Ερατώ, Ευτέρπη Μελπομένη, Πολυμνία, Τερψιχόρη, Θάλεια ,Ουρανία   (Calliope, Clio, Erato, Euterpe, Melpomene, Polyhymnia, Terpsichore, Thalia και Urania).




Ο Γκουσίματς προέβλεψε ότι αυτή η ανακάλυψη θα προσελκύσει αρχαιολόγους και «γκουρού» από όλο τον κόσμο στην Γέρασα  "αφού είναι πλέον ένας από τους τόπους με ένα πλήρες γλυπτό της ελληνικής θεάς", δήλωσε ο Διευθυντής Τουρισμού της  Γέρασα (του «Jerash» ) Bassam Tobat ότι "η ανακάλυψη δεν θα προσελκύσει μόνο αρχαιολόγους αλλά και τουρίστες." Τα γλυπτά θα είναι έτοιμα για επίδειξη μέχρι το Νοέμβριο. "Η εμφάνιση του νεοαποκτηθέντος γλυπτού Αφροδίτης στο Μουσείο της Γέρασα (Jerash ) και το  γλυπτό του Δία στο ναό θα προσθέσουν αξία και στα δύο αυτά μέρη. "

 Πηγή: Κείμενο The Jordan Times /ΦΩΤ- ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ 

          ΔΕΙΤΕ           

2/7/16

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ