Ζωγράφος του Σωτάδη, Ένα ρυτό σε μορφή σφίγγας


Ρυτό ύψος 26 εκ. 460 π.Χ., Βρετανικό Μουσείο 1873,0820.265 / E 788
Πάνω σε μια χαμηλή βάση στέκεται μια σφίγγα καθισμένη στα πίσω πόδια της (οκλάζουσα) με ανορθωμένα τα μπροστινά, ανάμεσα από τα οποία προβάλλει η οπή εκροής.Το ρυτό κατασκευάστηκε με μήτρα.

Στο πάνω μέρος του ρυτού εικονίζεται μυθολογική σκηνή με τον Κέκροπα. Στο αριστερό μέρος της εικόνας ο βασιλιάς της Αθήνας Κέκροπας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός δράκοντας, κρατάει σκήπτρο και φιάλη, κάνοντας σπονδές μπροστά στη Νίκη η οποία κρατάει στο δεξί της χέρι oινοχόη.
 Δεξιά της Νίκης εικονίζονται δύο νέες (στην αριστερή εικόνα φαίνεται η μία) να τρέχουν προς τον Κέκροπα. Ακολουθεί μια τρίτη γυναικεία μορφή να συνομιλεί με ένα νέο που κάθεται σε ένα βράχο. Πιθανώς πρόκειται για τα παιδιά του Κέκροπα, την Άγλαυρο, την Έρση, την Πάνδροσο και τον Ερυσίχθονα.

Στο κάτω μέρος του ρυτού, ανάμεσα στα πόδια της σφίγγας εικονίζεται από μια μορφή. Από τη μια μεριά μια νεαρή γυναίκα κρατάει στο χέρι της μακρύ ραβδί, ενώ από την άλλη ένας ένας σάτυρος κραδαίνει κυνηγητικό ρόπαλο.

Στη σφίγγα εκτός από το λευκό χρησιμοποιήθηκε χρυσό (στα τρία γοργόνεια που διακοσμούν το στήθος της) και ιώδες (στα μαλλιά της).

Από τη μορφή στης στεφάνης των μαλλιών της και των δρεπανοειδών φτερών της φανερώνονται οι σχέσεις του αγγειοπλάστη με την λίγο παλαιότερη αρχαϊκή εποχή.

Από http://users.sch.gr/ με Πηγές: Classical Art Research Centre and the Beazley Archive,, Βρετανικό Μουσείο 



Ο Σωτάδης
Πρώιμη κλασσική αγγειογραφία Ο πλέον δημιουργικός από τους κεραμείς αυτής της περιόδου, αλλά και ολόκληρου του 5ου αιώνα π.Χ., ήταν ο Σωτάδης. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από φαντασία και χάρη, κομψότητα και πρωτοτυπία. Δημιούργησε κυρίως πλαστικά αγγεία με μορφή κεφαλιού ζώου αλλά και ακέραιες μορφές ή συμπλέγματα, όπως οι σφίγγες, ο μικρός νέγρος με τον κροκόδειλο ή ο ανατολίτης με την καμήλα. Παράλληλα δημιούργησε κύλικες με ασυνήθιστες λεπτές λαβές και πειραματίστηκε στην πλαστική διακόσμηση φιαλών. Συνεργαζόταν σταθερά με ένα ζωγράφο, που γι' αυτό το λόγο ονομάζεται ζωγράφος του Σωτάδη.















ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ