Ο Παρθενώνας και τα μετέπειτα «ξαδερφάκια» του ...

Τους Έλληνες κατά την αρχαιότητα μπορείς να τους θαυμάσεις για άπειρους λόγους, ωστόσο τα μνημεία που μας άφησαν και που πολλά από αυτά χάθηκαν, άλλα εκλάπησαν, αλλά ευτυχώς υπάρχουν πολλά τα οποία μέχρι σήμερα βαστούν και βασιλεύουν.
Ο χρόνος μπορεί να μην έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο στα αρχαία αυτά μνημεία ωστόσο υπάρχουν οι απίθανοι τύποι από το My Voucher Codes οι οποίοι μπόρεσαν να σχηματίσουν εικόνα για το πώς θα έμοιαζαν όταν πρωτοφτιάχτηκαν.
Όλοι μας έχουμε επισκεφτεί το πλέον διάσημο μνημείο της μεγάλης μας ιστορίας και σίγουρα δυσκολευόμαστε να τον φανταστούμε κάπως έτσι. Το αυτό συμβαίνει και με όσα θα δεις παρακάτω Πώς λοιπόν, πώς είναι σήμερα διάσημα μνημεία στον κόσμο και πως έμοιαζαν στην τελετή των εγκαινίων τους...



 Παρθενών (Αθήνα, Ελλάδα)
Προπύλαια

Καθισμένος στην κορυφή του λόφου στην Ακρόπολη, ο Παρθενώνας χτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. για να στεγάσει ένα μνημειώδες χρυσό άγαλμα της Αθηνάς. Όλοι γνωρίζουμε το εξωτερικό αυτού του εικονικού ναού, αλλά τι συνέβη μέσα; Το γιγάντιο άγαλμα ήταν πάνω από 12 μέτρα ύψος και φτιαγμένο από σκαλιστό ελεφαντόδοντο και χρυσό - 1.140 κιλά χρυσού, για να είμαστε ακριβείς. Μια ρηχή δεξαμενή νερού βρισκόταν μπροστά στην Αθηνά για να παρέχει υγρασία, η οποία συντηρούσε το ελεφαντόδοντο. Αυτή η προφανής επίδειξη πλούτου και εξουσίας έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο. Και για όσους υπήρξαν αρκετά τυχεροί για να δουν τον Παρθενώνα από μέσα όπου εβρίσκετο το άγαλμα δεν πρέπει να προκαλούσε τίποτα λιγότερο από το δέος.



Παρθενώνας



 Το οκταγωνικό κτίσμα  Domus Aurea (Ρώμη, Ιταλία) 



Κατασκευασμένο μεταξύ 65 και 68 μ.Χ. από έναν από τους πιο περίφημους αυτοκράτορες της Ρώμης, το επώνυμο Χρυσό Σπίτι του Νέρωνα ήταν ένα πολυτελές συγκρότημα παλατιών που φιλοξένησε τα άγρια ​​πάρτι και τις δεξιώσεις του αυτοκράτορα. Το μεγάλο, οκταγωνικό δωμάτιο είχε τσιμεντένιο της εποχής,  θόλο, πιθανότατα καλυμμένο με γυάλινο μωσαϊκό. Ο Ρωμαίος ιστορικός Suetonius μας λέει μια «κυκλική αίθουσα συμποσίων, η οποία περιστρέφεται αδιάκοπα, μέρα και νύχτα, όπως οι ουρανοί». Περιγράφει τα διακοσμητικά στοιχεία και τις οροφές που περιτριγυρίζουν φτιαγμένα  από πολύτιμους λίθους, ελεφαντόδοντο και μαργαριταρένια διακοσμητικά στοιχεία και οροφές που περιστρέφουν τους επισκέπτες με λουλούδια και αρώματα. Ακούγεται σαν το υψηλότερο σημείο  της πολυτέλειας.






 Βασιλική του Μαξέντιου (Ρώμη, Ιταλία)




Αυτό το μεγαλοπρεπές κτίριο στο Forum Romanum ήταν το μεγαλύτερο από όλα τα ρωμαϊκά βασιλικά κτίσματα. Καλύπτοντας 6.500 τετραγωνικά μέτρα, λειτούργησε ως χώρος για συσκέψεις , ,ώς εμπορική περιοχή αλλά και σαν διοικητικό κτίριο. Σχεδιάστηκε με  κατάλληλη για την πρωταρχική του θέση και την σημασία για τη ρωμαϊκή κυβέρνηση αλλά και το κοινό. Οι εντυπωσιακές κορινθιακοί κίονες, τα πολύχρωμα μαρμάρινα δάπεδα και τα επιχρυσωμένα χάλκινα τοιχώματα των πλακιδίων, έκαναν αυτό το κτίσμα  ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της Αρχαίας Ρώμης. Οι διακοσμημένες λεπτομέρειες μπορεί να έχουν εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά με αυτή την ανακατασκευή μπορείτε να πάρετε μια αίσθηση της πρώην πολυτέλειας της βασιλικής.
 





 Κάτω Αίθριο Masada (Masada, Ισραήλ)
 

Σύμφωνα με τον Ιωσήφ Φλάβιο, κυβερνήτη της Γαλιλαίας, ο Ηρώδης ο Μέγας έχτισε το φρούριο Masada μεταξύ 37 και 31 π.Χ. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απομονωμένου βράχου  με θέα στη Νεκρά Θάλασσα και είναι ένας τόπος αναμφισβήτητης μεγαλοπρεπούς ομορφιάς. Το κομψό, οικείο οικιστικό παλάτι του βασιλιά Ηρώδη αποτελείται από τρεις πολυτελείς βεράντες. Εδώ, έχουμε ξανασχεδιάσει την κάτω βεράντα, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για διασκέδαση και χαλάρωση. Ήταν περιτριγυρισμένο από πόρτες, με τοίχους καλυμμένες με όμορφες τοιχογραφίες πολύχρωμων γεωμετρικών μοτίβων. Σε περίπτωση που δεν ακούγεται αρκετά πολυτελές, υπήρχε επίσης ένα μικρό ιδιωτικό λουτρό.





 Ρωμαϊκά Λουτρά (Bath, Αγγλία)


Αυτό το συγκρότημα λουτρών είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πολυτελούς - και συχνά επιδεικτικού - ρωμαϊκού τρόπου ζωής. Κατασκευασμένα γύρω στο 70 μ.Χ., τα λουτρά αποτελούσαν αναπόσπαστο μέρος της αρχαίας ρωμαϊκής καθημερινής ζωής. Προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να ανακατευτούν, να κουτσομπολέψουν και να χαλαρώσουν, η κουλτούρα κολύμβησης έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο πόσο ανώτεροι (και καθαροί) ήταν οι Ρωμαίοι. Το ατμόθερμο, γεωθερμαινόμενο νερό από την «Ιερή Άνοιξη» γεμίζει το Μεγάλο Μπάνιο. Ενώ αυτές τις μέρες είναι υπαίθριες, το λουτρό αρχικά καλύφθηκε από οροφή με ύψος 45 μέτρων. Αυτή η ανακατασκευή σας επιτρέπει να βουτήξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας για να πάρετε μια μικρή γεύση από την πολυτέλεια.







 Μεγάλο Κίβα, Αζτέκων Ερείπια Εθνικό Μνημείο (Νέο Μεξικό, ΗΠΑ)




Αυτά τα ερείπια ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1859 και παρέχουν ανεκτίμητη εικόνα για την καθημερινότητα των ανθρώπων του Pueblo. Αναλυτικά πάνω από 27 στρέμματα, τα ερείπια διαθέτουν πάνω από 450 δωμάτια και περιλαμβάνουν ένα πλήρως ανακαινισμένο kiva. Χτισμένα εν μέρει υπόγεια, τα «μεγάλα κίβα» ήταν τεράστιες, στρογγυλές δομές όπου οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να κοινωνικοποιήσουν, να συζητήσουν σημαντικά θέματα της ημέρας ή να μπαίνουν σε μια κοινοτική γιορτή. Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν το αναπαλαιωμένο kiva περπατώντας τα αρχικά μονοπάτια που οδηγούν μέσα από τα ερείπια. Και αν δεν μπορείτε να φτάσετε στο Νέο Μεξικό, αυτή η ανασυγκρότηση θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς ζούσε αυτός ο σπουδαίος πολιτισμός.






Angkor Wat (Siem Reap, Καμπότζη)
 




Εκτιμάται ότι χρειάστηκε περίπου 30 χρόνια για να κατασκευαστεί, το συγκρότημα αυτό ήταν αρχικά ένας ινδουιστικός ναός αφιερωμένος στον θεό Βισνού. Μεταφέρθηκε σε ένα βουδιστικό ναό προς το τέλος του 12ου αιώνα και πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο θρησκευτικό κτίριο στον κόσμο. Από εδώ και πέρα, το Angkor Wat φαίνεται να είναι μια τεράστια μάζα πέτρας. Αφού όμως βρίσκονται μέσα, οι επισκέπτες θα βρουν μια σειρά από ανυψωμένους πύργους, βεράντες και αυλές σε διαφορετικά επίπεδα, που συνδέονται με μια σειρά από σκάλες. Αναδημιουργήσαμε μια από τις καταπράσινες αυλές του Angkor Wat και νομίζουμε ότι μοιάζει με το ιδανικό μέρος για κάποιο περίεργο περπάτημα.


 


Γενικά τα αρχαία κτίσματα στον κόσμο που είναι πλέον ερείπια μπορούν να μας φέρουν πίσω στο χρόνο, παρέχοντας σε ιστορικούς, αρχαιολόγους και επισκέπτες ενδείξεις για την καθημερινή ζωή των μεγάλων πολιτισμών που τους κατοικούσαν. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά μυστήρια και μυστικά για να αποκαλυφθούν

 www.myvouchercodes.co.uk






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ