Άγαλμα της Κυβέλης με ελληνική επιγραφή που κλάπηκε κατά την δεκαετία του 1960 επέστρεψε στην Μ Ασία


Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού των επήλυδων την Κυριακή επέστρεψε ένα ιστορικό άγαλμα της θεάς Κυβέλης , προϊστορικής θεάς της γονιμότητας, το οποίο λαθραία εξήλθε στο Ισραήλ το 1960 και πωλήθηκε εκεί.

Το άγαλμα επέστρεψε τελικά μετά από ενέργειες των αρχών των επήλυδων αφού απέδειξαν την προέλευσή του και σταμάτησαν τη διαδικασία δικαστικής ακρόασης που γινόταν στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός των επήλυδων είπε ότι οι αρχές έκαναν το καλύτερο δυνατό για να παρουσιάσουν αρχαία αντικείμενα σε μια προσπάθεια να συμβάλουν στο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του ανθρώπινου πολιτισμού και να προστατεύσουν τον πολιτιστικό πλούτο .
Το 1.700 ετών άγαλμα πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 3ο αιώνα μ.Χ. και δημιουργήθηκε στην περιοχή της Μ Ασίας σύμφωνα με τις ελληνικές επιγραφές και τα τυπολογικά χαρακτηριστικά του. Οι αρχές των επήλυδων ανέφεραν ότι η διαδικασία επιστροφής του αγάλματος ξεκίνησε αφού οι Ισραηλινοί ομόλογοι τους ήρθαν σε επαφή σχετικά με την πώληση του αντικειμένου.
Αφού επιβεβαίωσαν οι επήλυδες με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία ότι το άγαλμα βγήκε παράνομα από τη Μ. Ασία, ο ιδιοκτήτης του αγάλματος συμφώνησε να το επιστρέψει στους επήλυδες χωρίς δικαστική διαδικασία




Η Κυβέλη ήταν η «μητέρα» θεά της γονιμότητας και προστάτιδα της άγριας φύσης, υποστηρίζουν οι ιστορικοί και ότι η προέλευσή της χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Η επιρροή της θεάς υπήρχε στη λεκάνη της Μεσογείου, ειδικά στους ελληνικούς πληθυσμούς στην Μ. Ασία



Τα λιοντάρια και στις δύο πλευρές του Κυβέλης, που λατρεύονταν από τους προϊστορικούς χρόνους, δείχνουν την κυριαρχία της μητέρας θεάς τόσο στη φύση όσο και στα ζώα. Σύμφωνα με την ελληνική επιγραφή του, το άγαλμα αφιερώθηκε στις 12 μεγάλες ελληνικές θεότητες ως προσφορά. «Ο γιος του Ερμείου , ο Ασκληπιάδης από τη Σιδερόπολη ανέθηκε το άγαλμα στους Δώδεκα Ολύμπιους», είναι γραμμένο στην βάση του αγάλματος  με ελληνική γραφή .
Το άγαλμα σχεδιάζεται να μεταφερθεί σε δυτική επαρχία της Μ. Ασίας , όπου θα χτιστεί ένα νέο μουσείο και θα εκτίθεται .







ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ