Μια ελάχιστα γνωστή αρχαιότητα στην Αθήνα: κάτω από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία του Νικοδήμου, που βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες οδούς της πόλης, βρίσκονται 2 σειρές κατακομβών ηλικίας σχεδόν δύο χιλιάδων ετών αλλά εντελώς άγνωστες στους περισσότερους Αθηναίους σήμερα.
Η είσοδος στις κατακόμβες βρίσκεται στην Εκκλησία του Νικοδήμου - στην οδό Φιλελλήνων - και ο πατέρας Ηλίας, ο υπεύθυνος ιερέας, οδηγεί τους εικονολήπτες σε μια ξενάγηση αυτών των υπόγειων θαλάμων. (Χρονολογία 08/07/1959)
Οι κατακόμβες ανακαλύφθηκαν πριν εκατό χρόνια από τον Antonin Κapustin, έναν Ορθόδοξο Αρχιμανδρίτη που ήταν επίσης αρχαιολόγος. Βρήκε πέντε μεγάλα δωμάτια λουτρών. Αργότερα βρέθηκαν 25 ακόμη. Αυτά τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκαν ως αίθουσες ψυχαγωγίας από τους Ρωμαίους κατά την περίοδο του Αυτοκράτορα Νέρωνα . Σύμφωνα με τον Capustin, χτίστηκαν πολύ πριν από αυτό το διάστημα στην τοποθεσία του Ναού του Απόλλωνα (;) (Appolo Atticus).
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αδριανού (117 έως 138 μ.Χ.) τα λουτρά μετατράπηκαν σε υπόγεια δεξαμενή, παρέχοντας γλυκό νερό σε γειτονικές περιοχές. Τα δωμάτια είναι ακόμα πλημμυρισμένα παρά τις προσπάθειες του Capustin να αποτρέψουν την είσοδο νερού. Κατά την είσοδο στις κατακόμβες, τα οστά των αρχαίων Αθηναίων και των μοναχών είναι ορατά στα αριστερά, ενώ στα δεξιά υπάρχει μια σειρά από δωμάτια ή λουτρά. Οι κατακόμβες και το υπόγειο σύστημα παροχής νερού αρχικά επεκτάθηκαν μέχρι την Αψίδα του Αδριανού και τους πυλώνες του Ολυμπίου Διός στην πόλη.
Ο Antonin (Kapustin) ήταν μοναστικός κληρικός της Εκκλησίας της Ρωσίας . Ήταν διακεκριμένος βυζαντολόγος και επίτιμο μέλος πολλών ακαδημιών και επιστημονικών εταιρειών. Είναι γνωστός για τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα και τους Αγίους Τόπους δημιουργώντας εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις και υποστήριξη για Ρώσους προσκυνητές .Θεολόγος και καθηγητής στη Θεολογική Ακαδημία του Κιέβου , το 1847, στον π. Ο Αντώνιο ανατέθηκε η Εκκλησία του Σωτήρα , μια εκκλησία σε ερείπωση στην Αθήνα, που είχε αγοραστεί από τη ρωσική κυβέρνηση του Τσάρου Αλέξανδρου Β 'για να εξυπηρετήσει τη ρωσική κοινότητα στην Αθήνα. Ηγήθηκε της προσπάθειας αποκατάστασης της εκκλησίας. Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στην Αθήνα, επιτήρησε επίσης αρχαιολογικές ανασκαφές κάτω από την εκκλησία που αποκάλυψαν τα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας και ακόμη παλαιότερου ρωμαϊκού λουτρού.
ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ