Αίγυπτος : Ανακάλυψη σκαλιστών τάφων επι Πτολεμαίου Δ΄ στην Αλεξάνδρεια


Η Αιγυπτιακή-Δομινικανή αποστολή του Πανεπιστημίου «Santo Domingo», με επικεφαλής την Δρ. Kathleen Martinez, κατάφερε να αποκαλύψει 16 ταφές σe τάφους  ανοίγματα και πορτα οι οποίοι ήταν δημοφιλείς στα Ελληνικά και Ρωμαϊκά χρόνια σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε.

 
Ένα κρανίο φαίνεται σε έναν τάφο κοντά στον Ναό της Taposiris Magna


Δρ. Kathleen Martinez

Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων σε μια δημοσίευση, αναφέρει ότι
η αρχαιολογική αποστολή διεξάγει τις δραστηριότητές της Δρ.Μαρτίνεθ στο ναό " Taposiris Magna ", δυτικά της Αλεξάνδρειας.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ © ΣΗΜΕΙΩΣΗ....


Η Ταπόσιρις η μεγάλη (λατινικά : Taposiris Magna) ήταν αρχαία πόλη της Αιγύπτου στις ακτές της Μεσογείου πλησίον της σημερινής Αμπουσίρ. Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του Όσιρις και δόθηκε από τους Έλληνες μετά την κατάκτηση της Αιγύπτου από τον Μέγα Αλέξανδρο. Οι πρώτες ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο έγιναν από τους Γάλλους του Ναπολέοντα στις αρχές του 19ου αιώνα.


 Στον εικοστό αιώνα, ανασκαφές ξεκίνησαν από τον Ιταλό κυβερνήτη Εβαρίστο Μπρέσσια[1]. Ο Καλλισθένης αναφέρει πως ο Μέγας Αλέξανδρος επισκέφθηκε την πόλη στο δρόμο του προς την Όαση της Σίβα, η οποία δίνει πίστη στη θεωρία ότι πρέπει να υπήρχε μία πόλη εδώ στην Ελληνιστική περίοδο[2].


Η πόλη βρισκόταν στο πλωτό βραχίονα που ένωνε την λίμνη Μαρεώτης με τη θάλασσα. Το μέγεθος της λίμνης αυξάνει την πιθανότητα ότι το λιμάνι της πόλης έπαιξε ρόλο στο εμπόριο μεταξύ της Αιγύπτου και της Λιβύης. Το κρασί που παράγεται σε αυτό το μέρος της Αιγύπτου ήταν επίσης γνωστό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου[3].


Στην κορυφή της κορυφογραμμής Τένιας, σε ένα φυσικό έξαρμα του ασβεστόλιθου που χωρίζει τη θάλασσα από τη λίμνη Μαρεώτις, ξεχωρίζουν δύο μνημεία που έχουν εν μέρει αποκατασταθεί το 1930. Το ένα είναι ένας πύργος που έχει χρησιμοποιηθεί στην ανοικοδόμηση του φάρου της Αλεξάνδρειας και το άλλο είναι τα ερείπια ενός ναού του Όσιρη, που επίσης πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία της Κλεοπάτρας[4].


Στον αρχαιολογικό χώρο έχουν βρεθεί ιδιωτικά και δημόσια κτίρια μαζί με δεξαμενές και ναούς. Η νεκρόπολη δείχνει μια ποικιλία από τρόπους ταφής από σαρκοφάγους ή πυραμίδες σε στήλες ή παραστάδες. Ο αρχαίος οικισμός κατοικήθηκε από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. έως τον έβδομο αιώνα μ.Χ.[ Alan B. Lloyd (25 Μαΐου 2010). A Companion to Ancient Egypt: Two Volume Set. John Wiley & Sons. σελ. 351].


Διάφοροι αρχαιολόγοι έχουν εργαστεί στο χώρο από το 1998[1][6]. Το 2010 οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα τεράστιο ακέφαλο άγαλμα από γρανίτη του βασιλιά των Πτολεμαίων, και την αρχική πύλη ενός ναού αφιερωμένου στον θεό Όσιρι. Σύμφωνα με τον Δρ Ζάχι Χαουάς το μνημειώδες γλυπτό, το οποίο είναι μια παραδοσιακή φιγούρα αρχαίου αιγυπτιακού Φαραώ και θα μπορούσε να απεικονίζει τον Πτολεμαίο Δ΄ , ο Φαραώ που κατασκεύασε το ναό της Ταπόσιρις Μάγκνα. Η ομάδα βρήκε επίσης θεμέλιους λίθους από ασβεστόλιθο που έχουν παραταχθεί στην είσοδο του ναού. 


Μία από αυτές δείχνουν ότι η είσοδος ήταν επενδεδυμένη με μια σειρά από αγάλματα Σφιγγών παρόμοια με εκείνα της φαραωνικής εποχής. Πίσω από το ναό ανακαλύφθηκε μια νεκρόπολη που περιέχει πολλές Ελληνορωμαϊκές μούμιες. 
Οι παλαιότερες έρευνες, είπε ο Δρ Χαουάς, δείχνουν ότι οι μούμιες είχαν ταφεί με τα πρόσωπά τους στραμμένα προς το ναό, που σημαίνει ότι είναι πιθανό ότι ο ναός περιείχε την ταφή μιας σημαντικής βασιλικής προσωπικότητας, ενδεχομένως της Κλεοπάτρας[7].


Επίσης έχει ανασκαφεί ναός αφιερωμένος στην Ίσιδα, κι έχουν βρεθεί νομίσματα με τη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχει βρεθεί κεφαλή αγάλματος της Κλεοπάτρας και νομίσματα που την απεικονίζουν. Η αρχαιολογική ομάδα βρήκε επίσης πολλά φυλαχτά, μαζί με ένα όμορφο ακέφαλο άγαλμα που χρονολογείται στην εποχή των Πτολεμαίων. Ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα είναι μια μοναδική μάσκα που απεικονίζει έναν άνδρα με μια ουλή στο πηγούνι. Το πρόσωπο φέρει κάποια ομοιότητα με τα γνωστά πορτρέτα του Μάρκου Αντώνιου.
Μια έρευνα με ραντάρ στο ναό του Ταπόσιρις Μάγκνα, δυτικά της Αλεξάνδρειας έγινε ως μέρος της έρευνας για το τάφο της Κλεοπάτρας και του Μάρκου Αντώνιου που πιστεύεται από κάποιους ότι βρίσκεται εδώ[8].


ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ © ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...
Σύμφωνα με το υπουργείο, η αποστολή αποκάλυψε, μέσα στα ταφικά ανοίγματα, μια σειρά από μούμιες σε κακή κατάσταση συντήρησης, η οποία υπογραμμίζει τα χαρακτηριστικά της μουμιοποίησης στην ελληνική και ρωμαϊκή εποχή

Επιχρυσωμένο χαρτί βρέθηκε σε σχήμα γλώσσας 

Στοιχεία από επιχρυσωμένο χαρτί βρέθηκαν στις μούμιες, καθώς και φυλακτά από φύλο χρυσού με τη μορφή γλώσσας που τοποθετήθηκαν στο στόμα του αποθανόντος σε μια ειδική τελετή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ικανότητά του να μιλά στη μεταθανάτια ζωή με την αυλή του θεού Osiri. 

Η Martinez εξήγησε ότι μεταξύ των πιο σημαντικών από αυτές τις μούμιες είναι δύο μούμιες που διατηρούσαν τα ερείπια των κυλίνδρων, και τμήματα του στρώματος 


Η πρώτη μούμια είναι διακοσμημένη με επιχρυσωμένα υπολείμματα και φέρει επιχρυσωμένες διακοσμήσεις που δείχνουν το είδωλο του θεού "Osiris", τον θεό του κάτω κόσμου.

Η  άλλη μούμια φορούσε στο κεφάλι της το στέμμα "Atef"* διακοσμημένο με κέρατα, και ένα φίδι κόμπρα στο μέτωπο. 

*Η κορώνα Atef προσδιορίζει τον Osiris στην αρχαία αιγυπτιακή ζωγραφική. Ο Osiris φορά το στέμμα Atef ως σύμβολο του κυβερνήτη του κάτω κόσμου. Το ψηλό βολβοειδές λευκό κομμάτι στο κέντρο της κορώνας βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φτερά στρουθοκαμήλου. Τα φτερά αντιπροσωπεύουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. Η κορώνα Atef είναι παρόμοια, εκτός από τα φτερά, με την απλή λευκή κορώνα ( Hedjet ) που χρησιμοποιείται στην Προδυναστική Περίοδο και αργότερα ως σύμβολο για τη φαραωνική Άνω Αίγυπτο.


Όσο για το στήθος της μούμιας, δείχνει μια επιχρυσωμένη διακόσμηση που είναι ένα φαρδύ περίαπτο από το οποίο κρέμεται το κεφάλι ενός γερακιού , που είναι το σύμβολο του θεού


Ο Γενικός Διευθυντής της Ζώνης Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, Δρ Khaled Abu Al-Hamad, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν η αποστολή βρήκε μια σειρά από αρχαιολογικά ευρήματα, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι: μάσκα κηδείας για μια γυναίκα, οκτώ χρυσά φύλλα που αντιπροσωπεύουν χρυσό στεφάνι από φύλλα και οκτώ μαρμάρινες πρωτομές που χρονολογούνται από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ ©

Αυτές οι μάσκες δείχνουν υψηλή ακρίβεια στη χάραξη και απεικόνιση των χαρακτηριστικών των ιδιοκτητών τους, σύμφωνα με το υπουργείο.
Κατά την τελευταία δεκαετία, η αποστολή πραγματοποίησε σημαντικό αριθμό αρχαιολογικών ανακαλύψεων που άλλαξαν την αντίληψή μας για τον ναό "Taposiris Magna", σύμφωνα με το υπουργείο.


Μέσα στα τείχη του ναού, βρέθηκαν πολλά νομίσματα που φέρουν το όνομα και την εικόνα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας VII, καθώς και πολλά μέρη αγαλμάτων που πιστεύεται ότι στολίζαν τα σημεία του ναού στο παρελθόν, εξάλλου από την αποκάλυψη των πλακών βάσης του ναού απέδειξαν ότι χτίστηκε από τον Βασιλιά Πτολεμαίο IV.





 Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο Δρ Zahi Hawas κρατά ένα αλάβαστρινο άγαλμα της βασίλισσας Κλεοπάτρας .


 Ένα αλάβαστρινο άγαλμα της Βασίλισσας Κλεοπάτρας, νομίσματα με το πορτρέτο της βασίλισσας Κλεοπάτρας και μάσκα που πιστεύεται ότι ήταν Ρωμαίος πολιτικός Μάρκος Αντώνιος, βρέθηκαν  στον Ναό στην  Ταποσίρη Μάγκνα περίπου 50 χλμ δυτικά της Αλεξάνδρειας .



Νομίσματα της βασίλισσας Κλεοπάτρας


Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ο Δρ Zahi Hawas κρατά μια μάσκα που πιστεύεται ότι είναι Ρωμαίος πολιτικός, Μάρκος Αντώνιος (Mark Antony)

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ © ΤΕΛΟΣ 


ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΠΟΣΙΡΙΣ 
1. Győző Vörös (2006). Taposiris Magna, 1998-2004: Alexandriai magyar ásatások. American Univ in Cairo Press. σελ. 24. ISBN 978-963-214-886-1. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012.
2. Kathryn A. Bard (14 Μαΐου 1999). Encyclopedia of the Archaeology of Ancient Egypt. Routledge. σελ. 927. ISBN 978-0-415-18589-9. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012.
3. Michel Chauveau (2000). Egypt in the Age of Cleopatra: History and Society Under the Ptolemies. Cornell University Press. σελ. 63. ISBN 978-0-8014-8576-3. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012.
4. Eddie Edwards; Edward J. Edwards. The French Ruse. Eddie Edwards. σελ. 171. ISBN 978-1-257-15527-9. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012.
5. Alan B. Lloyd (25 Μαΐου 2010). A Companion to Ancient Egypt: Two Volume Set. John Wiley & Sons. σελ. 351. ISBN 978-1-4443-2006-0. Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2012.
6. «French Mission excavations Taposiris Magna» (στα Γαλλικά). taposiris. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2012.
7. ANN WUYTS (4 May 2010). «Ptolemaic statue and temple gate discovered at Taposiris Magna» (στα French). The Independent (London). Ανακτήθηκε στις 2012-06-10.
8. Zahi Hawass. «Press Release - News from the Temple of Taposiris Magna». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2012.
9. «Fending off snakes and scorpions, Dominican architect seeks Cleopatra's tomb». 9 August 2013. Dominican Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2013.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ ©






ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ