Ιβηρική -Η εντατική διαχείριση των καλλιεργειών και των ζώων προώθησε την οικονομική ανάπτυξη της πόλεως La Bastida
Η οικονομική διαχείριση και οι τροφές δείχνουν μεγαλύτερη ανάπτυξη από τους γείτονές τους στην περιοχή...Κάποιοι πρέπει να τους δίδαξαν...!
Μια ομάδα από την Ομάδα Ερευνών για την Μεσογειακή Κοινωνική Αρχαιολογία (ASOME) στο Universitat Autonoma de Barcelona (UAB) έχει διεξαγάγει μια διεθνή μελέτη για την ανακατασκευή της δίαιτας της κοινωνίας El Argar στα νοτιοανατολικά της Ιβηρικής Χερσονήσου (2220-1550 π.Χ.) και διακρίνουν τις στρατηγικές διαβίωσης των πληθυσμών αυτού του αρχαιολογικού συγκροτήματος. Δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE , η μελέτη διεξήχθη με βιολογικό υλικό που εξήχθη από την περιοχή ανασκαφής της La Bastida στη Totana της Murcia, μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, και από μια άλλη μικρότερη περιοχή γνωστή ως Gatas, που βρίσκεται στην Turre της Αλμερία.
ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ;
Η πόλη Lος Millares που ήταν σε αυτή την περιοχή ,ήταν ένας μεγάλος οικισμός εξόρυξης χαλκού όπου διέμεναν πάνω από 1.000 άτομα. Τους ιθαγενείς πληθυσμούς τους οργάνωσαν και τους δίδαξαν οι Μινωίτες του Αιγαίου, πολιτισμό με κεντρική Μινωική διοίκηση και φυσικά και οικιστές τεχνίτες από την Μινωική θαλασσοκρατορία. Την συνέχεια την παρέλαβαν οι Μυκηναίοι για αρκετούς αιώνες.
Η εντατική διαχείριση των καλλιεργειών και των ζώων προώθησε την οικονομική ανάπτυξη της La Bastida -3D ανακατασκευή του La Bastida Argaric site
- Εκτός από τα μέλη του ομίλου ASOME στο Τμήμα Προϊστορίας της UAB, συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη ερευνητές του Κέντρου Αρχαιομετρίας Curt-Engelhorn στο Mannheim (Deutschland), του Ιδιωτικού Πανεπιστημίου του Δούναβη-Κέντρο Φυσικής και Πολιτιστικής Ανθρωπολογικής Ιστορίας , Krems (Αυστρία), καθώς και η Μικτή Μονάδα CTFC-AGROTECNIO και το Πανεπιστήμιο της Lleida (Ισπανία).
Παρόμοιες δίαιτες, διαφορετική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ανθρώπινα υπολείμματα 75 ατόμων (52 από La Bastida και 23 από το Gatas), το κολλαγόνο οστών 29 ζώων και 105 κόκκους δημητριακών (76 κόκκοι κριθαριού και 29 σπόροι σιταριού). Η μελέτη δείχνει ότι και οι δύο οικισμοί είχαν μια παρόμοια διατροφή, βασισμένη κυρίως στην κατανάλωση κριθής και σε μικρότερο βαθμό σε σιτάρι, με κάποια κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, εφάρμοσαν διαφορετικές στρατηγικές διαβίωσης.Κεραμικό σκεύος για την αποθήκευση των σιτηρών που χρησιμοποιούνται στην ταφή μιας ενήλικης γυναίκας. Τάφος 21 της La Bastida [ASOME-UAB] Ο τρόπος ταφής του Αιγαίου...!
Οι κάτοικοι της La Bastida δούλεψαν για την εύφορη κοιλάδα του Γκουανταλεντίν, μακριά από τις βουνοπλαγιές και τις μη αροτραίες εκτάσεις που περιβάλλουν την πόλη. Τα ζώα τους βόσκουν σε αυτά τα εδάφη και τρέφονται με βλαστάρια, ενδεχομένως σε περιβόλους που έχουν κατασκευαστεί μετά τη συγκομιδή των αγρών. Αυτή η συμπληρωματική διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου έκανε την ζωική κοπριά μια πολύτιμο λίπασμα για αυτές τις εκτάσεις, αυξάνοντας τη γονιμότητα και την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Στο Gatas, αντιθέτως, ο πληθυσμός ανέλαβε μια πιο εκτεταμένη στρατηγική διαχείρισης, με ένα μεγάλο ποσό ζωοτροφών που προέρχονται από τους φυσικούς πόρους που βρέθηκαν κοντά στον οικισμό.
~~{ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ}~~
~~{ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ}~~
"Η La Bastida ασχολήθηκε με την εντατικότερη διαχείριση της γης, συνδυάζοντας τη γεωργία και την κτηνοτροφία, γεγονός που τους επέτρεψε να αυξήσουν την αγροτική οικονομία τους και να τροφοδοτήσουν τότε ένα πολύ υψηλό πληθυσμό - 1000 ανθρώπους", εξηγεί η Cristina Rihuete, ερευνήτρια στο Τμήμα Προϊστορίας του UAB. "Αν και καλλιεργούσαν σε πεδία που ήταν περισσότερο υποβαθμισμένα λόγω της εντατικής χρήσης, αυτό το σύστημα σήμαινε ότι είχαν καλύτερη παραγωγική οικονομία σε σύγκριση με άλλους μικρότερους πληθυσμούς στην περιοχή τους. Εδώ βρίσκεται μια από τις προηγούμενες ανυποψίαστες οικονομικές επιτυχίες της γης της La Bastida η οποία αναμφίβολα εργάστηκε υπέρ της πολιτικής και περιφερειακής κυριαρχίας τους ».
ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΕΙΧΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥΣ ... ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ...!
Τείχη Αιγαιακού τύπου στην πόλη της La Bastida
Τα στοιχεία δείχνουν την παρακμή της La Bastida που ξεκίνησε γύρω στο έτος 1750 π.Χ. "Οι δίαιτες που είναι φτωχότερες στις πρωτεΐνες και στην εντατικότερη καλλιέργεια αποτελούν ένδειξη μιας κρίσης επιβίωσης που, σύμφωνα με την υπόθεσή μας, έφερε την κοινωνία του El Argar σε απότομο τέλος, ωστόσο πρέπει να συνεχίσουμε την έρευνά μας για να το επιβεβαιώσουμε", λέει ο Roberto Risch, επίσης ερευνητής στο Τμήμα Προϊστορίας της UAB.
Η μελέτη καθόρισε για πρώτη φορά την ηλικία του απογαλακτισμού των παιδιών κατά την εποχή του Χαλκού στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η ανάλυση των βρεφικών υπολειμμάτων δείχνει ότι μεταξύ 18 και 24 μηνών, όλα τα βρέφη είχαν καταλήξει στη διαδικασία υποκατάστασης του θηλασμού με μια δίαιτα βασισμένη κυρίως σε δημητριακά.
Γεωγραφική επέκταση του πολιτισμού του El Argar και θέση των αρχαιολογικών χώρων La Bastida και Gatas [ASOME-UAB]
Τα αρσενικά και τα θηλυκά έτρωγαν τα ίδια πράγματα στην La Bastida, αλλά το γεγονός ότι τα τρία άτομα που βρέθηκαν στους δύο πλουσιότερους τάφους (δύο γυναίκες και ένας άνδρας) έδωσαν μεγαλύτερη αναλογία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στις αναλύσεις υποδεικνύουν διαφοροποίηση στις κοινωνικές τάξεις .
~~{ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ}~~
~~{ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗΣ }~~
Κλήση για την επανεξέταση των προϊστορικών μελετών διατροφής
Τα αποτελέσματα αυτά και η σύγκριση με τις ισοτοπικές μελέτες άλλων οικισμών στις οποίες είχαν μελετηθεί μόνο ανθρώπινα κατάλοιπα θέτει υπό αμφισβήτηση τις ανακατασκευές που είχαν γίνει προηγουμένως από μια προϊστορική δίαιτα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σκόπιμο να αναθεωρηθεί αυτή η πληροφορία.
Η μελέτη επισημαίνει ότι η διακύμανση του αζώτου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η πρώτη είχε διατροφή βασισμένη κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, αυτό δεν οφειλόταν στην ποσότητα εξοπλισμού άλεσης και εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών που βρέθηκαν στο La Bastida.
«Η ανάλυση της σύνθεσης ισοτόπων των κόκκων μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τον λόγο της διαφοράς» Οι υψηλές τιμές του αζώτου-15 σε άτομα από το La Bastida είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παρουσίας αυτού του φυσικού ισότοπου στην ζωική κοπριά και της μεταφοράς του στους κόκκους των δημητριακών που αποτελούσαν το βασικό τους τρόφιμο ", λέει ο Jordi Voltas, ερευνητής της Μικτής Μονάδας CTFC-AGROTECNIO και του Πανεπιστημίου της Lleida.
Τα αποτελέσματα αυτά και η σύγκριση με τις ισοτοπικές μελέτες άλλων οικισμών στις οποίες είχαν μελετηθεί μόνο ανθρώπινα κατάλοιπα θέτει υπό αμφισβήτηση τις ανακατασκευές που είχαν γίνει προηγουμένως από μια προϊστορική δίαιτα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σκόπιμο να αναθεωρηθεί αυτή η πληροφορία.
- "Εάν αναλύσαμε μόνο ανθρώπινα οστά, θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι κάτοικοι της La Bastida και του Gatas είχαν διαφορετικές δίαιτες", λέει η Corina Knipper, ερευνητής στο Κέντρο Curt-Engelhorn-Αρχαιομετρίας στο Mannheim και κύριος συγγραφέας .
Η μελέτη επισημαίνει ότι η διακύμανση του αζώτου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η πρώτη είχε διατροφή βασισμένη κυρίως στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, αυτό δεν οφειλόταν στην ποσότητα εξοπλισμού άλεσης και εγκαταστάσεων αποθήκευσης σιτηρών που βρέθηκαν στο La Bastida.
«Η ανάλυση της σύνθεσης ισοτόπων των κόκκων μας επέτρεψε να εντοπίσουμε τον λόγο της διαφοράς» Οι υψηλές τιμές του αζώτου-15 σε άτομα από το La Bastida είναι το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης παρουσίας αυτού του φυσικού ισότοπου στην ζωική κοπριά και της μεταφοράς του στους κόκκους των δημητριακών που αποτελούσαν το βασικό τους τρόφιμο ", λέει ο Jordi Voltas, ερευνητής της Μικτής Μονάδας CTFC-AGROTECNIO και του Πανεπιστημίου της Lleida.
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ Με πληροφορίες : Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ