Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος
Η θέση του αρχαίου θεάτρου της Λευκάδας εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1901 από τον Κruger, συνεργάτη του W. Dörpfeld στη ΒΑ κλιτύ του μεσαίου λόφου του Κούλμου της Λευκάδας. Με την πάροδο πολλών δεκαετιών, ο χώρος καλλιεργήθηκε, το τοπίο άλλαξε και η θέση του μνημείου ξεχάστηκε. Το 2015, με δαπάνη του Δήμου Λευκάδας, η Εφορεία μας προχώρησε στη διενέργεια δοκιμαστικών τομών, κατόπιν κατόπτευσης της ευρύτερης περιοχής και εντοπίστηκε εκ νέου το μνημείο.
Τα αποτελέσματα των δοκιμαστικών ερευνών οδήγησαν στην υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Λευκάδας για την ανασκαφή του θεάτρου. Πρόκειται για την μόνη συστηματική ανασκαφή που διενεργείται στο νησί υπό την διεύθυνση της Προϊσταμένης της Εφορείας Δρ Ολυμπίας Βικάτου και την συμμετοχή στην επιστημονική ομάδα των αρχαιολόγων Β. Στάικου και Β. Γκιζά.
Μέχρι σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη του ενός εκ των ιδιοκτητών, του αείμνηστου Δ. Μικρώνη και με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπήρξαν τρεις ανασκαφικές περίοδοι, κατά τα έτη 2017, 2018 και 2020 και έχει αποκαλυφθεί μεγάλο τμήμα του κοίλου, των αναλημματικών του τοίχων, καθώς και μέρος της ορχήστρας. Την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση πλέον του Δήμου Λευκάδος, καθώς μόλις το 2021 επιλύθηκε από τον Δήμο το πρόβλημα εκταμίευσης, κι εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων που υλοποιούνται από το ΥΠΠΟΑ, προβλέπεται η ολοκλήρωση της ανασκαφής, οπότε και θα αποκαλυφθούν πλήρως το κοίλο, η ορχήστρα και η σκηνή του θεάτρου. Η έρευνά μας φέρνει στο φως ένα πραγματικά εντυπωσιακό μνημείο, η χωρητικότητα του οποίου υπολογίζεται περί τις 6.000 θέσεις.
Η Εφορεία μας ήδη δρομολογεί τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου μελλοντικά το θέατρο να καταστεί επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος. Απαιτείται η σύνταξη μελετών για τους τρόπους στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου, καθώς και υπόδειξης των σημείων που θα πρέπει να καταχωθούν για λόγους προστασίας του. Παράλληλα διερευνούμε τις δυνατότητες για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών (προσβασιμότητα, χώρος στάθμευσης, περίφραξη κ.λ.π.).
Κοντά στο αρχαίο θέατρο, στην καρδιά της αρχαίας πόλης, ερευνήθηκαν τα τελευταία έτη τμήματα αρχαίων οικιών και έχει προταθεί η απαλλοτρίωση τους από την Εφορεία μας. Μελλοντικά προβλέπουμε τη δημιουργία ενός «πολιτιστικού μονοπατιού», που θα συνδέει το θέατρο με τις αρχαίες οικίες και ορατά σημεία του τείχους.
Τα πρώτα πορίσματα των ανασκαφικών ερευνών παρουσιάστηκαν απο τους Ο. Βικάτου, Β. Στάικου και Β. Γκιζά στο Γ΄ Συνέδριο για το Αρχαιολογικό Έργο στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τα Νησιά του Ιονίου, τον Ιανουάριο του 2022.
Με την ελπίδα ότι στο εγγύς μέλλον θα δούμε μια θεατρική παράσταση να ανεβαίνει στο θέατρο του Κούλμου, συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, σεβασμό και δέος το έργο μας.- https://aromalefkadas.gr/