Το Βάραθρον στην Αρχαία Αθήνα...



Το Βάραθρον ήταν τάφρος, ή χαράδρα ή γκρεμός στην Αρχαία Αθήνα, στα εδάφη της φυλής των Οινηιδών (κώμη των Κειριαδών). Ρίχνονταν εντός αυτού οι καταδικασθέντες σε θάνατο κατά την αρχαιοελληνική περίοδο. Αντιστοιχούσε με τον Καιάδα της Λακεδαίμονας, φτάνοντας, μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις να συγχέεται με τον τελευταίο.

 Καταδικασθέντες στο Βάραθρο
Ο Μιλτιάδης, νικητής της Μάχης του Μαραθώνα(τελικώς φυλακίστηκε).
Στα πλαίσια της αντιπαράθεσής του με τον Θεμιστοκλή, ο Αριστείδης ανέφερε πως οι Αθηναίοι δεν θα μπορούσαν να σώσουν την Αθηναϊκή Δημοκρατία «παρά μόνον αν τον πετούσαν μαζί με τον Θεμιστοκλή στο Βάραθρο».

Κώμη των Κειριαδών
Ο δήμος πήρε πιθανώς το όνομά του, από την ομώνυμη οικογένεια των Κειριάδων, οι οποίοι είχαν ως έδρα τον δήμο.Οι Κειριάδες (αρχαία ελληνικά: Κειριάδαι, ο δήμος: Κειριάδων ή Κειριαδών) ήταν αρχαίος οικισμός-πόλη και δήμος της Ιπποθοωντίδας (περιοχή της Αρχαίας Αττικής και φυλή της αρχαίας Αθήνας). Με το ίδιο όνομα (Κειριάδες) ονομάζονταν οι δημότες του δήμου αυτού.Ο δήμος των Κειριάδων, ήταν δήμος του άστεως. ... Βρισκόταν έξω από το Θεμιστόκλειο τείχος της αρχαίας Αθήνας, στα δυτικά του Άστεως και του χώρου των Δυτικών Λόφων (ο λόφος του Μουσείου, γνωστός σήμερα ως λόφος Φιλοπάππου, ο λόφος της Πνύκας και ο λόφος των Νυμφών, οι οποίοι βρίσκονται στα δυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών) και η περιοχή του αρχαίου δήμου αντιστοιχεί περίπου στα σημερινά Άνω Πετράλωνα, τα οποία υπάγονται στον Δήμο Αθηναίων.

Ο ερευνητής του 19ου αιώνα Διονύσιος Σουρμελής, πίστευε ότι ο δήμος βρισκόταν στο χωριό Κειράνδη της περιοχής Μονομμάτη, συνορεύοντας στα βορειοδυτικά με τον δήμο της Τρινέμειας και επίσης με τον δήμο των Παμβωταδών.



Η συμμετοχή του δήμου στην αρχαία Βουλή
Ο δήμος, η ύπαρξη του οποίου επιβεβαιώνεται και από διάφορες επιγραφές, ως μέλος της Ιπποθοωντίδας φυλής, συμμετείχε με 2 βουλευτές στην αρχαία Βουλή των 500, κατά την πρώτη περίοδο (508 – 307/306 π.Χ.). Κατά τη δεύτερη (307/306 – 224/223 π.Χ.) και την τρίτη περίοδο (224/223 – 201/200 π.Χ.) ο δήμος αντιπροσωπευόταν επίσης με 2 βουλευτές στη Βουλή των 600. Κατά την τέταρτη (201/200 – 126/127 π.Χ.) και την πέμπτη περίοδο (126/127 π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.) είναι άγνωστος ο αριθμός βουλευτών–αντιπροσώπων του δήμου.

Ο δήμος, σύμφωνα με μια εκδοχή αναφέρεται ως δήμος της Οινηίδας φυλής, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές τον θεωρούν δήμο της Ιπποθοωντίδας φυλής.

Οι κάτοικοι των Κειριάδων
Ο δημότης των αρχαίου Κειριάδων ονομαζόταν Κειριάδης.[7][8] Στην περιοχή του δήμου βρισκόταν το «Βάραθρον» (αρχαία ελληνικά: βάραθρον) γκρεμός στον οποίο ρίχνονταν οι εγκληματίες οι οποίοι καταδικάζονταν με την ποινή του θανάτου.

Προσωπικότητες από τις Κειριάδες
Υπήρξαν διάφοροι γνωστοί πολίτες από τον δήμο των Κειριάδων, όπως ο Βοιωτός ο Κειριάδης γιος του Παμφίλου, ο Ίπποκλος ο Κειριάδης και ο πατέρας του Διογένης ο Κειριάδης κ.α.

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ©

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΙΑΟΓΝΩΜΩΝ...
Πηγές–βιβλιογραφία...

Πρωτογενείς πηγές
Ελληνικές επιγραφές - IG Κειρ Attica (IG I-III).
Δευτερογενείς πηγές
Ceiriadae, στην ιστοσελίδα: referenceworks.brillonline.com,
Ουίλλιαμ Σμιθ,  Το συγκεκριμένο λήμμα περιλαμβάνει περιεχόμενο από πηγή, η οποία αποτελεί, πλέον, κοινό κτήμα: 
(Αγγλικά) Smith, William, επιμ. (1854–1857). «Athenae». Dictionary of Greek and Roman Geography. Λονδίνο: John Murray. Athenae
John S. Traill: The political organization of Attica: a study of the demes, trittyes, and phylai, and their representation in the Athenian Council, “Attica”. (51, 69, 110 no. 62, table 8.). Princeton: American School of Classical Studies at Athens (ASCSA), 1975, ISBN 978-0-87661-514-0
John S. Traill: Demos and trittys. Epigraphical and topographical studies in the organization of Attica. Athenians Victoria College, Toronto 1986, p. 136.
Peter Siewert, "Die Trittyen Attikas und die Heeresreform des Kleisthenes", C.H. Beck, München 1982, ISBN 3406080634, ISBN 9783406080630
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
«Keiriadai». www.ancientworlds.net (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 9 Αυγούστου 2014.[νεκρός σύνδεσμος]
Δήμος Αθηναίων, στην ιστοσελίδα: www.cityofathens.gr του Δήμου Αθηναίων.
Traill, J. «Places: 579970 (Keiriadai)». Pleiades. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2017.
Keiriadai, W Pnyx, outside walls, στις ιστοσελίδες: http://imperium.ahlfeldt.se & https://web.archive.org/web/20170808012018/http://dare.ht.lu.se/, Ψηφιακός Άτλας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ("Digital Atlas of the Roman Empire", Johan Ahlfeldt, Department of Archaeology and Ancient History, Lund University, Sweden), Πανεπιστήμιο Λουντ, Λουντ, Σουηδία, πρόγραμμα: Pelagios.
Keiriadai, Lexicon of Greek Personal Names (LGPN).
Keiriadai, Attic Inscriptions Online.



ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ