ΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ ΤΕΙΧΟΣ" ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, ΜΕ ΥΨΟΣ 8 ΜΕΤΡΑ, ΜΗΚΟΣ 6,5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΚΑΙ 13 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΥΛΕΣ



Αμέσως μετά τη μάχη των Πλαταιών και την υποχώρηση των Περσών από την Ελλάδα, ο Θεμιστοκλής κάλεσε τους Αθηναίους να οχυρώσουν την πόλη με μεγάλα τείχη. 




Οι Σπαρτιάτες δεν συμφώνησαν, πιστεύοντας ότι σε περίπτωση περσικής εισβολής, οι Πέρσες θα καταλάμβαναν την οχυρωμένη πόλη και θα την χρησιμοποιούσαν ως βάση. Παρά τις αντιδράσεις τους, ο Θεμιστοκλής διέταξε τους Αθηναίους να ξαναχτίσουν το νέο τείχος πάνω από το παλιό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χτίστηκε ένα τείχος μήκους 6,5 χλμ, το όνομα Θεμιστόκλεια, που περιβάλλει την πόλη της Αθήνας.

Για την ανασυγκρότηση, χρησιμοποίησαν υλικά από παλαιότερα κτίρια, αναθηματικές επιγραφές από προσφορές , ακόμη και ταφόπλακες. Ο τοίχος είχε πλάτος 2,5 μέτρα και ύψος 8 μέτρων. Η βάση του ήταν κατασκευασμένη από πέτρα και τα υπόλοιπα μεγάλα τούβλα. 

Ωστόσο, στη συνθήκη που έκαναν οι Σπαρτιάτες με τους Αθηναίους μετά το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπήρχε μια προϋπόθεση για την κατεδάφιση των τειχών της Αθήνας. Η προϋπόθεση εφαρμόστηκε με πρωτοβουλία του Σπαρτιάτη Λυσάνδρου το 404 π.Χ.


Τα τείχη της Αθήνας και οι πύλες. Χτίστηκαν το 479 π.Χ.


Οι Αθηναίοι ξαναχτίσανε τα τείχη επειδή φοβόντουσαν την επίθεση από το στρατό του Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου Β. Οι νέοι τοίχοι ήταν κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από πέτρα και ήταν ελαφρώς ψηλότεροι από τους προηγούμενους. Είχαν τάφρο βάθους 4 μέτρων και πλάτους 9-12,5 μέτρων. Είχαν συνολικά 13 μεγάλες πύλες, από τις οποίες η πιο διάσημη ήταν το "Διπύλον", που βρίσκεται στον Κεραμεικό, η οποία ήταν η κύρια είσοδος της πόλης. Μέσα στα τείχη βρίσκονταν τα σπίτια και τα ιερά και έξω από τα τείχη ήταν τα γυμνάσια της πόλης και τα νεκροταφεία.


Το Θεμιστόκλειο τείχος ξεκίνησε από τον λόφο του Φιλοπάππου και κατευθήνθηκε προς τα νοτιοδυτικά, όπου ξεκινούσαν τα Μακρά Τείχη που συνέδεαν τον Πειραιά με την Αθήνα


Οι Ρωμαίοι μπήκαν στην Αθήνα το βράδυ

Τα τείχη καταστράφηκαν όταν ο Ρωμαίος στρατιωτικός Σούλα - Λεύκιος Κορνήλιος Σύλλας (Λατινικά: Lucius Cornelius Sulla Felix ~~ L•CORNELIVS•L•F•P•N•SVLLA•FELIX) - πολιόρκησε την Αθήνα το 86 π.Χ. Οι κατάσκοποι του Ρωμαίου στρατηγού βρήκαν ένα σημείο στον τοίχο από το οποίο μπορούσαν να μπουν στην πόλη και να επιτεθούν στην Αθήνα. Όπως αναφέρει ο Sulla στα απομνημονεύματα του, κατέλαβε την πόλη τη νύχτα και γκρέμισε το τείχος .


Τοπογραφικό σχέδιο μέρους της νοτιοδυτικής πλευράς της πόλης των Αθηνών, που δείχνει το τμήμα του τείχους που περιλάμβανε το τείχος και το δίπυλο υπέρ των πυλών (τέλη 4ου αι. Π.Χ.)


Ο Αδριανός το ξαναχτίσε και το επέκτεινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, αλλά οι επόμενες επιδρομές το ισοπέδωσαν. Τον τελευταίο αιώνα, τμήματα του αρχαίου τείχους βρέθηκαν διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας. Αρχαία τείχη έχουν βρεθεί στην οδό Πεσμαζόγλου, κατά μήκος της οδού Πειραιά και στο υπόγειο του μουσείου Ισλαμικής Τέχνης στον Κεραμεικό. 


Μέρη του διατηρημένου τείχους στον Κεραμεικό


Το καλύτερα διατηρημένο τμήμα βρέθηκε στον Κεραμεικό, όπου σώζονται η "Δίπυλος" και  "Ιερή Πύλη", από όπου ξεκινούσαν η Ιερά Οδός  και η πομπή προς τα Ελευσίνια Μυστήρια.


ΠΗΓΗ :/ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ /www.greecehighdefinition.com/




ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΤΗΣ