Το τραύμα του αρχαίου Έλληνα πολεμιστή

Η  ακτινολόγος Δρ Helise Coopersmith (αριστερά), μαζί με τον ανθρωπολόγο Anagnostis Agelarakis και την επιστημονική εικονογράφο, Argie Agelarakis, εξετάζουν το θραύσμα στο 2.500 ετών οστό.

Ο  Anagnostis Agelarakis, καθηγητής και πρόεδρος της ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Adelphi (Adelphi University στο Long Island), πήρε ένα οστό, 2.500 ετών, στο οποίο είχε διαπεράσει ένα χάλκινο βέλος, που ανακαλύφθηκε στη βόρεια Ελλάδα και το
πήγε στην Δρ. Helise Coopersmith, μυοσκελετικός ακτινολόγος που εργάζεται στο North Shore-LIJ Health System και είναι επίσης καθηγήτρια στο Hofstra University στο Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

Ο Agelarakis είχε την υποψία ότι οι αρχαίοι Έλληνες χειρουργοί δεν είχαν αφαιρέσει το κομμάτι
του βέλους από την ωλένη του στρατιώτη, επειδή μια αιχμή του στην άκρη, είχε σφίξει μέσα στο κόκκαλο.

Η αφαίρεση της αιχμής αυτής θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο χέρι του άνδρα, για αυτό δεν την πείραξαν οι αρχαίοι γιατροί.

Η ακτινογράφηση με ακτίνες X της ακτινολόγου Coopersmith στο οστό, έδειξε ότι, πράγματι, μια ελάχιστη άκρη του βέλους,  είχε αιχμαλωτισθεί στο κόκκαλο και γύρω από αυτό είχε δημιουργηθεί ένα στρώμα από οστεώδη ουσία.

Ο στρατιώτης επέζησε, ως φαίνεται, από το τραύμα του, χωρίς να υποστεί λοίμωξη που θα ήταν απειλητική για τη ζωή του. Ωστόσο το βέλος είχε προξενήσει μια βλάβη στον πολεμιστή, αφού δεν μπορούσε να λυγίσει τα δάκτυλά του.

Η ακτινολόγος  Helise Coopersmith θα επισημάνει:

«Έχω εργασθεί ως μυοσκελετικός ακτινολόγος για πολλά χρόνια και έχω δει ένα ευρύ φάσμα τραυμάτων σε οστά. Όμως, πρόσφατα, βρέθηκε για πρώτη φορά στο εργαστήριό μου ένα κομμάτι από οστό, 2.500 ετών,  που είχε τρυπηθεί από αρχαίο βέλος και το ερεύνησα με τη χρήση των ακτίνων ‘X’.

» Το οστό αυτό ανακαλύφθηκε στη Βόρεια Ελλάδα και μου το έφερε ο Αναγνώστης Αγελαράκης, καθηγητής και πρόεδρος της ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου ‘Adelphi’.
Ήταν ένα τμήμα του οστού της ωλένης, που αποτελεί το εσωτερικό των δύο οστών του αντιβραχίου», είπε στο  «Live Science».-www.mikres-ekdoseis.gr/

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ