Η Στήλη των Όφεων στον χάρτη της βυζαντινής Θεσσαλονίκης



Ο χάρτης της περίκλειστης Θεσσαλονίκης βρέθηκε στο αρχείο του αρχαιολόγου Adolf Hermann Struck (1877–1911). Ατυχώς κανένα στοιχείο της ταυτότητάς του χάρτη δεν είναι γνωστό. Δεν έχει βρεθεί ούτε το υπόμνημα που επεξηγεί τα αριθμημένα από 1 ώς 80 μνημεία της πόλης. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δείχνει τη Θεσσαλονίκη, πριν την οθωμανική κυριαρχία, όπως φανερώνει η απουσία μιναρέδων, η ύπαρξη του Τζερέμπουλου ( ή αλλιώς του παραλιακού κυματοθραύστη που προστάτευε το τεχνητό λιμάνι που είχε χτίσει ο Μέγας Κωνσταντίνος,)  κλπ.

Μπορούμε να εικάσουμε ότι το μνημείο 16, που επιγράφεται Statua, είναι η σημερινή Στήλη των Όφεων. 
Βρίσκεται επί της Αγίου Δημητρίου, (που ήταν ο πιο σημαντικός δρόμος της πόλης μετά τη Μέση Οδό, δηλαδή την Εγνατία), σε μικρή απόσταση από τη δυτική έξοδο, τη Ληταία Πύλη (2). 
Ο ευθύς δρόμος, που ξεκινάει από την Πύλη του Γιαλού (7), έχει δεξιά τον Άγιο Μηνά (23) και αριστερά τους Άγιους Αποστόλους (12), σταματάει στην Αγίου Δημητρίου, μπροστά στο άγαλμα. 
Η θέση του ήταν περίοπτη. Δέσποζε στη συμβολή δύο δρόμων και αιχμαλώτιζε το βλέμμα όσων εισέρχονταν από το λιμάνι και από τη Ληταία Πύλη.


Κρίνοντας από το σχέδιο στον χάρτη, μεταξύ βάθρου και αγάλματος δεν μεσολαβεί κίονας, όπως συνέβαινε με αγάλματα αυτοκρατόρων στη Ρώμη και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό μειώνει σημαντικά το ύψος του μνημείου από τα 15 με 16 μέτρα, που είχαμε αναφέρει στο άρθρο για τη Στήλη των Όφεων, στο μισό περίπου. Το άγαλμα ήταν στραμμένο προς τη Ληταία Πύλη. 


Οι δύο λεπτομέρειες του χάρτη προέρχονται από το άρθρο Μια περιήγηση στη Θεσσαλονίκη των Βενετών, το οποίο τον αναλύει εκτενέστατα.   


ΤΕΛΟΣ 

Πηγή Hellas Special  συντάκτρια Τέτη Σώλου, μέλος της ΕΔΣΤΕ-FIJET.



Μια περιήγηση στη Θεσσαλονίκη των Βενετών
Ιστορίες για την Έδεσσα και τη γύρω περιοχή από τον Νικηφόρο Σιβένα ... ΑΠΟ ΤΟ ://sivenas.wordpress.com/





 full-width

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ