Σχεδόν 800 αρχαιολογικά ευρήματα αρχαιοελληνικού πολιτισμού της Απουλίας επέστρεψαν στην Ιταλία ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ



Η Ιταλική αρχαιολογική υπηρεσία  δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε αποκτήσει από έναν Βέλγο συλλέκτη εκατοντάδες παράνομα συλλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα π.Χ., αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.( Οι ξένοι μπορούν και δίνουν τιμές στα αρχαία στο έδαφός τους ,βέβαια δεν είναι του πολιτισμού και δεν είναι των προγόνων τους εν προκειμένω Ελληνικά , αυτοί τα αναφέρουν ότι είναι των Δαυνίων, στην Απουλία όποτε τα αξιολογούν και εις χρήμα...)

Τα σχεδόν 800 κομμάτια "εξαιρετικής σπανιότητας και απαράμιλλης αξίας", όπως στήλες, αμφορείς και άλλα έργα, προήλθαν από μυστικές λαθραίες  ανασκαφές στην Απουλία στη νοτιοανατολική άκρη της Ιταλίας, σύμφωνα με την αστυνομία  που είναι υπεύθυνη για την πολιτιστική κληρονομιά.


Η έρευνα ξεκίνησε το 2017 αφού ένα κρατικό εργαστήριο αρχαιολογίας στην Απουλία παρατήρησε σε ευρωπαϊκούς καταλόγους τέχνης ότι διακοσμητικά στοιχεία από μια επιτύμβια στήλη Δαυνίων που ανήκε σε έναν «πλούσιο Βέλγο συλλέκτη» μοιάζει με αυτά που βρέθηκαν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι σε ένα μουσείο της νότιας Ιταλίας.



Μία  η επίπεδη πέτρινη πλάκα από την περιοχή που ζούσαν οι Δαύνιοι  - μια ιστορική περιοχή της Απουλίας - (Μ.Ελλάδα) στη συλλογή του Βέλγου συλλέκτη έλειπε ένα κομμάτι στο κέντρο της. Ένας αξιωματούχος στο εργαστήριο αποκατάστασης παρατήρησε ότι το κομμάτι στη συλλογή του μουσείου ολοκλήρωσε το σχεδιασμό μιας ασπίδας και ενός πολεμιστή με άλογο που έλειπε στη στήλη.


"Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ανακτήθηκε ένας πραγματικός« αρχαιολογικός θησαυρός », που αποτελείται από εκατοντάδες κεραμικά ευρήματα από την Απουλία , όλα 'έχουν εξαχθεί  παράνομα από την Ιταλία, τα οποία στη συνέχεια κατασχέθηκαν στο Βέλγιο," αναφέρει η  δήλωση της αστυνομίας. Η Ιταλία μπόρεσε να επαναπατρίσει τα έργα μετά την απόρριψη όλων των νομικών προσφυγών του συλλέκτη, δήλωσε η αστυνομία.


Εκτός από τις στήλες, η συλλογή περιλαμβάνει ερυθρόμορφα αγγεία , αμφορείς, κεραμικά μελανβαφή  και πολλά ειδώλια από πηλό . Τα κομμάτια χρονολογούνται από τον έκτο και τον τρίτο αιώνα π.Χ.















Η Δαυνία ήταν αρχαία περιοχή της Απουλίας, στη Μέση Ιταλία, μεταξύ της Αδριατικής Θάλασσας και των βουνών Γάργανο και Απέννινα. Κατά την παράδοση, οι κάτοικοί της κατάγονταν από τον Δαύνο, που πρώτος την κατέκτησε. Οι Δαυνίτες (ή Δαύνιοι κατά τον Στράβωνα και Πολύβιο) ήταν φυλή των Ιαπύγων και κατά τον Σκύλακα κατείχαν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Αδριατικής.


Η Δαυνία κατακτήθηκε νωρίς από τους Ρωμαίους, που κατέστρεψαν 81 πόλεις της και σκότωσαν δέκα χιλιάδες άνδρες. Από τη Δαυνία περνούσε η Αππία Οδός, που συνέδεε τη Ρώμη με το Βρινδήσιο. Υπήρχε στην περιοχή ιερό της Αθηνάς-Μινέρβας με τα όπλα του Διομήδους και των συντρόφων του. Στη Δαυνία εκτρέφονταν σκυλιά και  υποδέχονταν με χαρά τους περαστικούς Έλληνες. 


ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΡΗΤΕΣ







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ