ΑΘΗΝΑΙ :ΠΑΡΘΕΝΩΝ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΥΝΤΡΙΑΣ ΣΜΙΚΥΘΗΣ


Ένα μικρό πώρινο περιρραντήριο βρέθηκε σε επίχωση στο εσωτερικό του Παρθενώνα το έτος 1885, που υπήρξε αφιέρωμα στην Αθηνά από μία επώνυμη επαγγελματία «πλύντρια» με το όνομα Σμικύθη!  Το ανάθημα αυτό της Αρχαϊκής εποχής (αρχές 5ου π.Χ. αιώνα) προσφέρθηκε ως δεκάτη (το 1/10 από τα κέρδη της) στο Ιερό της Ακροπόλεως σύμφωνα με την εγχάρκτη επιγραφή στο γλυπτό. 





Οι πλύντριες τότε αναλάμβαναν επι πληρωμή να καθαρίσουν τα ρούχα τρίτων, είτε με κατ´οίκον εργασία στο σπίτι του πελάτη, είτε στο πλυσταριό του δικού τους σπιτιού. Φαίνεται ότι ήταν λίαν επικερδές επάγγελμα, αν και ασκείτο από γυναίκες των φτωχότερων Αθηναϊκών τάξεων, όπως εκείνες των μετοίκων, που αναγκάζονταν να εργαστούν στην παραγωγή, ενώ οι Αθηναίες αστές (του 6ου-5ου π.Χ. αιώνα) ζούσαν περιορισμένες στο σπίτι τους και ανέθεταν το δύσκολο έργο του πλυσίματος των ρούχων σε ξένο υπηρετικό προσωπικό!


Το πολύτιμο ανάθημα που κοσμεί το Μουσείο Ακροπόλεως (με αρ. 607), αποτελείται από τη σωζόμενη βάση μικρού αράβδωτου κίονα με απλό κιονόκρανο λαξευμένο στο ίδιο κομμάτι πωρόλιθου, ενώ στην επάνω επιφάνεια υπάρχει υποδοχή για την στερέωση της μαρμάρινης λεκάνης του περιρραντήριου που δεν έχει βρεθεί. Το στήριγμα έχει ύψος 0,7 μέτρα, με διάμετρο στην βάση 0,46 μέτρα και λίγο μικρότερη διάμετρο στο κιονόκρανο (0,35 μέτρα), στην περιφέρεια του οποίου έχει χαραχτεί η κάτωθι επιγραφή:
«ΣΜΙΚΥΘΗ  ΠΛΥΝΤΡΙΑ  ΔΕΚΑΤΗΝ  ΑΝΕΘΗΚΕΝ», δηλαδή η πλύντρια Σμικύθη αφιέρωσε (το περιρραντήριο) ως δεκάτη.

Το έκθεμα αντανακλά την κοινωνική και επαγγελματική αυτοπεποίθηση των ανθρώπων της εργασίας στην περίοδο της νεοσύστατης δημοκρατίας (μετά το 508 π.Χ.), καθώς άρχισαν να αποκτούν αυτοεκτίμηση για τη συμβολή τους με τις υπηρεσίες, και στα παραγόμενα αγαθά (τεχνίτες) ως ανερχόμενοι χειρώνακτες. 
Ο κοινωνικός μετασχηματισμός στην αρχαιότητα ήταν το αποτέλεσμα της ραγδαίας πολιτικής και οικονομικής ανάπτυξης των Αθηνών τον καιρό εκείνο! Ω, ω το θαύμα!!!

ΠΗΓΗ: theacropolismuseum.gr /αναρτήθηκε από facebook.com «Οι Μυθολόγοι » της Μιράντα Σκηνίτη 

ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ