Επώνυμο αγωνιστών του 1821

Εθνική Πινακοθήκη. Πάνος Αναγνωστόπουλος. Αγωνιστής από τη Νεμνίτσα της Γορτυνίας. Πλούσιος, διέθεσε την περιουσία του στις ανάγκες του Αγώνα με αποτέλεσμα να καταστραφεί οικονομικά από το πρώτο έτος της Επανάστασης. 
1. Αγγελάκης. Καταγόταν από το Αίγιο. Πήρε μέρος στον Αγώνα ως οπλαρχηγός.
2. Αδάμ. Γεννήθηκε στη Σπάρτη το 1781. Πολέμησε με δικό του στρατιωτικόσώμα και υπό τις διαταγές του Παν. Γιατράκουστο Βαλτέτσι, στην Τρίπολη, στο Νεόκαστρο κ.α.
3. Αθανάσιος. Γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα το 1795. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου διορίστηκε από την κυβέρνηση Κουντουριώτη χιλίαρχος και αργότερα κατέλαβε διάφορα αστυνομικά αξιώματα στην Πελοπόννησο. Ήταν ένας από τους μάρτυρες κατηγορίας στη δίκη του Κολοκοτρώνη το 1834.
4. Αναγνώστης. Τουρκόφιλος προεστός στην αρχή (σύμφωνα με τον Φωτάκο), από τον Αχλαδόκαμπο. Τάχθηκε εναντίον
της Επανάστασης και έκρυψε δύο Τούρκους άρχοντες τους οποίους έστειλε αργότερα στον Κεχαγιά Μουσταφά μπέη, κατά την κάθοδο του τελευταίου από την Κόρινθο και το Άργος, με σκοπό να αποτρέψει το πέρασμά του από τον Αχλαδόκαμπο. Μετά την επίθεση όμως που έκαναν πεντακόσιοι Τούρκοι από την Τρίπολη εναντίον του χωριού του, όπου κινδύνευσε να σκοτωθεί ο ίδιος, πήρε ενεργόμέρος στον Αγώνα και διακρίθηκε για το θάρρος και τη σύνεσή του. Πέθανε από κακουχίες κατά την εισβολή του Ιμπραήμ.
5. Αναγνώστης. Πλούσιος πρόκριτος από την Αλωνίσταινα. Έδωσε χρήματα για τον Αγώνα και πήρε μέρος σεπολλές μάχες.
 6. Αναστάσιος. Αγωνιστήςπου διακρίθηκε τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. To 1823 προβιβάστηκε σε χιλίαρχο. Έλαβε μέρος στον εμφύλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε από άντρεςτου Καραϊσκάκη. Είναι γνωστός και ως Τάσσιος.
7. Αντώνιος. Ιερέας που γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1790. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και μύησε ο ίδιος πολλούς πρόκριτους και ιερείς της Πελοποννήσου. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση, συνεργάστηκε με τον Αμβρόσιο Φρατζή στις επιχειρήσεις του Νεόκαστρου. Πολέμησε εναντίον του Δράμαλη. Το 1827 αιχμαλωτίστηκε η οικογένειά του. Μετά την απελευθέρωση τον κατέταξαν στην 7η τάξη των αξιωματικών.
8. Αντώνιος. Ήταν γνωστόςκαι ωςΚαλότυχος.Καταγόταν από την Αλευρού της Λακωνίαςκαι πολέμησε στο Βαλτέτσι, στην Τρίπολη, στο Άργος κ.α.
9. Αργύρης. Καταγόταν από τα Καλάβρυτα. Διακρίθηκε σε μάχες στα Καλάβρυτα, την Πάτρα, τα Τρίκορφα κ.α.
10. Αρσένιος. Ιερέας πουπολέμησε με μικρό στρατιωτικό σώμα το οποίο συγκρότησε o ίδιος.
11. Βασίλειος. Αγωνιστής από τη Γορτυνία. Ήταν από τα πρωτοπαλίκαρα του Κολοκοτρώνη.
12. Βασίλειος ή Ματθαίος. Καταγόταν από τη Μαντινεία. Με το στρατιωτικό σώμα του και υπό τις διαταγές των οπλαρχηγών Αθ. Κίντζιου και Δημ. Τζέκου, πολέμησε στην Τρίπολη, στην Αράχοβα, στα Δερβενάκια, στην Αθήνα κ.α.
13. Γεώργιος (ή Μαθιόπουλος). Γεννήθηκε στη Μαντινεία. Πολέμησε υπό τις διαταγές του Νικ. Μπακόπουλου. Διακρίθηκε σε μάχες στο Λεβίδι, στα Δερβενάκια και στη Γράνα.
14. Γεώργιος. Καταγόταν από το Γαρδίκι της Μεγαλόπολης. Πολέμησε στον Αγώνα υπό τις διαταγές του Γιατράκου, του Παπαφλέσσα και του Γ. Κεφάλα. 15. Γεώργιος. Γεννήθηκε στη Γορτυνία. Πήρε μέρος στον Αγώνα από την αρχή του ξεσηκωμού, κοντά στον Θ. Κολοκοτρώνη, στον Κανέλο Δεληγιάννη και στον Δημήτριο Πλαπούτα.
16. Γεώργιος. Γεννήθηκε στη Μακεδονία. Υπηρέτησε ως υπαξιωματικός.
17. Δημήτριος. Αγωνιστής από τη Λακωνία. Πολέμησε σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα με δικό του μικρό σώμα. Το 1825 έγινε χιλίαρχος και καταδίωξε τους αντιπάλους της κυβέρνησης και ιδιαίτερα τον Ανδρέα Ζαΐμη, τον οποίο όμως, όπως αναφέρεται, σκόπιμα άφησε να διαφύγει. Μετά την αποκατάσταση κατατάχθηκε στη Φάλαγγα ως υπολοχαγός.
18. Δημήτριος. Κληρικός από τις Καλτεζές. Πολέμησε στη Φραγκόβρυση, στα Βέρβαινα, στα Δολιανά, στην Τρίπολη κ.α.
19. Δημήτριος. Καταγόταν από το χωριό Δούκα της Ηλείας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες στο Λάλα, στην Πάτρα και σε όλες τις συγκρούσεις που έγιναν στην περιοχή της Ηλείας.
20. Δημήτριος ή Μήτρος. Γεννήθηκε στον Μελιγαλά της Μεσσηνίας το 1806. Πολέμησε κοντά στους αρχηγούς Παπαφλέσσα, Νικηταρά και Δ. Παπατσώνη. Μετά το 1837 πολέμησε στην Κρήτη.
21. Δημήτριος ή Μήτρος. Είναι γνωστός περισσότερο με το όνομα Μητρομάρας (βλ. λ.).






22. Διονύσιος. Κληρικός από την Καλαμάτα. Πολέμησε από το 1821 έως το 1827 υπό τις διαταγές του Α. Κανελλόπουλου.
23. Ευστάθιος. Καταγόταν από τη Ναύπακτο. Τα τρία πρώτα χρόνια της Επανάστασης πολέμησε διαδοχικά υπό τις διαταγές των οπλαρχηγών Διαμαντή, Χάρμοβα, Σιαφάκα και Κοντογιάννη. Διακρίθηκε στις μάχες της Καλιακούδας και της Άμπλιανης. Πήρε μέρος στην τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου και αργότερα πολέμησε στη Στερεά Ελλάδα.
24. Ηλίας. Αγωνιστής από το Γεράκι της Λακωνίας. Πολέμησε επικεφαλής των συγχωριανών του κοντά σε διάφορους οπλαρχηγούς. Το 1845 έγινε ανθυπολοχαγός και αργότερα υπολοχαγός στη Φάλαγγα.
25. Ηλίας. Ιερέας από την Κυνουρία. Έδωσε χρήματα για τον Αγώνα και πολέμησε υπό τις διαταγές του Π. Ζαφειρόπουλου.
26. Ηλίας (ή Βρεσθενίτης). Καταγόταν από τα Βρέσθενα της Λακεδαίμονας. Εργάστηκε για την προετοιμασία του Αγώνα, εκπαιδεύοντας νέους πολεμιστές. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και μετά την απελευθέρωση έγινε δήμαρχος των Βρεσθένων. Τιμήθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού.
27. Θεόδωρος. Παλιός κλέφτης από το Λιδωρίκι, γνωστός και με το όνομα Σκαλτσάς. Κατά τον εμφύλιο διορίστηκε χιλίαρχος, το 1826 όμως αποχώρησε και μέχρι το 1828 δεν πήρε μέρος σε καμιά μάχη. Τη χρονιά αυτή επανήλθε και πολέμησε μαζί με τον Δημήτριο Υψηλάντη. Από τότε συνέχισε να μάχεται έως το τέλος του Αγώνα. Διακρίθηκε και τραυματίστηκε πολλές φορές. Στην απελευθέρωση κατατάχθηκε στη Φάλαγγα.
28. Θεόδωρος. Γεννήθηκε στην Αλωνίσταινα. Πολέμησε υπό τις διαταγές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη, στα Δερβενάκια, στην Κόρινθο κ.α. 29. Ιωάννης (ή Κριεκούκης). Αγωνιστής από το Κριεκούκι της Ηλείας. Πολέμησε σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα με διάφορους οπλαρχηγούς. Στη συνέλευση του 1843 στάλθηκε πληρεξούσιος και υποστήριξε σθεναρά την αποκατάσταση των παλαιών αγωνιστών του 1821.
 30. Ιωάννης (ή Φραγκογιάννης). Καταγόταν από τη Γορτυνία. Πολέμησε υπό τις διαταγές των οπλαρχηγών Κ. Δεληγιάννη, Δ. Πλαπούτα και Γ. Κολοκοτρώνη και διακρίθηκε στις μάχες της Τρίπολης, του Ναυπλίου και της Κορίνθου.
31. Ιωάννης. Γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σε αυτόν αναφέρονται οι οπλαρχηγοί Κ. Δεληγιάννης, Π. Μαυρομιχάλης και Ν. Σταματελόπουλος.
32. Ιωάννης (ή Αναγνωστούλιας). Γεννήθηκε στα Καλάβρυτα και πολέμησε στο Λεβίδι, στην Τρίπολη, στην Πάτρα κ.α.
 33. Ιωάννης (ή Μπούρας). Καταγόταν από τα Αλαφρά της Καλαμάτας. Πολέμησε υπό τις διαταγές του Παπαφλέσσα και του Αναγνωσταρά.
34. Ιωάννης. Καταγόταν από τη Μεσσηνία. Πολέμησε από την αρχή του Αγώνα και με πρόταση του οπλαρχηγού Π. Παπατσώνη προβιβάστηκε σε υποχιλίαρχο.
35. Κωνσταντίνος. Αγωνιστής από την Καρύταινα. Πολέμησε υπό τις διαταγές του Θ. Κολοκοτρώνη και των γιων του Πάνου και Γενναίου. Διακρίθηκε στον κλεφτοπόλεμο εναντίον του Ιμπραήμ.
36. Κώστας. Γεννήθηκε στα Φουρνά της Ευρυτανίας. Πήρε μέρος στις πολιορκίες του Νεοκάστρου και της Κορώνης. Πολέμησε επίσης στο Μεσολόγγι και στην Κρήτη.
37. Λάπης. Καταγόταν από την Τριφυλία και πήρε μέρος σε πολλές μάχες.
 38. Νικόλαος. Καταγόταν από τη Δημητσάνα της Γορτυνίας. Επικεφαλής σώματος 50 αντρών, πολέμησε υπό τις διαταγές των K. Δεληγιάννη, Θ. Κολοκοτρώνη και Γ. Κολοκοτρώνη. Διακρίθηκε στις μάχες της Κορίνθου, της Πάτρας, της Καρύταινας και τωνΔερβενακίων. Ενίσχυσε επίσης με πολλά χρήματα τον Αγώνα.
39. Παναγιώτης. Καταγόταν από τη Βαρβίτσα της Λακωνίας. Πολέμησε σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα υπό τις διαταγές του Π. Βαρβιτσιώτη.
40. Παναγιώτης (ή Αδαμάκος). Γεννήθηκε περίπου το 1805 στην Τρύπη της Σπάρτης. Όταν άρχισε η Επανάσταση ήταν πολύ νέος ακόμα. Μαζί με τον πατέρα του πολέμησε υπό τις διαταγές του Παν. Γιατράκου στην Τρίπολη, στο Άργος, στην Πολιανή και στα Βέρβαινα.
41. Παναγιώτης (ή Μαραγκός). Ένας από τους πρώτους Έλληνες που επαναστάτησαν στο Αίγιο. Από το γεγονός αυτό συμπεραίνεται ότι θα καταγόταν ίσως από κάποιο χωριό της περιοχής. Πήρε μέρος στη Συνέλευση του Αιγίου μαζί με τους Παπαφλέσσα, Οδ. Ανδρούτσο, I. Λογοθέτη και άλλους. Πολέμησε στο Μεσολόγγι, στα Τρίκορφα, στην Πάτρα, στα Σάλωνα κ.α.
42. Πάνος. Αγωνιστής από τη Νεμνίτσα της Γορτυνίας. Πριν από την Επανάσταση ήταν πλούσιος δημογέροντας, αφοσιώθηκε όμως στον Αγώνα και προσέφερε όλη την περιουσία του. Διακρίθηκε στην Τρίπολη, στα Δερβενάκια και στο Ναύπλιο (1823). Στον εμφύλιο ήταν αντίπαλος του Κολοκοτρώνη. Κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ, η κόρη του Χριστίνα αιχμαλωτίστηκε και από τότε o Α. σκότωνε κάθε Αιγύπτιο που έπιανε. Το 1825 έγινε αντιστράτηγος, ενώ αργότερα στη Φάλαγγα κατατάχθηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Κατά την πολυαρχία του 1832 υποστήριξε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον γιο του Γενναίο και τους αντιπροσώπευσε σε πολλές επαρχίες, στις οποίες αυτοί δεν μπορούσαν να παραμείνουν.
43. Πέτρος. Πρόκριτος από τη Λακωνία. Διακρίθηκε για τις θυσίες του στον Αγώνα. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων Γεωργίου Μαυρομιχάλη και Π. Γιατράκου με τους πασάδες που είχαν συλλάβει οι Έλληνες στο Ναύπλιο.
44. Σαράντος. Γεννήθηκε στη Βαρβίτσα. Αναφέρεται από τον οπλαρχηγό Πέτρο Βαρβιτσιώτη, υπό τις διαταγές του οποίου πολέμησε σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης. Διακρίθηκε στην Τρίπολη, στο Άργος, στο Βαλτέτσι κ.α.
45. Σπήλιος. Γεννήθηκε στη Δίβριτσα της Γορτυνίας. Πολέμησε στην Τρίπολη, στην Πάτρα, στο Μεσολόγγι, στα Δερβενάκια, στο Πούσι και κατά των Λαλαίων Τουρκαλβανών. Ενίσχυσε και οικονομικά τον Αγώνα.
46. Τάσης. Γεννήθηκε στην Τριφυλία. Πολέμησε επικεφαλής μικρού στρατιωτικού σώματος.
47. Χαράλαμπος. Καταγόταν από τα Λαγκάδια της Γορτυνίας. Ενίσχυσε οικονομικά τον Αγώνα.
48. Χριστόφορος. Γεννήθηκε στο Άργος. Πολέμησε ως μπουλουξής υπό τις διαταγές των Δ. Τσόκρη, Μακρυγιάννη κ.ά. και αιχμαλωτίστηκε δύο φορές. είναι στην Απεικόνιση της μάχης στα Δερβενάκια από τον συνεργάτη του Μακρυγιάννη, Παναγιώτη Ζωγράφο. Στη μάχη εκείνη διακρίθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πάνος Αναγνωστόπουλος και αρκετοί άλλοι συνεπώνυμοί του (Αντώνιος, Βασίλειος, Γεώργιος, Θεόδωρος, Νικόλαος, Σπήλιος κ.α.), όλοι από την Πελοπόννησο (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα).





ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ