Ο θησαυρός του Παντοκράτορα


Ο θησαυρός του Παντοκράτορα βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού Παντοκράτορα, στα ανοιχτά του Ακτίου (φωτ. ΛΓ΄ ΕΠΚΑ)
Θησαυρός είναι ένα σύνολο νομισμάτων, τα οποία έχουν εσκεμμένα συγκεντρωθεί στο παρελθόν και για διάφορους λόγους, οι οποίοι συχνά σχετίζονται με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα, δεν ανακτήθηκαν.
Έναν τέτοιο θησαυρό μας παρουσιάζουν
η ΛΓ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στο «Αντικείμενο του μήνα», την καινούργια ενότητα που
εγκαινίασε το Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης στη σελίδα του στο facebook. Κάθε μήνα, με αφορμή ένα αντικείμενο από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, σε ένα βίντεο θα ξετυλίγονται ιστορίες από τη Νικόπολη και τους πρωταγωνιστές της.

Το πήλινο αγγείο μέσα στο οποίο βρέθηκε ο θησαυρός του Παντοκράτορα (φωτ. ΛΓ΄ΕΠΚΑ)
Ο «θησαυρός του Παντοκράτορα» βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού Παντοκράτορα, στα ανοιχτά του γειτονικού Ακτίου, 100 μ. από την ακτή και σε βάθος 6 μ. Περιλαμβάνει 225 αργυρά δηνάρια τα οποία βρέθηκαν σε ένα πήλινο αγγείο και δεν είναι ανασκαφικό εύρημα αλλά προήλθε από δύο διαφορετικές «παραδόσεις» στην Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων των Ιωαννίνων το 1982.


Ο θησαυρός περιλαμβάνει 225 αργυρά δηνάρια τα οποία βρέθηκαν σε ένα πήλινο αγγείο (φωτ. ΛΓ΄ΕΠΚΑ).

Η πρώτη παράδοση έγινε τον Απρίλιο του 1982 και περιελάμβανε 124 νομίσματα, 2 ελληνιστικά τετράδραχμα, κοπών του Βυζαντίου στον τύπου του Λυσίμαχου, και 122 δηνάρια κοπών από το 111/110 π.Χ. έως και το 32/31 π.Χ. Τα υπόλοιπα νομίσματα παραδόθηκαν τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στην ίδια Υπηρεσία και περιλάμβαναν 103 δηνάρια της ίδιας εποχής με τα πρώτα, καλύτερα διατηρημένα, μέσα στο αγγείο φύλαξής τους. …Ο θησαυρός περιλαμβάνει δηνάρια των χρόνων της Δημοκρατίας. Τριάντα προέρχονται από τα κινητά νομισματοκοπεία, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να πληρώνονται οι Ρωμαίοι στρατιώτες, του Μάρκου Αντώνιου. Τα υστερότερα από τα νομίσματα χρονολογούνται στο 31 π.Χ., στοιχείο που συσχετίζει το εύρημα με τη Ναυμαχία του Ακτίου. Στην εικονογραφία των νομισμάτων απαντώνται, μεταξύ άλλων, και οι πρωταγωνιστές της Ναυμαχίας: η Κλεοπάτρα, ο Αντώνιος, ο Οκταβιανός και ο Αγρίππας.

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μελέτη του συνόλου του θησαυρού καθιστούν ως το πιο πιθανό τα νομίσματα να αποτελούσαν τις αποταμιευτικές οικονομίες Ρωμαίου λεγεωνάριου, που ακολούθησε τον Αντώνιο μέχρι το Άκτιο και ίσως σκοτώθηκε στη Ναυμαχία.

Τα νομίσματα του θησαυρού του Παντοκράτορα αποτελούν μέχρι σήμερα κύριους αρχαιολογικούς μάρτυρες της πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στον Αντώνιο και τον Οκταβιανό, που έκρινε την πορεία του ρωμαϊκού κόσμου και το μέλλον της Ευρώπης, και αποτέλεσε αφορμή για την ίδρυση της Νικόπολης.

Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο

Επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Πρέβεζας-Άρτας.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Σταυρούλα Πούλου, Αρχαιολόγος-Σχεδιάστρια ψηφιακών εφαρμογών.

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ