Η μαρμάρινη κεφαλή της Υγείας, μέρος αγάλματος της θεάς, έστεκε πάνω σε ενεπίγραφο βάθρο στο κεντρικό δωμάτιο του ιερού του Ασκληπιείου.
Στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Φενεού αποκαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα με την ολοκλήρωση της πρώτης περιόδου του ανασκαφικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας στον χώρο.
Την ανασκαφική έρευνα του ιερού, που βρίσκεται μέσα στο επιβλητικό ορεινό περιβάλλον της κοιλάδας Φενεού, είχε ξεκινήσει το 1958 η αρχαιολόγος Ε. Πρωτονοταρίου-Δεϊλάκη η οποία είχε φέρει στο φως μεγάλο τμήμα του. Από το 2007 έως το 2014 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας πραγματοποίησε σταδιακά στο Ασκληπιείο εργασίες ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου.
Να σημειωθεί ότι η πρώτη περίοδος του ανασκαφικού προγράμματος έγινε υπό τη διεύθυνση του προϊσταμένου της ΕΦΑ Κορινθίας Κωνσταντίνου Κίσσα και με τη συμμετοχή του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Torsten Mattern από το Πανεπιστήμιο του Trier της Γερμανίας.
Τα ευρήματα αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων στο Δωμάτιο Α, βόρεια του κεντρικού Δωματίου Β, ένα βάθρο στο οποίο αρχικά έστεκαν δύο χάλκινα αγάλματα που αντικαταστάθηκαν αργότερα από ένα λίθινο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι το περιστύλιο ιωνικού ρυθμού που βρίσκεται μπροστά από τα δωμάτια έχει κάτοψη σχήματος Π και επιβεβαιώθηκε ότι η είσοδος στο ιερό επιτυγχανόταν από τα ανατολικά μέσω ράμπας.
Ναι, λοιπόν, αξίζει να κάνεις 2.30 ώρες για να φθάσεις στους κρεμαστούς κήπους της Ορεινής Κορινθίας στην γη της Φενεού, γη της Αθηνάς και της Δήμητρας, απλά για να ανταλλάξεις βλέμματα με μια κεφαλή της θεάς Υγείας που έμελλε να είναι από τα ωραιότερα κεφάλια που αντίκρισες ποτέ. Βλέμμα σοκαριστικό, αυτά τα μάτια που όταν τα κοιτάζεις μέχρι τον πάτο της αβύσσου και τελικά ο πάτος είναι ένας ξάστερος ουρανός. Όπου και αν πήγαινα το βλέμμα με ακολουθούσε, το πρόσωπο άλλαζε, δεν ήταν απλώς ένα κεφάλι ήταν η ίδια θεά. Αυτό έβλεπαν εκείνοι τότε όταν στεκόταν δίπλα στον πατέρα της και αυτά τα μάτια ομφάλιο που άντεξαν στον χρόνο, δεν έγιναν δάκρυα ούτε άδειες κόγχες, γλυκές λόγχες έγιναν που σε διαπερνούν με ένα μαγικό τρόπο και ξαναζείς. Βλέμμα ίαμα και θεραπεία, ξεχνάς πολλά που θέλεις να ξεχάσεις, δυστυχώς όμως η καλή λήθη δεν διαρκεί για πάντα.
Φώτο/κείμενο: Kostis Talos
Αλλα νέα στοιχεία έχουν να κάνουν με τις αλλεπάλληλες οικοδομικές φάσεις του ιερού. Η αρχική φάση χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. και η κύρια φάση του στο β΄ μισό του 2ου αι. π.Χ., η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από την πλήρη ανακατασκευή της κεντρικής αίθουσας και την τοποθέτηση λατρευτικών αγαλμάτων, τη λειτουργία του βορείου δωματίου ως εστιατορίου και την κατασκευή του ιωνικού περιστυλίου. Το ιερό καταστρέφεται πιθανώς από σεισμό στο β΄ μισό του 1ου αι. μ.Χ. και όταν ανακατασκευάζεται μετατρέπεται σε χώρο αυτοκρατορικής λατρείας. Σημαντικό να αναφερθεί ότι η χρήση του χώρου ανιχνεύεται ήδη από τη Μεσοελλαδική και την Υστεροελλαδική περίοδο.
https://korinthostv.gr/Φωτογραφία Αθηνολόγιο, με πληροφορίες από kathimerini.gr