Κοντά στο μύθο της Αργοναυτικής
Θετικά και ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγμα του χρυσού που βρέθηκε στο μυκηναϊκό τάφο του περιφερειακού του Βόλου στην περιοχή Καζανάκι και σε χρυσό της ίδιας περιόδου από τη Γεωργία, δεδομένου ότι δείχνουν την ίδια γεωγραφική προέλευση, αλλά απαιτείται συνέχιση της έρευνας, προκειμένου να εξαχθούν σαφή και ασφαλή συμπεράσματα.
Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι στιγμής στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, περιελάμβαναν ικανό αριθμό από χρυσά ευρήματα από τον τάφο του περιφερειακού αλλά και το Διμήνι και έδειξαν ότι ο χρυσός προέρχεται από αλουβιακές αποθέσεις, δηλαδή από ποτάμι, γεγονός πολύ σημαντικό. Η απάντηση στο ερώτημα αν ο χρυσός προέρχεται τελικά από τη Γεωργία, επιβεβαιώνοντας το μύθο της Αργοναυτικής Εκστρατείας, δεν είναι δυνατόν να δοθεί ακόμη με σαφήνεια, παρά μόνο εάν συνεχιστούν οι έρευνες.
Ερωτηθείσα σχετικά η Δρ. Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Επίτιμη Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθύντρια των ερευνών, η οποία μίλησε για το συγκεκριμένο θέμα στην προχθεσινή εκδήλωση για την Αργώ, υπογραμμίζει ότι : «Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά.
Όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν αρκούν για να καταλήξουμε σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με την προέλευση του χρυσού, διότι πρέπει να συνεχιστούν οι αναλύσεις. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, επισημαίνει η κ. Αδρύμη, μας δείχνουν ότι ο χρυσός προέρχεται από ποτάμι, είναι αλουβιακός, σύμφωνα με την επιστημονική ορολογία, αλλά τα δείγματα που εστάλησαν από τη Γεωργία ήταν ελάχιστα και δεν αρκούν για να θεωρηθεί επιστημονική τεκμηρίωση. Χρειάζονται πολλαπλά δείγματα, για να έχουμε σαφή εικόνα».
- Τα πρώτα δείγματα χρυσού και οι πρώτες αναλύσεις έδειξαν ταύτιση μεταξύ των μυκηναϊκών ευρημάτων του τάφου και αντίστοιχων της ίδιας περιόδου από τη Γεωργία αλλά όπως επισημαίνει η κ. Αδρύμη «για να εξαχθεί ακριβές συμπέρασμα, απαιτούνται πάρα πολλά δείγματα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε με τα υπάρχοντα δείγματα, ότι υπάρχει ταυτοποίηση».
Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, οι αρχαιολόγοι θα είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που πλανάται στην πόλη, αν τελικά, ο μύθος του Ιάσονα, της Μήδειας, της Αργοναυτικής Εκστρατείας, και του χρυσόμαλλου δέρατος, είναι, τελικά, ιστορική πραγματικότητα.--ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ στό www.taxydromos.gr/