Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ανέδειξε η φετινή ανασκαφή στη νησίδα νοτιοδυτικά της Αντιπάρου. Μεταξύ άλλων, ήλθε στο φως ακέφαλος ανδρικός κορμός, έργο εξαιρετικής ποιότητας από παριανό μάρμαρο με λεία και στιλπνή επιδερμίδα
H ελληνική γη συνεχίζει να αποκαλύπτει τους αρχαίους θησαυρούς της: ένας υπέροχο άγαλμα που παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου που «κοιμόταν» για δυόμισι χιλιάδες χρόνια έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη νησίδα του Δεσποτικού αυτό το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου κατά την ανασκαφή στη Μάντρα, που ξεκίνησε το 2001 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Γιάννου Κουράγιου και συνεχίστηκε και εφέτος για επτά εβδομάδες από τις 22 Μαΐου έως τις 14 Ιουλίου, μεταξύ άλλων, ήλθε στο φως ακέφαλος ανδρικός κορμός του αυστηρού ρυθμού που τεχνοτροπικά παραπέμπει στο παιδί του Κριτίου και μπορεί να χρονολογηθεί αμέσως μετά το 480 π.Χ., έργο εξαιρετικής ποιότητας από παριανό μάρμαρο με λεία και στιλπνή επιδερμίδα. Επίσης, βρέθηκαν τμήματα αρχαϊκών κούρων εντοιχισμένα ως οικοδομικό υλικό.
Η-Δεξαμενή-3-Λήψη-από-ΝΔ
Από το 2020 ανασκάπτεται ένα πολύπλοκο σύστημα συλλογής και διαχείρισης υδάτων στις υπώρειες του λόφου νότια του ιερού. Διερευνήθηκαν δύο μεγάλες δεξαμενές, η βορειότερη εκ των οποίων (Δεξαμενή 1), ορθογώνιας κάτοψης είχε εσωτερικές διαστάσεις 5,50 x 7 μ., και βάθος 4 μ. Μετά την πλήρη αποκάλυψη της ανατολικής, δυτικής, βόρειας και νότιας πλευράς της κατά τις δυο προηγούμενες χρονιές, φέτος οι εργασίες επικεντρώθηκαν στη ΝΔ γωνία της δεξαμενής όπου υπήρχε μια μεταβυζαντινή κατασκευή.
Η εντυπωσιακών διαστάσεων δεξαμενή είναι κατασκευασμένη από μεγάλους ορθογωνισμένους λίθους γνευσίου προσεκτικά τοποθετημένους με ελάχιστα κενά στους αρμούς μεταξύ τους. Τόσο όλοι οι τοίχοι της δεξαμενής όσο και ο πυθμένας της ήταν καλυμμένοι με ένα παχύ στρώμα υδραυλικού κονιάματος υπόλευκου χρώματος.
Πηγή: Protagon.gr