Μέγαρα : απέραντος αρχαιολογικός παράδεισος! Νέα ανακάλυψη


Ένα απίστευτα καλοδιατηρημένο Μεγαρικό  «Μεγαρικά υπόγεια» φαίνεται πως έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Άγιος Ραφαήλ, στον δρόμο Χανίου- Μεγάρων.
 Πρόκειται πιθανόν για αρχαίο Μεγαρίτικο κελάρι {Μεγαρικά υπόγεια} που σύμφωνα με μια θεωρία από εκεί πήραν τα Μέγαρα και την ονομασία τους {υπάρχουν και άλλες θεωρίες}. 

Η αρχαιολογική αυτή ανακάλυψη προέκυψε κατά τα έργα που γίνονται για την εκτροπή του ρέματος της Αγίας Παρασκευής. 
Στην φωνογραφία διακρίνονται και τα σκαλιά του αρχαίου οικήματος το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις διατηρείται σε άψογη κατάσταση ακόμα και σε ενάμιση μέτρο βάθος {η ανασκαφή συνεχίζεται} . 


Στα Μέγαρα και κατά το παρελθόν έχουν βρεθεί και άλλα σημαντικά αρχαία Μεγαρικά υπόγεια {κελάρια} Ας μην ξεχνάμε πως η περιοχή των Μεγάρων εδώ και μερικά χρόνια σε έκταση 40.000 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος... !!!https://respectnews.gr/



Σε σωστική ανασκαφή στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης αποκαλύφθηκαν δύο υπόγεια «μέγαρα» του β' μισού του 4ου αι. π.Χ., που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και τον 3ο αι. π.Χ. Το ένα εξ αυτών φέρει κεντρικό πεσσό και φαίνεται ότι μετατράπηκε σε δεξαμενή νερού την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο. Ανήκουν στα περίφημα μεγαρικά υπόγεια, που κατά μία εκδοχή έδωσαν την ονομασία στην περιοχή και τα οποία είχαν αποθηκευτική και λατρευτική χρήση, καθώς συνδέονταν με τη θεά Δήμητρα αλλά και την αγροτική οικονομία της περιοχής. Εκεί οι κάτοικοι τελούσαν ειδικές τελετουργίες για τη γονιμότητα της γης και των ζώων.



Τα περίφημα Μεγαρικά υπόγεια





Μεγαρικά υπόγεια ήταν κατασκευασμένα από μεγάλα κομμάτια λαξευτών ογκολίθων που ανά τακτικά διαστήματα διακόπτονταν από ένα κάθετο ογκόλιθο, σημείο που τα έκανε πολύ ισχυρά. Φαίνεται ο Ευπάλινος δεν γεννήθηκε τυχαία σε αυτήν την πόλη 

Η αρχαία Αγορά, τμήμα της οποίας αποκαλύφθηκε το 1937 κάτω από τη σύγχρονη πλατεία Ηρώων, συνεχίζει να δίνει «παρουσία» κυρίως μέσα από την ανακάλυψη αρχιτεκτονικών μελών, όπως συνέβη σε πρόσφατη εκσκαφή οδού στα ανατολικά της πλατείας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα περίφημα Μεγαρικά υπόγεια, που κατά μία εκδοχή έδωσαν την ονομασία στην περιοχή και τα οποία είχαν αποθηκευτική και λατρευτική χρήση, καθώς συνδέονταν με τη θεά Δήμητρα αλλά και την αγροτική οικονομία της περιοχής. Στις σωστικές ανασκαφές που έγιναν από το 2006 ως το 2010, στο πλαίσιο του έργου κατασκευής δικτύου ακαθάρτων της πόλης των Μεγάρων, ανακαλύφθηκαν δύο τέτοια υπόγεια, τα οποία χρονολογούνται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ..
































ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ