Κρήτη- Λασίθι: Νέα ανασκαφή για Μινωικό Ανάκτορο - Θα τη φέρει στο «φως» ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης


Τη σκαπάνη θα επιβλέψει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης - Ο δήμος εντόπισε τα αρχαία με γεωραντάρ που είχαν «θάψει» οι Βρετανοί το 1914 - Η νέα ανασκαφή θα πραγματοποιηθεί με τις ευλογίες του ΚΑΣ κοντά στο Δικταίο Άντρο

Στις ενέργειες για μια νέα ανασκαφή στο Οροπέδιο Λασιθίου με σκοπό την αποκάλυψη ενός μινωικού ανακτόρου που είχε έρθει στο φως το 1914 από τη Βρετανική Σχολή, όμως εν συνεχεία καταχώθηκε χωρίς οι Άγγλοι αρχαιολόγοι να αφήσουν στίγμα, προχωρούν ο Δήμος της περιοχής και το υπουργείο Πολιτισμού, με τις ευλογίες του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).



Προσεχώς θα συζητηθεί στο ΚΑΣ η προγραμματική σύμβαση για την ανασκαφή, ενώ την επίβλεψη θα έχει ο καθηγητής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης.

Ο δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” της “ΚΡΗΤΗ TV” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη, αποκάλυψε ότι επίκειται νέα ανασκαφή κοντά στο Δικταίο Άντρο για την αποκάλυψη μινωικού ανακτόρου, το οποίο είχε αποκαλύψει η βρετανική ανασκαφή πριν από 120 χρόνια, όμως στη συνέχεια καταχώθηκε χωρίς να αφήσουν οι αρχαιολόγοι στοιχεία για το στίγμα του ανακτόρου και χάθηκε μέσα στον χρόνο. Μόνο κάποιες φωτογραφίες της εποχής υπάρχουν στην Οξφόρδη.

Όπως είπε ο κ. Στεφανάκης, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Πολιτισμού έγιναν γεωφυσικές έρευνες και το γεωραντάρ εντόπισε το ανακτορικό κτίσμα. Το θέμα έχει πάει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που θα κληθεί να εγκρίνει την προγραμματική σύμβαση του υπουργείου Πολιτισμού με τον Δήμο Οροπεδίου, προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφή σε έκταση 90 στρεμμάτων. Επικεφαλής της ανασκαφής θα είναι ο καθηγητής Αρχαιολογίας και γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νίκος Σταμπολίδης.



Στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Ο Γιάννης Στεφανάκης αποκάλυψε ακόμη ότι πριν από περίπου ένα μήνα πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το μεγάλο έργο που προγραμματίζεται να γίνει στο Δικταίο Άντρο, προϋπολογισμού 15,9 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Στο έργο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που έκαναν οι Βρετανοί αρχαιολόγοι τότε, που ανατίναξαν την είσοδο του Δικταίου Άντρου, για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να μπουν μέσα. Από τη διεθνή κοινότητα των αρχαιολόγων αυτό χαρακτηρίζεται ως ληστρική ανασκαφή και είναι παράδειγμα προς αποφυγή»...


Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου είναι κατηγορηματικός, λέγοντας ότι ο στόχος του είναι η ιστορία του τόπου μας να αναδειχτεί από «ελληνικά χέρια. Από Έλληνες επιστήμονες. Η Ελλάδα “πονάει” που χάνει τους επιστήμονές της στο εξωτερικό και έχουμε συμπαραστάτη σε αυτό. Και έκανε και τοποθέτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο, ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, γνωστός από τις ανασκαφές στην Ελεύθερνα και στο Μουσείο της Ελεύθερνας. Και γνωστός για τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Έχει τοποθετηθεί και δημόσια αλλά και στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Οροπέδιο Λασιθίου, ως μια ενότητα».


Ο Γιάννης Στεφανάκης αποκάλυψε παράλληλα ότι «μέσα από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, κάναμε μία ανασκαφή, την οποία χρηματοδότησε ο Δήμος, στην περιοχή της Πλάτης και έχει βγάλει ένα πολύ μεγάλο συγκρότημα μινωικής περιόδου, που χρονολογείται πριν το 1700 π.Χ. με πολύ σημαντικά ευρήματα και το οποίο είναι πολύ κοντά στο Δικταίο Άντρο και στις ανασκαφές που είχαν κάνει οι Βρετανοί το 1914 πάλι στην Πλάτη, στην περιοχή “Κάτω Κεφάλι”, δίπλα στον Άγιο Αλέξανδρο. Εκεί είχε βγει στο φως ένα μεγάλο ανάκτορο, το οποίο κατάχωσαν μετά οι Βρετανοί, χωρίς ποτέ να δημοσιεύσουν την ακριβή θέση.

Ως Δήμος λοιπόν, απευθείας από το 2016, μέσα από έρευνες τις οποίες κάναμε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, εντοπίσαμε το σημείο αυτό μέσα από γεωραντάρ - μια ειδική τεχνολογία - είδαμε το αποτύπωμα ακριβώς κάτω από τα πόδια μας. Και οι επιστήμονες προσδιόρισαν τη θέση. Εκεί λοιπόν στοχεύουμε άμεσα να ξεκινήσουμε ανασκαφές, όπως κάναμε και στην Πλάτη, για να αναδείξουμε και αυτό το υπέροχο μνημείο, όπου υπάρχουν κι εκεί κάποιες φωτογραφίες αδημοσίευτες και σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα, έγχρωμες πλέον».

Επικεφαλής της ανασκαφής ο Νίκος Σταμπολίδης

Όσο για τον πολύτιμο ρόλο του κ. Σταμπολίδη, ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου δήλωσε: «Ο κ. Σταμπολίδης εξέφρασε την επιθυμία (και έχει επισκεφτεί ήδη τρεις φορές την περιοχή μας), και με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου, να αναλάβει ως επικεφαλής των ανασκαφικών ερευνών στο Οροπέδιο Λασιθίου. Στο σύνολο του Οροπεδίου και ειδικά στο σημείο του Δικταίου Άνδρου, γιατί εκεί είναι το κεντροβαρικό σημείο όλου του Μινωικού Πολιτισμού».
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου, «υπάρχει πολύ σημαντικό κομμάτι έρευνας που έχει ήδη γίνει με συμμετοχή και άλλων αρχαιολόγων, αλλά και στελεχών επιστημόνων της ελληνικής κοινότητας και ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας. Να αναδείξουμε τη Μινωική Περίοδο».
Αξίζει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το εν λόγω ανάκτορο που είχαν οι Βρετανοί σκεπάσει έχει ταυτοποιηθεί.
«Περιμέναμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Και είμαστε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες για να το αγοράσει ο Δήμος και να γίνει η ανασκαφή»... Όπως ξεκαθαρίζει ο Γιάννης Στεφανάκης, είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, που φτάνει τα 90 στρέμματα, και προσεγγίζει το Δικταίο Άντρο. «Από το σπήλαιο οι αποστάσεις είναι πολύ κοντινές», πρόσθεσε ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου.https://www.neakriti.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ