Το άνοιγμα στο μυστικό δωμάτιο του Νέρωνα στο παλάτι του στη Ρώμη
Στο φως το μυστικό δωμάτιο στο Παλάτι του Νέρωνα στη Ρώμη - Γεμάτο μοναδικές τοιχογραφίες To υπόγειο δωμάτιο στο ανάκτορο του Νέρωνα είναι γεμάτο περίτεχνες τοιχογραφίες
Εντελώς τυχαία, οι ειδικοί που εργάζονταν για τη αποκατάσταση του τεράστιου παλατιού του αυτοκράτορα Νέρωνα στη Ρώμη, ανακάλυψαν ένα μυστικό, υπόγειο δωμάτιο, διακοσμημένο με πάνθηρες, Κενταύρους και μια Σφίγγα.Κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, πριν από λίγες ημέρες, σε μια από τις αίθουσες του Domus Aurea, (χρυσή οικία) οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν μπροστά σε μια άγνωστη έως σήμερα αίθουσα, διακοσμημένη με νωπογραφίες, όπως εξήγησε το Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η περιοχή του Παλατίνο στο Κολοσσαίο
Το δωμάτιο αυτό έρχεται στο φως μετά από 2.000 χρόνια και θεωρείται πως είναι μέρος του Domus Aurea , του τεράστιου ανακτόρου που έκτισε ο Νέρωνας μετά τη φωτιά του 64 μ.Χ. όπου καταστράφηκε η Ρώμη.
Μια ομάδα στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Κολοσσαίου, που περιβάλλει το παλάτι, βρήκε το άνοιγμα στο θάλαμο τυχαία καθώς εργάζονταν σε μια σκαλωσιά σε ένα παρακείμενο δωμάτιο του συγκροτήματος.
Η επίπεδη όψη ολόκληρης της τοιχογραφίας της αίθουσας
Με τη βοήθεια του τεχνητού φωτισμού, αποκάλυψαν ένα χώρο καλυμμένο με πολύχρωμες τοιχογραφίες, που απεικονίζουν μεταξύ άλλων πρόσωπα όπως ο θεός Πάνας, έναν κένταυρο και μια Σφίγγα, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία του Αρχαιολογικού Πάρκου στο Κολοσσαίο.
Μπαζώθηκε και τελικά θάφτηκε στο έδαφος κατά πάσα πιθανότητα τη στιγμή της κατασκευής των Λουτρών του Τραϊανού, και σε αυτό το σκοτάδι παρέμεινε για σχεδόν είκοσι αιώνες.
Η πλούσια διακόσμηση τοίχων περιλαμβάνει επίσης απεικονίσεις πλασμάτων της θάλασσας, κλαδιών δέντρων, λουλουδιών και πτηνών. Η Alfonsina Russo, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Πάρκου δήλωσε ότι το «Δωμάτιο της Σφίγγας» - όπως έχει πλέον ονομαστεί από τους αρχαιολόγους - δείχνει πολλά για τον Νέρωνα. Η ανακάλυψη είναι «τεράστιας καλλιτεχνικής και αρχαιολογικής αξίας», δήλωσε η Alfonsina Russo.
Στο Domus Aurea ή σε αυτό που σήμερα μένει στον λόφο Oppian, στην απέραντη αστική κατοικία που ο Νέρων ήθελε να οικοδομήσει μετά την πυρκαγιά το 64 μ.Χ
Οι τοιχογραφίες πιθανότατα δημιουργήθηκαν από αυτοκρατορικούς τεχνίτες. «Ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μέχρι το τέλος του έτους. Το δωμάτιο είναι καλά διατηρημένο αλλά χρειάζεται καθαρισμό και αποκατάσταση», λένε οι αρχαιολόγοι.
Μεγάλο μέρος του δωματίου είναι ακόμα κάτω από τη γη και γεμάτο από υπολείμματα, αλλά οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι δεν θα το ανασκάψουν περαιτέρω για την ώρα λόγω φόβων για τη σταθερότητα του συγκροτήματος.
Η πρώτη κατοικία του Νέρωνα στο Παλατίνο - Νυμφαίο
Το παλάτι του Νέρωνα ήταν τόσο μεγάλο, με τις αυλές του και τους διαμορφωμένους κήπους, να καλύπτουν τρεις από τους επτά λόφους της Ρώμης. Αλλά μετά τον θάνατο του αυτοκράτορα, μεγάλο μέρος του παλατιού πέρασε στους διαδόχους του οι οποίοι το απαλλοτρίωσαν.
Ένας κένταυρος στο μυστικό δωμάτιο του Νέρωνα
Η «Αίθουσα τις Σφίγγας», όπως ονομάστηκε, είναι σε μεγάλο βαθμό θαμμένη κάτω από το χώμα και προς το παρόν μόνο ο θόλος της διακρίνεται. δίνει όμως «την ατμόσφαιρα» εκείνης της εποχής, γύρω στο 60 μ.Χ., στη Ρώμη. Οι εικόνες που κοσμούν τον θόλο «διακρίνονται καθαρά και είναι καλά διατηρημένες», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μια ομάδα αρχαιολόγων έφερε στο φως μια αίθουσα, καλυμμένη από νωπογραφίες, στον Χρυσό Οίκο, το αυτοκρατορικό ανάκτορο που κατασκεύασε ο Νέρωνας στη Ρώμη τον 1ο μ.Χ. αιώνα
Σε λευκό φόντο, φαίνονται «πλαίσια ζωγραφισμένα με κόκκινη μπογιά» στο καθένα από τα οποία αποτυπώνονται διάφορα ζώα (ένας πάνθηρας, πουλιά, αφηνιασμένοι κένταυροι, μια Σφίγγα…) καθώς και μουσικά όργανα.
Ο θεός Πάνας σε τοιχογραφία στο παλάτι του Νέρωνα
Αρχαιολόγοι και αρχιτέκτονες προχώρησαν αρχικά σε εργασίες για να διασφαλίσουν τη στατικότητα της αίθουσας και στην επόμενη φάση σκοπεύουν να συνεχίσουν την ανασκαφή για να την αποκαλύψουν στο σύνολό της.
Ο πολυτελής, πελώριος Χρυσός Οίκος κατασκευάστηκε μεταξύ 64-68 μ.Χ. και μαζί με τους κήπους και την τεχνητή λίμνη του κατείχε σχεδόν όλο το κέντρο της αρχαίας Ρώμης. Μετά τον θάνατο του Νέρωνα, το 68 μ.Χ., οι διάδοχοί του θέλησαν να καταστρέψουν ό,τι τον θύμιζε.
Ο Τραϊανός κάλυψε το παλάτι με χώμα ενώ ο Βεσπασιανός ξεκίνησε την κατασκευή του περίφημου Κολοσσαίου στη θέση της τεχνητής λίμνης.
Κυνηγός μάχεται με πάνθηρα σε τοιχογραφία στο δωμάτιο που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι
Το συγκρότημα ανακαλύφθηκε ξανά την περίοδο της Αναγέννησης από τους μεγάλους ζωγράφους της εποχής. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Ραφαήλ που κατάφερε να μπει σε ένα από τα δωμάτια, από μια τρύπα στη στέγη του, και ανακάλυψε μαγευτικές νωπογραφίες από τις οποίες εμπνεύστηκε τα δικά του έργα
ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ