Οταν μνημείο & αρχαία κτήρια, Εποχής του Χαλκού, ανακαλύφθηκαν στην Θηρασιά Κυκλάδων το 2017


Αρχαιολόγοι από το Ιώνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανακάλυψαν πέτρινες κατασκευές της Εποχής του Χαλκού, που συνδέονται με μια σειρά από πέτρινες πλατφόρμες, στην νησίδα Θηρασία, ένα από τα νησιά της Θήρας (της κακώς λεγομένης Σαντορίνης).


Τα πολλά αρχαία κτήρια, κατασκευασμένα σε διάφορα σχέδια, σε αναβαθμίδες / πεζούλια, σκαμμένα σε απότομες πλαγιές, υποδηλώνουν ότι στην τοποθεσία ζούσε μεγάλος πληθυσμός.
Μία από τις κατασκευές, ένα κτίσμα σε ελλειπτικό σχήμα (οβάλ), μπορεί να ήταν μνημείο ή ναός. - σ.σ.: Λόγω σχήματος, ίσως μπορεί και να παραπέμπουν στην Κρήτη της Μινωικής Εποχής.
Η τοποθεσία θεωρείται ότι είχε εγκαταλειφθεί πριν καλυφθεί από στρώματα λάβας και ηφαιστειακής τέφρας, κατά την ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί της Θήρας, στα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ.

Η ανασκαφική ομάδα ανακάλυψε επίσης κεραμικά, γυαλισμένα λίθινα εργαλεία, εργαλεία σύνθλιψης και μεγάλα δοχεία αποθήκευσης, εκτός από κόκκαλα, κογχύλια και κομμάτια ξύλου.

Θεωρητικά, το μικρονήσι του 36ου παραλλήλου [36.43°N 25.33°E] αποκόπηκε από την Θήρα, κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας. Διέθετε, όμως, μια ομώνυμη πόλη (βλ. Κλ. Πτολ. Γεωγρ. 3.15.28). Στην Κνωσό ευρέθησαν 7 κείμενα Γραμμικής Β (LMIIIA - 14ος αιώνας π.Χ.), τα οποία καλούν «όλους τους θεούς» να φροντίζουν να παραχωρούν την πρωτοκαθεδρία σε μια οντότητα που δεν έχει πιστοποιηθεί αλλού, η οποία ονομάζεται qe-ra-si-ja και, μια φορά, qe-ra-si-jo. Πιθανώς αναφέρεται σε έναν θεό ή ένα πρόσωπο ή μια θεότητα, για πρώτη φορά αναφερόμενο το θηλυκό όνομα Κερασιά / Κερασίνα, σύνηθες βαφτιστικό όνομα αργότερα στους Έλληνες. Αλλά ίσως και στην πόλη / νησί Qherasia > Therasia.[1] – βλ. Γ. Λεκάκης «Λεξικό των παραδόσεων των λαών του κόσμου».
 «Minoan Qe-Ra-Si-Ja - The Religious Impact of the Thera Volcano on Minoan Crete».

ΠΗΓΗ: Newsweek, 18.10.2017. Γ. Λεκάκης «Σύγχρονης Ελλάδος περιήγησις». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.10.2017.



ΕΠΙΣΗΣ
Οι  Αρχαιολογικοί Χώροι των Κρητομινωιτών στο Αιγαίο
Οι επιστήμονες δείχνουν πώς ήταν η Σαντορίνη πριν από την ηφαιστειακή έκρηξη του 16ου αιώνα π.Χ.
Η δράση του  ηφαιστείου στην Θήρα - 1660-1613 π.Χ.
Η δημιουργία της νήσου Θήρας  σε ένα εξαιρετικό βίντεο
Νέα δεδομένα για τη «μινωική» έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας: Πως άλλαξε το κλίμα στον πλανήτη ...








ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ