Μοναδικά βυζαντινά ξίφη με κρίκο ως επιμίλιο



Αυτό το σιδερένιο ξίφος, (και το δεύτερο χάλκινο) πλέον αποσπασματικό και διαβρωμένο, ανακαλύφθηκε το 1993 στη βυζαντινή πόλη Amorium. Η σωζόμενη λαβή του με τη δακτυλιοειδή μορφή  είναι μοναδική. 


Μοναδικά βυζαντινά ξίφη με κρίκο για  επιμίλιο  που ανακαλύφθηκαν στο Amorium

Στην κλασική αρχαιότητα, το Αμόριο ήταν μια σημαντική πόλη με στρατηγική τοποθεσία στο βασίλειο της Φρυγίας στο δυτικό κεντρικό τμήμα της Μικράς Ασίας  Το Amorium ιδρύθηκε την ελληνιστική περίοδο (323 π.Χ. – 31 π.Χ.) και άκμασε κατά τη βυζαντινή περίοδο (5ος αιώνας μ.Χ. – 15ος αιώνας μ.Χ.) έως ότου λεηλατήθηκε από ορισμένους Άραβες το 838 μ.Χ. Ωστόσο, η πόλη παρέμεινε σημαντική μέχρι τον 11ο αιώνα.



Τώρα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν δύο «σπάνια και μοναδικά» σπαθιά από αυτή την κάποτε βαριά οχυρωμένη πόλη, συμπεριλαμβανομένου ενός από κάτω από μια εκκλησία, που ίσως υποδηλώνει προσφορά, αναφέρει η Verve Times .




Αυτά τα ξίφη είναι γνωστά ως ξίφη δαχτυλιδιού, αλλά το πόσο σπάνια είναι αυτά τα παραδείγματα αποκαλύφθηκε μόλις τώρα από μια μελέτη με τίτλο « Ring Pommeled Swords From Amorium », που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, στο The Journal of Art History .




Η Αποκάλυψη στο Αμόριον 
Το Amorium είναι ο χώρος αρχαιολογικών ανασκαφών από το 1988 και αυτά τα δύο ,σιδερένιο και χάλκινο, ξίφη με δακτύλιο (όπου αναφέρεται σε ένα στρογγυλεμένο κρίκο στο άκρο της λαβής του σπαθιού σε σχήμα δακτυλίου) και βρέθηκαν στην τοποθεσία των ανασκαφών .




Τα δύο  ξίφη


Το πρώτο ξίφος βρέθηκε στο αίθριο μιας εκκλησίας το 1993, εντελώς κατακερματισμένο και διαβρωμένο. Το δεύτερο ανακαλύφθηκε το 2001 στο κάτω μέρος της πόλης. Και τα δύο αυτά ευρήματα χρονολογούνται στον 10ο-11ο αιώνα μ.Χ., γνωστή και ως μεσοβυζαντινή περίοδο (843-1204 μ.Χ.).


Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, ειδικά τον 7ο-8ο αιώνα μ.Χ. οπότε υπήρξε πρωτεύουσα του Θέματος των Ανατολικών, έδρα στρατιωτικής διοίκησης και πατρίδα τριών αυτοκρατόρων (Μιχαήλ Β', Θεόφιλος και Μιχαήλ Γ').


Το έργο διεξάγεται από την Ελληνική Αρχαιολογική Ομάδα και περιλαμβάνει  καθαρισμό του χώρου, λεπτομερείς τοπογραφικές και αρχιτεκτονικές έρευνες προηγουμένως ανασκαφικών τμημάτων του κτιρίου, αποτύπωση των παρακείμενων περιοχών και ταξινόμηση και ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού από προηγούμενα. ανασκαφές.

Μία αποθήκη βυζαντινής περιόδου 

Το Amorium Excavation Project ξεκίνησε το 1989 υπό τη διεύθυνση του καθηγητή R. Martin Harrison από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 


 Σκεύη από τις ανασκαφές 


Οι συστηματικές ανασκαφές τα τελευταία είκοσι χρόνια έφεραν στο φως νέες πληροφορίες για την τοποθεσία, καθώς και μερικά αξιόλογα ευρήματα που καθιστούν το Αμόριο έναν από τους σημαντικότερους ανασκαφικούς χώρους για την κατανόηση της ιστορίας του βυζαντινού κόσμου. 

Η αρχαία ελληνική πόλη στην Φρυγία εικάζεται να είναι πατρίδα του μυθοποιού Αισώπου, ο οποίος πιθανόν γεννήθηκε εκεί το 625 π.Χ.

Το Αμόριο (Ἀμόριον) ήταν αξιόλογη, αν όχι η σπουδαιότερη, πόλη της Φρυγίας κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Υπήρξε πρωτεύουσα και φρούριο του Θέματος των Ανατολικών, μέχρι τη θρυλική άλωσή του από τους Άραβες το 838, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αββασίδη χαλίφη της Βαγδάτης και Σαμάρας Αλ - Μοτασίμ, οπότε καταστρέφεται και δεν αφήνει αξιομνημόνευτα ίχνη στη μετέπειτα ιστορική του πορεία. Σύμφωνα με τις αραβικές πηγές, το Αμόριο, ιδιαίτερη πατρίδα του αυτοκράτορα Θεοφίλου, καταστράφηκε από το στρατό του χαλίφη, ως αντίποινα για την καταστροφή από το βυζαντινό στρατό της δικής του ιδιαίτερης πατρίδας, ήτοι της Ζάπετρας (η Σωζόπετρα της Β. Συρίας).


Σόλιδος των αυτοκρατόρων Μιχαήλ Β' και Θεοφίλου της Αμοριανής Δυναστείας (Η λέξη σόλιδος (solidus) στα λατινικά σημαίνει στερεός, συμπαγής και αναφέρεται στην καθαρότητα του νομίσματος σε χρυσό. )


Η πόλη αργότερα ανακαταλήφθηκε και ξαναχτίστηκε από τους Βυζαντινούς, δίχως όμως να ξαναβρεί την παλιά της αίγλη. Κατά τη διάρκεια της άλωσης του Αμορίου το 838, αιχμαλωτίστηκαν 42 Βυζαντινοί αξιωματικοί και στρατιώτες, οι οποίοι θανατώθηκαν το 842, επειδή αρνήθηκαν να απαρνηθούν τη χριστιανική τους πίστη, στη Σαμάρα του σημερινού Ιράκ (βρίσκεται 70 περίπου χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης). Τιμώνται ως μάρτυρες από την Ορθόδοξη Εκκλησία και η μνήμη τους γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου
Πηγή: Amorium Excavation Project

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©


ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ